Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar vétó: kemény üzenet jött az EP felől, de látszik egy megoldási irány

Portfolio.hu

Uniós források 2020. november 18. 21:14

 

Magyar vétó: kemény üzenet jött az EP felől, de látszik egy megoldási irány 

 2020. november 18. 21:14

Többelemű csomag lehetne a megoldás, de sok a kérdőjel

Egy legalább háromelemű csomag lehetne a megoldás arra, hogy a magyar és lengyel vétóveszély elháruljon és közben az Európai Parlament se feszüljön be, továbbá az uniós költségvetés is működőképes lehessen 2021 elejétől – mutat rá friss információi alapján a Bruxinfo.

A cikk szerint egyrészt  a jogállami feltételrendszerről szóló rendeletet valamelyest „megédesítő” „jegyzőkönyv”, azaz egy uniós nyilatkozat kellene, emellett két további lépésre is szükség lenne a magyar-lengyel vétó elhárításához. Az egyik az lenne, hogy a Tanács soros elnöksége és az Európai Parlament által már kitárgyalt jogállami mechanizmus szövegét ki kellene nyitni (és egyes pontokon módosítani – ezt éppen ma vetette el kategorikusan az EP, lásd előző posztunkat). A másik a mechanizmus hatályba lépésének későbbre halasztása, például a hétéves keretköltségvetés félidős felülvizsgálatáig (2023-24-ig). Addig pedig jó eséllyel lezárulna a rendelet jogi értelmezése is, amelyre az Európai Bíróságot kérnék fel. 

Lényegében tehát az nyugtathatná meg a két tagállamot, ha a jogállamisági rendeletről az Európai Bíróság mondaná ki az ítéletet (összhangban van-e az uniós alapszerződéssel, vagy minősített többséggel, azaz egyhangúság nélkül tényleg párhuzamosságot hoz létre a 7-es cikk szerinti eljárással) és az ítéletig nem is alkalmaznák (az esetleg felpuhított jogállamisági rendeletet).

Ebből is látszik, hogy sok a buktató, kényes a helyzet és a lap szerint nem is várható, hogy a következő, december 10-11-i EU-csúcsig mindezt össze lehetne rakni, de azért, hogy nagyobb zavarok nélkül el tudjon indulni a 2021-2027-es költségvetés, előbb a saját forrás rendeletet kellene elfogadnia az összes tagállamnak egyhangúsággal. Ezt azonban szintén politikailag megvétózta a magyar-lengyel páros hétfőn.

Nem tágít az EP: nincs további tárgyalás és engedmény

Ma délután volt az elnökök értekezlete az Európai Parlamentben, azaz az EP elnöke és a politikai frakciók vezetői tanácskoztak és az erről kiadott állásfoglalás világossá teszi, hogy az EP részéről semmilyen körülmények között nem nyitható újra a jogállamisági mechanizmusról és a 2021-2027-es költségvetésről született megállapodás (a Tanáccsal és a Bizottsággal), és nincs semmilyen további engedmény az EP részéről. Így tehát az EP nagyon határozott üzenetet küldött és egyúttal sürgeti a tagállamokat tömörítő Tanácsot, hogy ott végre szülessen meg a döntés a két kérdésben és haladhassanak a jogszabályok ratifikálásával.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy az EP arra buzdítja a Tanácsot, azaz a német soros elnökséget, hogy merje végre formális szavazásra bocsátani az MFF-et és a jogállamisági mechanizmust, és dőljön el a kérdés, hogy előbbinél megvan-e az egyhangúság (a magyar és lengyel politikai vétó miatt ez egyelőre nincs meg), és utóbbinál megvan-e a minősített többség (hétfőn a politikai állásfoglalások szerint bőven megvan, hiszen a szükséges legalább 15 tagállam helyett 25 támogatta és csak a magyar és lengyel kormány jelzett politikai vétót). Fontos, hogy hétfőn még nem fogadta el jogilag, formálisan a Tanács a jogállamisági mechanizmust, csak ebben a kérdésben is kitesztelték a németek a tagállamok álláspontját.

Most az állam- és kormányfők szintjén megy az egyeztetés, formálisan csütörtök este 6-tól a videókonferencián, illetve előtte és utána telefonon a vezetők között. Egyelőre nem látszik konkrét megoldás, hogy a magyar és lengyel vétóveszély hogyan, milyen ok miatt hárítható el.

A teljes írás:

www.portfolio.hu/unios-forrasok/20201118/magyar-veto-kemeny-uzenet-jott-az-ep-felol-de-latszik-egy-megoldasi-irany-457644