Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Még 10 millió eurót tett a kormány az orosz bankba, hogy versenyképesebb legyen

2019.10.16

 index.hu/gazdasag/bankesbiztositas/2019/10/15/nemzetkozi_beruhazasi_bank/

Még 10 millió eurót tett a kormány az orosz bankba, hogy versenyképesebb legyen

 

A magyar kormány 10 millió eurót fektetett be a Budapestre költözött orosz bankba, a Nemzetközi Beruházási Bankba, hogy javítsa annak tőkehelyzetét és versenyképességét - írja a 444.hu. Minderről a Pénzügyminisztérium tájékoztatta Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselőket, akik még szeptemberben kérdezték írásban Varga Mihálytól, mi szükség is volt arra, hogy a magyar kormány a korábbi 20 millió eurós részesedését még 10 millióval növelje. Kérdésükre csak hosszú várakozás után kaptak szűkszavú választ. A minisztérium ennyit írt a kérdésre:

Az intézkedés javítja az NBB tőkehelyzetét, versenyképességét és elősegíti a magyar projektek és munkavállalók számának növekedését. A 2019 szeptemberében az NBB részére biztosított 10 millió euró összegű tőke-hozzájárulás növeli Magyarország NBB-ben való tulajdoni hányadát: az intézkedés révén Magyarország az NBB 2. legnagyobb részvényesévé vált, amely érdekérvényesítő képességeinket nagymértékben növeli.

 

Orbán Viktor diplomáciai mentességet és teljes szabadságot ad, hogy a Vlagyimir Putyin által dominált multibank Budapestre költözzön.

A Nemzetközi Beruházási Bankról már korábban is írtunk, leginkább amiatt, mert az orosz kormányhoz köthető bank gyakorlatilag mindent megkap a magyar kormánytól, amire csak vágyhat:

·         adó- és járulékmentességet,

·         védett – de ellenőrizhetetlen – székházat,

·         elnöki rezidenciát, korlátlan beutazási lehetőséget,

·         sőt diplomáciai mentességet a bank dolgozóinak.

Éppen emiatt sokak szerint felmerül a kockázata, hogy orosz hírszerzők és titkosszolgálati, pénzügyi műveletek fedésére használhatja majd Moszkva azt a Nemzetközi Beruházási Bankot.A banknak, amelynek korábban a0