Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megakadályozhatja a gigantikus mentőcsomag az EU szétrobbanását?

2020.06.05

Portfolio.hu

Gazdaság 2020. június 05. 18:43

 

Megakadályozhatja a gigantikus mentőcsomag az EU szétrobbanását?

A közös hitelfelvétel évtizedekig tabunak számított Európában, elsősorban német politikusok hangoztatták, hogy nem akarnak felelősséget vállalni más országok adóssága miatt.

 A mostani válság azonban a jelek szerint ezt a tabut is ledöntötte, az Európai Bizottság 750 milliárd eurós közös kötvénykibocsátást javasol januártól a gazdaság talpra állítása érdekében.

Könnyen lehet azonban, hogy ez a lépés visszafelé sül el, és nemhogy nem erősíti, de gyengíti az integrációt. Legalábbis erre utal, hogy több tagállamban is erősödik az euroszkeptikus pártok támogatottsága. Olaszországban például jelenleg is a Liga a legerősebb párt a felmérések szerint, de a szélsőjobboldali Olasz Testvériség támogatottsága is emelkedik.

Az európai mentőcsomag ellenzői máris támadásba lendületek, szerintük túl kicsi a csomag, túl lassú lesz a felhasználása és túl sok feltételhez köti az EU – mondta a CNBC-nek Constantine Fraser, a TS Lombard európai szakértője. Szerinte a lépés biztosan javítja majd az EU megítélését Olaszországban, de egyelőre nem tudni, hogy több évnyi elégedetlenség után mekkora lehet ez a javulás.

A többi részletet a Portfolió oldalán olvashatják: www.portfolio.hu/gazdasag/20200605/megakadalyozhatja-a-gigantikus-mentocsomag-az-eu-szetrobbanasat-435742