Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nem számol Orbán költségvetési vétójával az Európai Néppárt frakcióvezetője, de figyelmezteti a jogállamiságra

 /nepszava.hu/

Uniós kereszttűzben Orbán Viktor/Részlet

 

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.11.10. 07:00

Ha Orbán szeretné megakadályozni a költségvetés vagy a járvánnyal kapcsolatos helyreállítási alap elfogadását, akkor a magyar emberek érdekeit veszélyezteti, mert a támogatások főleg a pandémia következményeinek az enyhítését szolgálják” - reagált lapunknak Iratxe García Pérez, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője arra, hogy a magyar kormányfő vétót helyezett kilátásba, ha az EU a jelenlegi formájában elfogadja a jogállam tiszteletben tartását az uniós támogatásokhoz kapcsoló rendeletet. A spanyol politikus szerint Orbán Viktor nehezen tudná megmagyarázni a magyaroknak, hogy miért mond le a vállalkozásokat és az egészségügyi ellátó rendszert segítő jelentős forrásokról a járvány második hullámának kellős közepén. “Az Európai Uniót nem lehet zsarolni!” - tette hozzá. Manfred Weber, a Fidesznek is otthont adó Európai Néppárt frakcióvezetője a német dpa hírügynökségnek nyilatkozott, és felszólította Orbán Viktort, hogy fogadja el a jogállamról született kompromisszumot, nem ejtheti túszul az uniós pénzügyi alapokat. “Ne játsszanak ezzel!”, üzente a magyar és a készülő jogszabályt ugyancsak ellenző lengyel kormányfőnek. A jogállami feltételrendszerről a múlt héten kötött előzetes megállapodást az Európai Parlament és a kormányok képviselőiből álló EU Tanács nevében eljáró német soros elnökség küldöttsége. A jogszabály-tervezet hivatalos jóváhagyására akkor kerülhet sor, ha megszületik a kompromisszum a pénzügyi csomag többi, még tárgyalás alatt álló eleméről. Idetartozik az Unió 2021-2027 közötti költségvetése, és a járvány utáni helyreállítási terv jogi alapjának a lefektetése. A döntéseket legkésőbb november közepén kéne tető alá hozni, hogy a pénzosztás jövő januártól elindulhasson. Összesen 1800 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, illetve kisebb részben hitel kiutalásának a megkezdése forog kockán. A csomag elemei szorosan összefüggnek: az Európai Parlament csak akkor lesz hajlandó hozzájárulását adni az uniós költségvetéshez, ha vannak hozzá kapcsolódó jogállami szabályok, míg Magyarország és Lengyelország épp e feltételrendszer miatt fenyegetőzik a büdzsé vétójával, illetve a helyreállítási alap létrehozásához szükséges nemzeti ratifikáció megtagadásával.

A teljes írás:

nepszava.hu/3098660_unios-kereszttuzben-orban-viktor

 

Portfolio.hu

Uniós források 2020. november 10. 10:02

 

Nem számol Orbán Viktor költségvetési vétójával az Európai Néppárt frakcióvezetője

Egyelőre nem világos, hogy a 3 uniós rendelettervezetről (jogállamiság, 2021-2027-es büdzsé, helyreállítási alap) pontosan mikor lesz a Tanácsban a szakminiszterek által a döntés. Elvileg november 17-re, jövő keddre tervezték azt, de ha az RRF-ről addig nem tud megállapodni a három uniós intézmény, akkor csúszhat ez az egész szavazási menetrend a Tanácsban.

A NÉMET SOROS ELNÖKSÉG UGYANIS VÁRHATÓAN EGYSZERRE AKARJA MINDHÁROM JOGSZABÁLYT MEGSZAVAZTATNI, HOGY NE LEHESSEN FELSZALÁMIZNI A VITÁS KÉRDÉSEK MIATT AZ EGÉSZ CSOMAGOT.

 

A várakozások szerint a jogállamisági rendeletnél meg lesz a minősített többség (itt nem kell egyhangúság, így több tagállam vétója mellett is jogszabály lesz belőle) és így az az igazi kérdés, hogy beváltja-e a magyar és a lengyel kormányfő a fenyegetését és tényleg megvétózza-e a két másik jogszabályt, aminél viszont egyhangúság kell, addig nem léphetnek hatályba.

 Weber úgy fogalmazott a brüsszeli lapnak, hogy „Ha Orbán Viktor le akarja állítani ezeknek az alapoknak a felhasználását mindenki számára, akkor ezt meg kell magyaráznia azoknak a munkavállalók és cégvezetők millióinak, a polgármestereknek és a hallgatóknak, valamint a kutatóknak és a gazdáknak, akik számítanak ezen alapok támogatására." Majd nyomatékosan hozzátette:

Mindenkinek, aki tiszteletben tartja a jogállamiságot, nincs mitől tartania ettől a mechanizmustól.

Handelsblattnak ennél keményebben fogalmazott Weber, mert azt mondta, hogy a magyar és a lengyel kormányfő a vétófenyegetésével megpróbálja túszul ejteni az egész uniós költségvetést és helyreállítási alapot, de felszólította őket: „ne játszanak ezzel a témával”.

www.portfolio.hu/unios-forrasok/20201110/nem-szamol-orban-viktor-koltsegvetesi-vetojaval-az-europai-neppart-frakciovezetoje-456726