Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Orbánnak rossz hír, ha jön a Tusk-korszak

2019.10.21

24.hu/kulfold/2019/10/21/orbannak-rossz-hir-ha-jon-a-tusk-korszak/

 Az Európai Néppárt elnökségéért induló lengyel politikus régóta bírálja a magyar kormányt.

 

Az Euronews szerint Donald Tusk veheti át a francia Joseph Daul helyét az Európai Néppárt élén. A Fidesz sorsáról már az ő elnöksége alatt döntenek. Eddig ő az egyetlen jelölt a posztra, és brüsszeli források szerint a novemberi, zágrábi kongresszusig az Európai Néppárt (EPP) nem dönt a Fidesz tagságáról, a háromtagú bölcsek tanácsának jelentése sem készül el előbb.

Manfred Weber néppárti frakcióvezető korábban az Euronews brüsszeli tudósítójának csak annyit mondott, a Fidesz tagsága továbbra is „fagyasztva van”, és így is marad, amíg nincs fejlődés Magyarországon.

Az Euronews emlékeztet rá, Donald Tusk tavaly novemberben Helsinkiben, bár nem nevesítette, komoly kritikát fogalmazott meg Orbán Viktorral és politikájával szemben. Szerinte az nem kereszténydemokrata, aki

ellene van a jogállamiságnak és a független igazságszolgáltatásnak, aki nem szereti a szabad sajtót és a civil szervezeteket, aki tolerálja az idegengyűlöletet, a homofóbiát és a nacionalizmust és az antiszemitizmust.

Nem kereszténydemokrata, aki Putyint támogatja és Ukrajnát támadja. Beszédében hangsúlyozta, hogy az Európai Néppártban  senkinek nincs joga támadni a liberális demokráciát és alapjait. Májusban a Die Weltnek arról beszélt, hogy Európában a bevándorlási válság borzasztó politikai csoportot juttatott levegőhöz, felszította az idegengyűlöletet és a nacionalizmust.