Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Összeesküvés-elméletet állít Kaczynski, az EU pénzek visszatartásáról

 

 

Új összeesküvés-elmélettel állt elő Kaczynski, Orbán Viktornál is merészebb

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországot kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke, az ország szellemi vezetője kerek perec kijelentette, hogy országának nem kell betartania az EU-val kötött megállapodásait, mivel az szerinte megszegte, amit Lengyelországnak ígért. Ennél volt még egy érdekesebb megjegyzése is.

Lengyelországnak nincs oka arra, hogy végrehajtsa az Európai Unióval szembeni kötelezettségeit, mivel az Európai Bizottság megsértette a varsói kormánnyal kötött megállapodását - jelentette ki egy sajtóinterjúban Jaroslaw Kaczynski, az országot kormányzó, radikális jobboldali Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke, Lengyelország szellemi vezetője. A Notes from Poland összefoglalója szerint a pártelnök úgy látja, hogy a kormány a legnagyobb jóindulattal viszonyult az EU-hoz, de az engedmény nem segített.

Volt egy megállapodás, amit a mi oldalunk betartott, míg  a másik oldal nem, ezért ideje levonni a konzekvenciákat - fejtegette Kaczynski arra célozva, hogy a lengyel kormány vállalta a korábban bevezetett igazságügyi reform felülvizsgálatát, ám Brüsszel szerint csak egy olyan elemét elemet vonták vissza a több lehetőség közül, amelyek segítségével a kormány vagy a parlament kirúghatja a bírókat. Így továbbra is sérül az igazságszolgáltatás függetlensége.

Amíg a teljes reformot vissza nem vonják, addig az Európai Bizottság visszatartja az európai helyreállítási alapból Lengyelországnak megítélt összeget. Kaczynski azt mondta, ha tudná, hogy a pénzt megkapják, akkor nem mondta volna az elhangzott kemény szavakat. Csakhogy úgy látja, hogy meg akarják törni és Németország uralma alá akarják hajtani Lengyelországot, ezért újabb és újabb kifogásokkal fognak előállni.

Szerinte az igazságügyi reform feladásával nem az EU-ban akarják biztosítani a jog uralmának érvényesülését, hanem le akarják rombolni a jog uralmát Lengyelországban.

Az ellenzékkel is gond van

Kaczynski újra elővezette azt a régi véleményét is, hogy az ellenzék külföldi hatalmakkal játszik össze az ország szuverenitásának és függetlenségének korlátozása érdekében. Egyesek saját előmenetelüket Lengyelország rabszolgává tételévek igyekeznek előmozdítani.

www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/uj-izgalmas-osszeeskuves-elmelettel-allt-elo-kaczynski.757598.html