Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Simicskó: “Mi adhatunk tanácsot az EU döntéshozóinak és feltételeket is szabhatunk”/Hozzászólásom

2020.07.17

 

2020-07-13 17:00:00 

 

Simicskó: “Mi adhatunk tanácsot az EU döntéshozóinak és feltételeket is szabhatunk”

Részlet az Írásból:

Kivételes eljárásban tárgyal a parlament - és holnap már szavaznak is - a Kövér László, Kocsis Máté (Fidesz) és Simicskó István (KDNP) által jegyzett határozati javaslatról, melyben kőkemény feltételeket szabnak: Orbán Viktor miniszterelnök akkor szavazza meg a július 18-ai EU-csúcson a 7 éves EU-költségvetést Brüsszelben és a 750 milliárdos járványügyi segélycsomagot, ha előtte lezárják az ellenünk folyó 7-es cikkelyes eljárást. De “a civilnek álcázott szervezetek” se legyenek EU-forrásból támogathatóak, az uniós források politikai feltételekhez kötése pedig „jogállamiság” címszó alatt elfogadhatatlan - tartalmazza a javaslat, amiről szombaton részletesen itt írtunk.

Napirend előtt a parlamentben Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője lényegében a 750 milliárdos járványügyi segélycsomagról beszélt, ez hosszú távú uniós hitelfelvétel, ami szerinte “nyilván számos kockázatot hordoz magában”, a felvett hitelt 2028-2058 között kell visszafizetni. Megemlítve az elmúlt tíz év több válságkezelését - a próbatételeket, melyekben Magyarország “példaértékűen helytállt” -, arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kormány felelős pénzügypolitikával egyszerre csökkentette az államadósságot és a költségvetési hiányt.

“Tehát nyugodt szívvel és szerényen mondhatjuk, hogy adhatunk tanácsot az Európai Unió döntéshozóinak és szabhatunk bizonyos feltételeket is”

 

- jelentette ki Simicskó István.

Három feltételt szabnánk - mondta -, az egyik, hogy az igazságos legyen a 750 milliárd eurós közös EU-hitel elosztása, a szegényebbek ne kaphassanak kevesebb forrást, mint a gazdagabb országok. Emellett legyen szabad felhasználású a hitel és azt a gazdaság újraindítására, munkahelyteremtésre lehessen fordítani. Politikamentesség, ideológiamentesség - ez is feltétel. Elfogadhatatlan lenne ugyanis, ha “zsarolnák Magyarországot”, például a bevándorláspolitikánk megváltoztatása céljából - mondta Simicskó István, aki a jogállamisági kitételt, hogy ehhez kötné Brüsszel az EU-források kifizetését, most nem említette. Szeretné, ha a baloldal támogatná a Gidesz-KDNP-javaslatot, színvallás lesz a holnapi szavazás szerinte, “holnap eldől, ki látja, ki támogatja a magyar emberek érdekeit” - mondta.

 

 

 Gábor Szabó 

A tét az, hogy nemzetállamok szövetsége legyen továbbra is, vagy egységes irányítású, nemzetek feletti hatalom legyen az EU?

A déli tagországok tudják, hogy rajtuk, akik gátlástalanul engedik be a migránstömeget, nem fogja az EU számon kérni a jogállamiságot, meg miegymást a pénzek elosztásában. Nem úgy a magyarokon és lengyeleken, akik fent akarják tartani az állami létüket az EU birodalmi igyekezetével szemben. A délieknek fontos akár hitelből is a mentőcsomag, mit törődnek ők a majdani pénzügyi következményekkel.

A V4 államok bizony képesek együtt befolyásolni, egyenlőre, az EU döntéshozatalát. Ezt is fel kívánja számolni a jelenleg német irányítású EU a közös, egységes Unió birodalmával.

Az EU ügyészség korrupciós vádakkal bármely, számára kellemetlen politikust (hiszen biztos, hogy aki jelentős hatalommal rendelkezik, az hibázni is fog) jogosan meg tudja majd buktatni. Történelmi szempontból világhatalomként csak egységes hadsereggel, közös pénz és külüggyel rendelkező egységes birodalomként érvényesülhet az EU.

De ilyen történelmi előzmények után megvalósítható ez az elképzelés a nemzetek között Európában?

 

www.atv.hu/belfold/20200713-simicsko-mi-adhatunk-tanacsot-az-eu-donteshozoinak-es-felteteleket-is-szabhatunk