Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szabadkereskedelmi megállapodás EU és Kanada között: visszakozott a kormány

2019.11.15

  A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint az, hogy a CETA ratifikálása lekerült a napirendről, azt jelzi: a kormánypártokon belül sincs egyértelmű támogatottsága az egyezménynek.

Egy nappal azután, hogy a Népszava megírta: az Orbán-kabinet annak ellenére a parlament elé terjesztette az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt (CETA), hogy más (a verbális gazdasági szabadságharcban kevésbé aktív, viszont a megállapodás szövegét minden bizonnyal végigolvasó) uniós tagállamok komoly kifogásokat fogalmaztak meg a dokumentummal szemben, a kormány visszavonta a tervezetet. Erről Szijjártó Péter külgazdasági miniszter értesítette a CETA ratifikálása ellen a szavát elsőként fölemelő szervezet, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) vezetését.

Az MTVSZ üdvözli a kormányzati visszakozást, mivel a szövetség álláspontja szerint a CETA lehetővé tenné, hogy multinacionális cégek különbíróságok előtt pereljék a tagállamokat, ha azok a befektetői érdekeket sértő egészség-, környezet- vagy fogyasztóvédelmi jogszabályokat és előírásokat fogadnak el.

„Több tanulmány rávilágít arra, hogy a CETA veszélyezteti hazánk génmódosítás-mentességét, hátrányos lenne az európai mezőgazdasági termelők számára, illetve veszélyezteti a környezetvédelem és az élelmiszerbiztonság jelenlegi szintjét” – olvasható az MTVSZ közleményében, amely szerint az, hogy alig másfél nappal a beterjesztés után a CETA ratifikálása lekerült a napirendről, azt jelzi, hogy a kormánypártokon belül sincs egyértelmű támogatottsága az egyezménynek.