Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tusk keményen és félreérthetetlenül üzent Orbánnak

2019.11.21

 ÍRTA  CsuhajIldikó

2019-11-21 08:35:00 

Tusk keményen és félreérthetetlenül üzent Orbánnak

Nem fognak feláldozni olyan értékeket a biztonság és rend oltárán, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság, és a tisztességes nyilvános viselkedés. Aki ezt nem tudja elfogadni, az „de facto kizárja magát a pártcsaládból” - mondta Zágrábban a tegnap az Európai Néppárt elnökének választott Donald Tusk. A lengyel politikus több ponton is félreérthetetlenül üzent Orbán Viktornak és a populistáknak.

Tusk keményen és félreérthetetlenül üzent Orbánnak
Donald Tusk, az Európai Tanács leköszönő elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök, fotó: MTI

Nevének kimondása nélkül félrérthetetlenül üzent tegnapi zágrábi beszédében az Európai Néppárt kongresszusán Donald Tusk Orbán Viktornak ( aki a Fidesz felfüggesztese miatt nem volt ott a kongresszuson ) és a populistáknak.

Az Európai Néppárton belüli belső vitákról Tusk azt mondta, nem fognak feláldozni olyan értékeket a biztonság és rend oltárán, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság, és a tisztességes nyilvános viselkedés, “mert egyszerűen nincs rá szükség.

Mert nem zárják ki egymást”. Aki ezt nem tudja elfogadni, az „de facto kizárja magát a pártcsaládból” - figyelmeztetett Tusk.

Szerinte semmiképpen nem szabad átengedni a biztonság és a rend ügyét azoknak a populistáknak, manipulátoroknak és autokratáknak, akik elhitetik az emberekkel, hogy a szabadság nem járhat kéz a kézben a biztonsággal, a határok és a területek védelme pedig a liberális demokráciával és a jogállamisággal - hangoztatta.

A migrációs válság kapcsán Tusk arról beszélt, emlékszik, milyen sokat dolgoztak napokon és heteken keresztül a Törökországból származó illegális bevándorlók hullámának visszaszorítása érdekében, “órákon át, több száz órányi tárgyaláson”, és az Ankarával kötött megállapodásnak köszönhetően a migránsok beáramlása több mint 90 százalékkal csökkent.

“Nem kell senkit emlékeztetnem arra, hogy Angela Merkel milyen nagy szerepet játszott ebben. De valaki más gondoskodott a benyomásokról. Valaki, aki szintén keményen dolgozott, de csak és az önalkotásán dolgozott, kerítést és hirdetőtáblákat építve a migrációellenes propagandával” - fogalmazott Tusk, hozzátéve: ezt meg kell kell állítani.

„Véget kell vetnünk ennek. A politikai harcban az igazság és a tisztesség nem lehet teljesen tehetetlen a hamis hírekkel, a manipulációval és a gyűlölettel szemben. Hinnünk kell önmagunkban és érveink hatalmában. Nem szabad félnünk nyilvánosan elmondani, amit valójában érzünk ( még akkor is, ha néha azt gondoljuk, hogy ez veszélyes kísérlet), mert akkor biztosan hathatunk az érzelmekre és felkelthetjük az emberek figyelmét” - mondta Tusk, aki szerint a szavazók szívét könnyen elnyerik azok, akik azt kiabálják, hogy „tegyék az országot újra naggyá és szerezzék vissza az irányítást".

A lengyel politikus a kongresszus előtt elmesélte, hogy Bono ( U2 ) felkereste Brüsszelben és azt mondta neki, hogy veszíteni fognak, mert az ő narratívájuk nem olyan melodramatikus/érzelmes mint a populistáké. Ő pedig Ferenc pápát kereste fel néhány hete, aki “a populismo” és a “popolarismo” közti különbségre hívta fel a figyelmét. A kongresszuson Tusk arra szólította fel a küldötteket, hogy sorakozzanak fel együtt a felelőtlen populizmus pártjaival szemben.

Végül Tusk azt mondta, öt év után belefáradt abba, hogy Európa bürokratája legyen. „Kész vagyok harcolni, remélem Önök is!”

Arról, hogy a Fidesz számára rezeg a léc a Néppátot illetően, itt irtunk, arról pedig itt, hogy Orbánnak nem lesz könnyű dolga az új elnökkel, Tuskkal.

www.atv.hu/belfold/20191121-tusk-kemenyen-es-felreerthetetlenul-uzent-orbannak