Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Uniós csúcs: a lokalitások imája, avagy mégis kinek a pénze?

2020.07.28

 Dr. Bogár László

 

"Egy Bogár Naplója" videoblog 33. beszélgetése
Uniós csúcs: a lokalitások imája, avagy mégis kinek a pénze?
címmel (21:01 perc)


"Az az újraelosztási mechanizmus, amit kezdettől fogva igyekeztek úgy feltüntetni, hogy az a globális tőkestruktúrák végtelen szociális érzékenysége, hogy 'rosszulesik neki, hogy vannak szegény régiók' (már kezdették fogva voltak, mondjuk az olasz dél, vagy később a koldusszegény Írország, Portugália, Spanyolország, Görögország), a kiegyenlítő mechanizmusok valójában egyáltalán nem karitatív kegyet jelentettek, hanem (és ez ránk is igaz, Magyarországra is és erre az egész térségre is) hogy legalább 5-6-szor annyi erőforrást vonnak innen ki most is, folyamatosan, kamatként illetve profitként, mint amennyit visszacsorgatnak támogatásként.

Tehát aljas és ócska érv az, hogy 'persze, bezzeg az a pénz kell, az jól jön, akkor tessék rendesen viselkedni!'. Amit mi visszakapunk támogatásként ilyenkor, az Magyarország esetében is maximum az egyötöde, tehát 20%-a nyugat-európai tőkestruktúrák által innen kivont tiszta jövedelemnek, profitnak illetve kamatnak.

És amikor visszacsorgatják támogatásként, mi – mivel nagy az importtartalma – többnyire nyugati cégektől vásárolunk ezért a pénzért, tehát még ilyen értelemben is visszaáramlik ráadásul. ...

Noha ez a 'kiegyenlítés' már a '60-as évek elején is létezett, akkor leginkább az olasz délre vonatkozott, az olasz dél ma semmilyen értelemben semmivel nincsen közelebb az olasz északhoz, mint 60 évvel ezelőtt volt, a kelet-európai régiókról meg nem is beszélve. A perifériális országok, régiók esetében valójában nincs semmiféle közeledés, közelítés meg kiegyenlítés, és nem is ez a célja ennek a rendszernek, hanem mindössze annyit próbál visszacsorgatni a perifériális országokba, régiókba, ami úgy-ahogy lehetővé teszi azt, hogy a hosszú távú és kényelmes kifosztás állapotában legyenek tarthatók ezek a perifériák." (Bogár László)