Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyre több szó esik Ferenc pápa esetleges lemondásáról

 Népszava

Az utóbbi hetekben egyre több szó esik Ferenc pápa esetleges lemondásáról. A francia konzervatív Le Figaro, amely nem nevezhető az egyházfő nagy támogatójának, például már – kissé előreszaladva az időben – azt is tudni vélte, hogy Erdő Péter az egyik legesélyesebb a következő konklávén. A pletykákat felerősítette, hogy Ferenc, nyilvánvalóan orvosai tanácsára, lemondta július 2-7 között az afrikai Dél-Szudánba és Kongóba tervezett vizitjét.

Valójában a híresztelések mögött a pápa egy viccnek szánt kijelentése áll, amely még az Olasz Katolikus Püspöki Konferencia néhány héttel ezelőtti tisztújításán hangzott el.

Akkor azt mondta, inkább lemond, mintsem térdműtéten essen át, mert tavalyi gyomorműtéte során az érzéstelenítésnél több váratlan probléma merült fel.

A „lemondáspártiak” azzal is érvelnek, hogy Ferenc idén töltötte be 85. életévét, vagyis azt a kort, amikor Benedek pápa is bejelentette távozását és ezt már sokatmondó jelnek tartják. Mások a pápai sajtóiroda közleményéből vonták le azt a következtetést, hogy már nem tart sokáig Ferenc pontifikátusa. Augusztus 27-re ugyanis Ferenc összehívja mind a (jelenleg) 116 bíborosát.

Ennek az úgynevezett konzisztóriumnak a szokásos időpontja június 29-e, Péter és Pál ünnepének napja. Akkor miért augusztusban kerítenek rá sort, amikor Rómában pokoli meleg van, és általában aki tud, ilyenkor elhagyja a Vatikánt és a hűsebb hegyekbe költözik? A konzisztóriumon 21 új bíborost „kreálnak”, ahogyan ezt az egyházi nyelvben mondják. Közülük 16-an nyolcvan év alattiak, vagyis ismét 120 fölötti lesz a pápaválasztó kardinálisok száma.

Meglehetősen szokatlan a Vatikánnak az a bejelentése, hogy a konzisztórium másnapján a pápa, amikor még az összes bíboros Rómában tartózkodik, „kirándulni” akar. Azt tervezi, hogy helikopterrel a közeli, abruzzói L'Aquila városába repül. Miről szól ez az egész? Vajon mit akar bejelenteni? – kérdezgetik sokan.

Az összeesküvés-elméleteteknek az is táptalajt ad, hogy a pápa részt kíván venni az ottani hagyományos zarándoklaton, amelyre minden évben, augusztus végén kerül sor. Ezt a tradíciót még V. Celesztin pápa vezette be, az az egyházfő, aki 1294-ben önként mondott le Szent Péter trónjáról. Ehhez kapcsolódik, hogy XVI. Benedek a súlyos l’aquilai földrengés után az előd sírját kereste fel. Ekkor rövid időre letette különleges palliumát, pápai jelvényét. Állítólag ott, 2009-ben döntötte el a Bajorországból származó egyházfő, hogy lemond.

nepszava.hu/3160545_ferenc-papa-lemondas-vatikan-konteo