Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogy Tall El Hammam volt-e Szodoma?

 

toochee.reblog.hu/

2

 

A Biblia egyik legismertebb története Szodoma és Gomora pusztulása, lakosainak bűnei miatt az Isten lesújtott, és tüzes, kénköves esővel pusztította el nem csak a városokat, de lakóit, és a környék egész élővilágát. 

Szodoma és Gomora nyom nélkül eltűnt a Földről. Ha ez az úr akarata volt, igen sikeres akcióról beszélhetünk.

A fordulópontot az 1894-es év és egy különleges régészeti lelet hozta meg. A jordániai Madaba városában egy gyönyörű mozaikpadlót fedeztek fel, amely térképszerűen a szentföldet ábrázolta.

szodoma gomorra pusztulásmeteor becsapódás Jordánia

A VI. században készült alkotás meglepő részletességgel és pontossággal mutatja be a régiót. Ennek segítségével sikerült több, korábban ismeretlen, de a Bibliában szereplő helyet is azonosítani. így sikerült a csupán csak a szentírásban említett Zoár városát is megtalálni. Ez volt az a település, amit isten nem pusztított el azon az éjszakán, és Lót családjával ide menekült. A település ma is létezik, a neve Safi.

Szintén ezen a térképen szerepel a város közelében szent Lót szentélye. A régészek a térképet követve egy VII. században épült templom romjaira bukkantak. A templom északi hajójának végében egy barlangot találtak. Lehet, hogy ez volt az a barlang, ahol Lót a családjával meghúzta magát?

szodoma gomorra pusztulásmeteor becsapódás Jordánia

Az igazán érdekes leletek a romok alatt rejtőztek: A területen rengeteg tárolóedényt találtak elégve, elszenesedve. A régészek az ásatás teljes területén találtak törmeléket, bármi is pusztította el a várost, mindent porig égetett. A város elnéptelenedett, Kr.e. 1700-1000 között nem találtak kézműves leleteket. Ebből az időből nem maradt fenn semmi.

Ezen a területen a rombolás olyan elképesztő méretű volt, amilyenre eddig sehol máshol nem láttak példát. A katasztrófa pusztítóbb volt, mint egy tűzvész.

Mázsás sziklatömbök fordultak ki a helyükről és borultak fel, és csúsztak arrébb. Az egész törmelékmező határozottan egy irányba tolódik el. Ilyen rombolás mellett senki sem maradhatott életben.

 

Az újabb fordulat a múlt század második felében jött el. A Holt-tengertől észak-keletre, egy hegytetőn felfedezték Tall El Hammam romjait. Hamarosan kiderült, ez messze nagyobb bármelyik eddig ismert városnál. Területe majdnem 36 hold, körülbelül negyvenezer ember élhetett itt. A közelben folyók és források, a síkság termékeny, és ráadásul két kereskedelmi út is keresztezte itt egymást. A közelben só, kén, és aszfaltlelőhelyek. Minden adott egy gazdag kereskedőváros működéséhez.

 

A romok között egészen különleges leleteket találtak. Egyszerű sártégla darabok, amelyek olyanok voltak, mint a habkő, látni lehetett bennük a buborékokat. Szörnyen felmelegedtek, olyan nagy volt a forróság, hogy a cserép üvegként megolvadt, látni lehetett, ahogy az olvadt anyag lecsöpögött. Valami felhevítette sok ezer fokra, hogy forróbb lett, mint a Nap.

Csak két dolgot ismerünk, ami ekkora hőt képes fejleszteni: az egyik az atombomba, a másik a meteorbecsapódás.

Phillip J. Silvia régész egészen különös elmélettel állt elő. Kr.e. 1700 táján egy meteor hiperszonikus sebességgel száguld át a légkörön és felrobban a Holt-tenger felett. Egy darabja a város mellett csapódott be és porig rombolta azt.  A pusztítás egy kb. 25 kilométer széles területet érintett. A lökéshullám sóval teríti be a területet, nem csak kipusztítja az élővilágot, de évszázadokra használhatatlanná is tette a talajt. A robbanás erejét 10-20 megatonnásnak becsülik. A katasztrófában több tucat település pusztulhatott el, a halálos áldozatok számát 40 000 – 65 000 becsülik. A hajdan virágzó síkság évszázadokra elnéptelenedett.

 

Az elméletet sok tény támasztja alá. A város közvetlen szomszédságában kerek kráter fekszik. A vizsgálatok szerint a tárgyak másodpercekig 3000-4000 fokos hőnek voltak kitéve. A cserépedényen megolvadt a máz és porcelánná alakult.  A kövek megüvegesedtek, az olvadt anyagban cirkonkristályokat találtak, amelyek csak rendkívül nagy hőmérsékleten jönnek létre.

www.universetoday.com/140752/a-meteor-may-have-exploded-in-the-air-3700-years-ago-obliterating-communities-near-the-dead-sea/

Részletek az írásból. A teljes cikk: 

toochee.reblog.hu/pusztito-meteor-a-szentfoldon