Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagy baj lesz, ha kitör a Yellowstone alatti vulkán

 Nagy baj lesz, ha kitör a Yellowstone alatti vulkán

·         Bulvár

2013/12/16

A tudósok legújabb számításai szerint az észak-amerikai Yellowstone Nemzeti Park alatt húzódó szupervulkán jóval nagyobb, mint ahogyan azt korábban gondolták. Kitörése esetén pedig az egész bolygóra kihatással lenne.

Jelenések könyve:9:

1 Az ötödik angyal is trombitált, és látám, hogy egy csillag esett le az égről a földre, és adaték annak a mélység kútjának kulcsa.
Megnyitá azért a mélységnek kútját: és füst jöve fel a kútból, mint egy nagy kemencének füstje; és meghomályosodék a nap és a levegőég a kút füstje miatt. 
3 A füstből pedig sáskák jövének ki a földre; és adaték azoknak hatalom, mint hatalmuk van a föld skorpióinak.
 
A Föld forró pontja, megszilárdult lávatava az északi félgömbön pontosan Jeruzsálemmel átellenben fekszik. A Biblia szerint a Szentföld a mennyel van kapcsolatban, így ellentétes oldal a pokollal.

435110

A friss mérések alapján a terület alatt található magmakamra két és félszer nagyobb, mint arra eddig számítottak.

Szélességét mintegy 30 kilométerre becsülték, mélységét 90 kilométerre, magasságát pedig 15 és 20 kilométer közöttire. Ennek alapján a geológusok úgy gondolják, hogy 2000 és 6000 köbkilométer alvadt láva található ebben az óriási kamrában.

Ez az olvadt kőzetmennyiség 640 ezer éve halmozódik folyamatosan, ennyi évvel ezelőtt volt ugyanis a legutóbbi kitörés, aminek következtében az észak-amerikai kontinens elsötétült, a Föld éghajlata pedig gyökeresen megváltozott. A megállapítások szerint eddig háromszor tört ki a vulkán, és amennyiben földtörténeti időben számolunk, akkor hamarosan a negyedik kitörés is bekövetkezhet.

A szakemberek a vulkáni kitörések erősségét egy nyolcas skálán osztályozzák, a yellowstoni vulkán kitörése esetén a legmagasabb kategóriába, azaz a nyolcasba tartozna.

Dr. James Farrell, az utahi egyetem professzora szerint, ha kitörne a vulkán, az 2000-szer erősebb lenne, mint az 1980-ban bekövetkezett St. Helen-i erupció. De véleménye szerint erre a közeljövőben nem kell számítani. Az óriási hamuréteg akár hónapokra teljes sötétségbe zárna a Földet, ez pedig végzetes következményekkel járna az élővilágra nézve. A kitörést a 2012-es katasztrófafilmben már meg is örökítették, íme a videó:

Forrás: twice.hu/bulvar/hir.ma