Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szabó Gábor: Magyar étel dögrováson

2019.01.02

 Magyar étel dögrováson

Szerző: Szabó Gábor

 

Az emberek hagyományosan nem esznek döghúst. De mi az a különbség, amitől a dög más, mint az a húst, amiből ételeinket elkészítjük? Mikor nevezünk egy állatot dögnek, emberi fogyasztásra alkalmatlannak? És hogyan kerülhet döghús az asztalunkra?

Amikor egy állat úgy pusztul el, hogy nem folyik ki a vére, azt döglött állatnak tartjuk. Ennek oka lehet betegség is, de nem feltétlenül. Megfulladhat úgy, hogy egymást az állatok tömegben összenyomják, vagy beleeshet vízbe és belepusztul, vagy megöregszik.

„Az elhullott állatok teteme közegészségügyileg veszélyes hulladéknak minősül, ugyanakkor természetesen a húsételekhez mindannyian megölt állatok húsát használjuk fel. Mi a különbség? Étkezésre alkalmasnak a - szabványnak megfelelő disznóvágás során vagy vágóhídon - szakszerűen levágott állat kivéreztetett, bontott és feldolgozott húsa számít. A kivéreztetés nagyon fontos, mivel az alvadó vér az egyik legjobb táptalaja a kórokozóknak: ahogy a bomlás elkezdődik, a szervezetet a véren keresztül elárasztják a bélflórában jelen lévő baktériumok.


Érdekes kultúrtörténeti tény, hogy az emberiség több évezrede figyel erre: több vallás megköveteli, hogy követője csak "tiszta" húst fogyasszon. Az iszlám például a vérről azt vallja, hogy ennek áramában terjed a testre ható minden rontás, ezért csak a rendesen kivéreztetett, helyesen vágott állat húsa fogyasztható. Az iszlám vágás során a gerinc sértetlenül hagyásával minden nyaki eret át kell vágni. Így a szív az utolsó pillanatig pulzál, és a vér távozik a testből. Ezt a vágást akkor is előírja az iszlám vallás, ha vadászat alkalmával golyó végzett a vaddal: a lelőtt állaton is mihamarabb el kell végezni a leírt műveletet. 

A zsidó vallás előírásai is megszabják, hogy csak a hús vértelenítését biztosító kóser állatvágás, illetve a maradék vér eltávolítására szolgáló kóserolás (áztatás, sózás, öblítés vagy tűzön sütés) után fogyasztható a "tiszta" állatok húsa.”/hazipatika.com/

A steak soha nem véres

„Sokan azt hiszik, hogy a rózsaszínes folyadék, ami a közepesre sütött steakből kifolyik, az vér. Éppen ezért hívják "véresnek" a sütési fokozatot, és éppen ezért mondják sokan azt, hogy teljesen átsült változatot szeretnének. Nos, számukra van egy igazán jó hírünk: még a teljesen nyers steakhús sem tartalmaz vért.

A folyadék, amit vérnek hiszünk ugyanis nem más, mint a mioglobin, ami az izomszövetekben található fehérje. A feladata, hogy oxigénnel lássa el az izmokat. A hemoglobin "testvéreként" vörös pigmentet tartalmaz, a steak izomszövete éppen ezért vörös. A hő hatására a mioglobin sötétedni kezd, így a jól elkészített hús a szürke árnyalatait veszi fel.

Amennyiben azonban a mioglobint szén-monoxidnak vagy nitrogén-monoxidnak teszik ki, a vörös színű pigmentek megőrzik színüket, nem sötétednek tovább. A szakértők szerint ez az oka annak, hogy a szupermarketek hűtőpultjaiban található húsok annak ellenére frissnek néznek ki, hogy napok óta ott pihennek.” foodyny.hu/  2578

Megállapíthatjuk, akkor nem alkalmas emberi fogyasztásra a hús, ha benne maradt az állat vére. És itt találkozunk a véres hurkával. A disznóölésnél kifolyatják a disznó vérét és felfogják egy edénybe. Utána az előfőzött, fűszerezett a darált húst összekeverik a vérrel. A véres hurka készítéssel, a hús és a vér összekeverésével ugyanazt a biológiai állapotot állítják elő, mint ami a döghús sajátossága. A hús együtt marad a vérrel, döghús. Igaz, előtte különválasztottuk a kettőt. De ha nem folyatják ki a vért, hanem a döglött állat húsát összedarálva bélbe töltik, akkor ugyanazt a véres hurkát kapják, mint a hagyományos elkészítéssel, a véres húst. Pedig ekkor dögből állították elő. Attól nem változik meg a vér minősége, hogy előtte kifolyatták, a vér továbbra is vér marad.

Hogy mitől ilyen különleges a vér szerepe? Vér nélkül nincsen élet, aki sérülés miatt elvérzik, az meghal.

A Noéval kötött szövetség ad rá magyarázatot Mózes első könyvében 9. fejezet:

1 Azután megáldá Isten Noét és az ő fiait, és azt mondá nékik: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet.

2 És féljen és rettegjen tőletek a földnek minden állatja az égnek minden madara: minden ami nyüzsög a földön, és a tengernek minden hala kezetekbe adatott;

3 Minden mozgó állat, amely él, legyen nektek eledelül; amint a zöld füvet, nektek adtam mindazokat.

4 Csak a húst az őt elevenítő vérrel meg ne egyétek.

5 De a ti véreteket, amelyben van a ti éltetek, számon kérem; számon kérem minden állattól, azonképpen az embertől, kinek-kinek atyjafiától számon kérem az ember életét.

6 Aki ember-vért ont, annak vére ember által ontassék ki; mert Isten a maga képére teremté az embert.

Az élőlények lelke a vérében van:  Mózes V. könyve:12:23   Csakhogy abban állhatatos légy, hogy a vért meg ne egyed; mert a vér, az a lélek: azért a lelket a hússal együtt meg ne egyed!

Ezért nem lehet dögöt és véres hurkát enni.