Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


The Wall Street Journal: a Vatikán a péterfillérek csekély részét juttatja el rászorulókhoz

2019.12.13

 

 

makronóm

    makronom.mandiner.hu/cikk/20191212_the_wall_street_journal_a_vatikan_a_peterfillereket_csekely_resze_jut_a_raszorulokhoz

The Wall Street Journal: a Vatikán a péterfillérek csekély részét juttatja el rászorulókhoz

2019. december 12. 11:47

A Vatikán az elesettek megsegítésére felajánlott adományok, az úgynevezett péterfillérek legnagyobb részét költségvetési hiánya betömésére használja fel – írta exkluzív tudósításában internetes oldalán a The Wall Street Journal című amerikai lap.

Vatikáni keltezésű tudósításában a lap úgy fogalmaz: az évente több mint

50 millió euró értékű adományokat a Vatikán a saját adminisztratív költségeire fordítja,

és a felajánlásoknak csak alig 10 százaléka jut el a rászorulókhoz.

Még a Szentszék falain belül is nagyon kevesen tudnak arról, hogy hová kerülnek a péterfillérek – írta az amerikai lap, hozzátéve, hogy csupán néhány tisztségviselő van részletesen tisztában ezzel. A lap mindazonáltal úgy tudja: a katolikus egyház vezetői közül egyre többen aggódnak amiatt, hogy félrevezetik a híveket az adományaik ügyében. „Ez tovább rombolhatja a Vatikán megítélését a pénzügyek terén Ferenc pápa irányítása alatt” – állapította meg a The Wall Street Journal.

Ingatlanügylet után péterfillér

Az amerikai lap utalt arra, hogy a Vatikán jelenleg is botránnyal küszködik egy átláthatatlan londoni ingatlanügylet miatt, amely – a lap szerint – hatalmi harcot robbantott ki az egyházi állam bürokratái között, és amelynek következtében a biztonsági szolgálat botrányba keveredett vezetője lemondásra kényszerült. A lap értesülései szerint

a londoni ingatlan megvásárlásához a péterfillérek egy részét is felhasználták.

Novemberben Ferenc pápa felhatalmazást adott – a korrupció gyanúja miatt – a vatikáni rendőrségnek az ügyben érintett irodák átvizsgálására. A lap ugyanakkor emlékeztetett: Ferenc pápa védelmébe vette azt a gyakorlatot, hogy a jótékony célokra felajánlott adományokat ingatlanbefektetésekre használják fel.

A The Wall Street Journal megemlítette azt is, hogy a múlt hónapban a

Vatikán tagságát felfüggesztették egy pénzmosás elleni nemzetközi szervezetben.

A lap tudósítója megkereste a vatikáni sajtóirodát, amely azonban nem kívánta kommentálni a péterfillérek felhasználásáról szóló információkat.

Az amerikai újságíró meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állította: a Vatikán nemcsak tavaly, hanem az elmúlt öt évben is csak 10 százaléknyit költött a szegényekre a péterfillérekből.

(MTI)

költségvetés | egyház | hiány | pénz | adomány | hír | Ferenc pápa | péterfillér | mti | tudosítás | vatikán