Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csillagászat

Cikkek

A kozmikus oroszlán szívének gyors zakatolása - a Regulus csillag

2019.09.16

 A Regulust több kultúra is a király megnevezéssel illette. Az ókori görögök a Basziliszkosz nevet adták neki, aminek jelentése: „kis király”. A baboliniak óriási jelentőséget adtak ennek a csillagnak. Az ókori rómaiak számára a neve „Stella Regia” volt, ez királyi csillagot jelent. Kopernikusz már Regulus néven írt róla művében, az 1543-ban megjelent De revolutionibus orbium coelestium-ban, azonban a Regulus név előtte is, 1522-ben megjelent. A Regulus név a latin „rex”, azaz király név kicsinyítése.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

A NASA röntgenfelvételt készített, de forrása rejtély marad

2019.09.06

 A jelek rendszerint szupermasszív fekete lyukakból vagy szupernóvákból származnak, a közelmúltban azonban olyan röntgenforrást találtak, amelyre egyelőre nincs magyarázat – írja az IFLScience.

A nagyjából 22 millió fényévre fekvő NGC 6946 jelű galaxisban olyan eseményt azonosítottak, amely kevesebb mint három héten alatt egyszer csak felbukkant, majd rövidesen el is tűnt. A megfigyelés alatt a jel megközelítőleg tíz nap alatt alakult ki, majd szívódott fel. A rendszerben eddig három ultrafényes röntgenforrást (ULX) ismertek, a mostani, az ULX-4 a negyedik.

Kommentem

Lehet, hogy egy fekete lyuk robbant fel, gammasugárzást kibocsátva..

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

Találtak egy galaxist, aminek nem szabadna léteznie, mert alig vannak benne csillagok

2019.09.02

 A csillagászok szerint ennek semmi értelme a galaxisképződés és evolúció jelenlegi elméletét alapul véve. Ennek a galaxisnak a felfedezése nagyon meglepte a csillagászokat, és jelenleg nincsen magyarázatuk arra, hogyan alakulhatott ki egy olyan hatalmas "ultra-diffúz galaxis," mint a Dragonfly 44.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

GYORSABBAN TÁGUL AZ UNIVERZUM, MINT EDDIG HITTÜK

2019.08.11

 Csakhogy, mint azt Rockenbauer kérdésünkre elmondta, a galaxisok nagy részének sokkal jelentősebb a vöröseltolódása, mint amit az ismert távolságú galaxisoknál találtak. Ebből következik, hogy az ilyen objektumok akár tízmilliárd fényév távolságra is lehetnek. Miközben az Einstein-féle relativitáselmélettel összhangban lévő ősrobbanás elfogadott teóriája 13,7 milliárd évesnél nem tartja öregebbnek világegyetemünket.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

39 EDDIG LÁTHATATLAN, AZ UNIVERZUM KEZDETÉN SZÜLETETT GALAXIST FEDEZTEK FEL JAPÁN CSILLAGÁSZOK

2019.08.11

 Most először sikerült a jelenleg 13,7 milliárd évesnek gondolt világegyetem kezdeti, első kétmilliárd évnyi időszakából származó galaxisokat megfigyelniük. Még meglepőbb a csillaghalmazok nagy száma, mivel ez a felfedezés szembemegy azzal, amit eddig a kozmológia az univerzum korai időszakáról állított, tudniillik hogy akkoriban még nem létezhettek efféle struktúrák. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

A közreadott csillagászati felvételek általában nem a tényleges valóságot mutatják

2019.08.04

  Amennyiben az utca hétköznapi embereit a Hold tényleges színéről kérdezzük, a válasz javarészt fehér, vagy halványszürke lesz. Ezt a saját megfigyelésük alapján mondanák. Valójában azonban a Hold sokkal sötétebb, közel helyezkedik a fekete színhez, mint például a puskapor árnyalata. Hasonló a Mars esete is, amit halványvörösnek látunk, ehhez képest sokkal inkább whiskey vagy kakaópor-árnyalatú. Az eltérést az magyarázza, hogy az objektumok általunk érzékelt színét a környezetének a színe és az objektum fényereje is befolyásolja

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

Magyar műhold már az idén lesz, de az újabb magyar űrhajósra várni kell

2019.04.15

 Donald Trump szerepe sem nagyobb vagy kisebb, mint bármely más elnöké. Ő azt a döntést hozta, hogy az űrtevékenységet az Egyesült Államok fokozni kívánja. De jelenleg még az oroszokat kérik meg, ha fel akarnak menni a Nemzetközi Űrállomásra, illetve Kínának van még képessége, hogy embereket vigyen a világűrbe, de ők más nemzet űrhajósát egyelőre nem szállítják. Fel szoktam hozni a hollywoodi filmgyártást, mint példát, kétségkívül arra is lehet még több forrást áldozni.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

Miért vezet a galaxisok összeolvadása olykor pusztuláshoz?

2019.04.10

 Gravitációs vonzásuk egymás felé húzza őket, hamarosan pedig új, egyesült galaxisokat fognak alkotni. Némely így egybeforrt galaxis több milliárd évnyi növekedésen megy majd keresztül. Mások esetében viszont az egyesülés olyan folyamatokat indít el, melyek idővel megakadályozzák a csillagkeletkezést, idő előtti elöregedésre ítélve a galaxisokat.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

Egy 13,5 milliárd éves ősi csillagot fedeztek fel, ami nem sokkal az univerzum keletkezése után jött létre

2018.11.08

 "Az eredmények azért jelentősek, mert először sikerült közvetlen bizonyítékot találnunk arra, hogy léteznek nagyon ősi, alacsony tömegű csillagok, és a mai napig életben maradhattak anélkül, hogy megsemmisítették volna magukat," - mondja Andrew Casey, a csillagról készült tanulmány társszerzője. (2)

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

S.G. hu: Hibás az ősrobbanás elmélete?

2018.10.24

 Ahelyett, hogy elismerték volna Arp munkásságát díjakkal (és közben felülvizsgálnák a feltételezéseiket a "vöröseltolódás egyenlő távolsággal" kapcsolatban), Arpot élete végéig szisztematikusan megakadályozták abban, hogy eredményeit publikálja és nem kapott lehetőséget további kutatásokra sem. Legalábbis elvárható lett volna a "hatalomtól", hogy azonnal ráirányítják a Chandra röntgen és a Hubble űrteleszkópot vagy a nagy földi távcsöveket Arp izgalmas felfedezéseire annak érdekében, hogy megerősítsék vagy megcáfolják egyszer és mindenkorra. Ehelyett ezeket az objektumokat teljesen kizárták vizsgálatokból, a hivatalos fényképekből rutinszerűen kivágják őket. Azok, akik ismerik a Galileo történetét emlékeznek arra, hogy a papok megtagadták, hogy belenézzenek a távcsőbe.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Csillagászat | Hozzászólások: 0

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Következő »