Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


7500 tonnányi szemét kering a fejünk felett, aminek nem kellene ott lennie

2019.12.28

 

7500 tonnányi szemét kering a fejünk felett, aminek nem kellene ott lennie

2018. október 3., 08:00
7500 tonnányi szemét kering a fejünk felett, aminek nem kellene ott lennie

Megvan a gyönyörű kép, amikor a Földet az űrből mutatják? A kék gömb, mely jó érzéssel tölti el az ember lelkét? Na, ezt a képet felejtse el, egy jódarabig mindenképpen.

Már gyűrűnk is van?

Az űrszemét legalább akkora gond, mint a többi, „egyszerű” szemét. Igen, az emberi faj képes volt még a bolygó körül is szemetelni, méghozzá olyan mértékben, hogy ma már egy szinte tökéletes gyűrű is kialakult bolygónk körül. Arról nem is beszélve, hogy a tiszta bolygóról készült felvétel igen régi, mivel ma már egészen más lenne a kép.

kép: wikipedia.org

Az űrszemét nem azért gond, mert csúnya, hanem mert igen veszélyes, a biztonságosnak egyébként sem nevezhető űrutazások alkalmával, illetve könnyen tönkre teheti az igen drága működő műholdakat is.

A megoldást keresik

Több elképzelés is született már azzal kapcsolatban, hogy mi is kellene tenni, de igazán még senki nem tett semmit. A Surrey Space Centre eszköze egy kis dobozhoz hasonlít, mely megközelíti a kiszemelt szemétdarabot, és egy hálót lő ki rá, ezzel befogva azt. a befogás egy kísérletsorozat része, és sikeresnek nevezhető, így lehetőség nyílik végre arra, hogy valamikor, most már talán belátható időn belül eltakaríthassuk azt a 7500 tonnányi szemetet, mely bolygónk körül kering.

kép: quarkmag.com

A dologban azért van egy kis lehangoló részlet is. miközben azt tesztelik, hogy hogyan lehet eltakarítani a szemetet, a kilőtt háló és a befogott szemét sajnos most az űrben marad. bár néhány hónapnyi keringés után a Föld légköre elégeti majd őket, szebb lett volna a végkimenetel, ha rögtön egy darabkát már el is távolított volna, keringés és hónapok nélkül.

lead kép: news.mit.edu     koponyeg.hu/hireso/7500-tonnanyi-szemet-kering-a-fejunk-felett-aminek-nem-kellene-ott-lennie