Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A csillagok születése és működése

 A csillagok születése és működése

·         http://napielemozsia.hu/templates/gk_news/images/style1/typography/icons/alarm2.png  2013. január 07., hétfő

·         http://napielemozsia.hu/templates/gk_news/images/avatar.png  Kvantum Priest

A relativitás elv ezen fizikai törvénye arról is szól, hogy az anyag energiává tud alakulni, de az energia is tud anyaggá válni. Amikor a fúzió során a hidrogén atommagok egymással ütközve egybe olvadnak, egy új atommag jön létre, és ennek az új atommagnak mind a mérete, mind pedig a kötési energiája, is megnövekszik, mert egy nagyobb atommag összetartásához, nagyobb magerőre, kötési energiára van szükség.

Tehát tulajdonképpen a hidegfúzió miatt a hidrogén atommagok egybeolvadásakor a tömegükkel arányos energia keletkezett. Van még egy érdekes dolog ezzel kapcsolatban, mert egy furcsa, hajmeresztő jelenség is előfordul a fúzió során, ami biztosítja a csillagok ragyogását. Képzeljék hogy mikor a heves folyamatokban két energia gömbnek (két hidrogén atomnak) sikerül összeütköznie akkor deutérium lesz, mint a közismert nehéz víz alkotója. Ám rengeteg esetben két, két hidrogén atom azaz négy hidrogénatom összeütközik, és természetesen egybeolvadnak héliummá. Ám az agyzsibbasztó ebben az, hogy amíg nem találkozott egymással a 4 hidrogén atom nagyobb volt a tömegük mint mikor egyé váltak. Olyan mintha 4 labdát egyszerre egymáshoz nyomnánk, s együtt könnyebbek lennének mint mikor még külön voltak, pedig azt gondolnánk hogy ugyanakkorának kellene lenniük együtt. Pl. a 4-ből mindegyik labda tömege 20 dkg együtt 80 dkg, de az atomoknál olyan ez mintha együtt a 4 db 20dkg-os labda csak 60 dkg lenne 80 helyett. De hát a kvantumok világában hagyományos logikát keresni teljesen felesleges, ám mégis van válasz, hogy hová tűnt el a héliummá összeállt hidrogénatomok tömege. A válasz az energia. Einstein páratlan felfedezése itt jön megint képbe, hogy az anyag igazából csak energia, és nem létezik külön anyag, és energia.

Amint mondtam azzal, hogy a 4 proton egy hélium atommaggá lett egy új nagyobb kötési energiát igénylő atommag keletkezett, a kötési energia létrejötte szintén energia felszabadulás is részben. Mert az a tömeg ami látszólag elveszett, nem veszett el, hanem energiává alakult, elektromágneses sugárzássá. Minden efféle új nehezebb atommagot eredményező fúziós folyamat energiát szabadít fel, s ha sok a potencionálisan fúzionáló (egybeütköző) atom, akkor folyamatos az energia, ami újabb energiát idéz ahhoz elő, hogy a többi atom is fuzionáljon, azaz így kialakul egy páratlanul csodálatos komplex önfenntartó energia forrás, aminek leghatásosabb megvalósítói a csillagok, és köztük a mi napunk.

 napielemozsia.hu/cikkek/