Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hatalmas robbanás lesz az űrben idén, a CYGNUS (HATTYÚ) csillagképben

 Lukács Evangéliuma:21:25

És lesznek jelek a napban, holdban és csillagokban; és a földön pogányok szorongása a kétség miatt, mikor a tenger és a hab zúgni fog,”

 

ORIGO 

 

Hatalmas robbanás lesz az űrben idén

ELTER TAMÁS

2022.01.21. 20:00

 

Larry Molnar, a Calvin College asztrofizikus professzora és kollégái az Apache Point Obszervatóriumból (Karen Kinemuchi), valamint a Wyomingi Egyetemről olyan különleges, a szupernóvák felragyogáshoz hasonló kozmikus esemény idei bekövetkezését jósolják az éjszakai égbolton, amely szabad szemmel is jól látható lesz a Hattyú csillagképben.

Az előrejelzés szerint gigantikus robbanás fog történni a Hattyú csillagképben

Larry Molnar és kollégái előrejelzése szerint az általuk megfigyelt fizikai kettős (két egymás körül keringő csillag) a Földről is észlelhető módon 2022-ben egyesül és felrobban; ekkor az összeolvadó csillagok tízezerszeresére növelik fényességüket, ami így egy időre az égbolt egyik legfényesebb kozmikus objektumává fog válni.

  • A KETTŐSPÁR ÖSSZEOLVADÁSÁBÓL LÉTREJÖVŐ ÚJ CSILLAG A CYGNUS (HATTYÚ) CSILLAGKÉPBEN LESZ LÁTHATÓ,
  •  
  • ami átmenetileg még egy ragyogó csillaggal fogja kiegészíteni a nagy nyári háromszögként ismert, és a nyári égbolt három legfényesebb csillagából állól formációt. (A nagy nyári háromszöget három csillag, a Lant (Lyra) csillagkép alfája a Vega, a Cygnus legfényesebb csillaga a Deneb, valamint a Sas csillagképben (Aqulia) lévő Atair alkotja.)
  • "Egy az egymillióhoz annak az esélye, hogy megjósolható legyen egy ilyen robbanás" – nyilatkozta még korábban Larry Molnar a Phys.org tudományos portálnak. – Ilyen előrejelzést eddig még soha sem csináltak - fűzte hozzá a kutató. Molnar még 2013-ban kezdte el a KIC 9832227 jelű csillag alapos tanulmányozását.
  •  

Larry Molnar számításai szerint idén lesz látható a robbanás fénye

A konferencián jelen volt a Calvin College akkori hallgatója, Daniel Van Noord is, aki Molnar professzor kutatási asszisztense. A KIC 9832227-el kapcsolatos lezáratlan kérdést személyes kihívásnak tekintette, ezért a Calvin Obszervatóriumban elkezdte a csillag beható tanulmányozását.

Megvizsgálta, hogy a csillag színe hogyan korrelál a fényességgel, és megállapította, hogy határozottan egy bináris rendszerről van szó"

mondta Larry Molnar. "Valójában felfedezte, hogy a KIC 9832227 egy olyan kontakt kettős, amelyben a két csillagnak közös a légköre, ami úgy néz ki, mint két földimogyoró egyetlen héjban.

  • "Dan meghatározta a pontos keringési periódust Kinemuchi, illetve a Kepler-űrtávcső adataiból - valamivel kevesebb mint 11 órát kapott-, és meglepődve azt tapasztalta, hogy ez rövidebb, mint amit korábbi számítások mutattak" – tette hozzá Larry Molnar.
  •  
  • Ez az eredmény eszembe juttatta Romuald Tylenda csillagász munkásságát, aki a megfigyelési archívumot tanulmányozta, hogy megtudja, hogyan viselkedett egy másik csillag, a V1309 Scorpii, mielőtt 2008-ban váratlanul felrobbant és vörös nóvává vált" - fűzte hozzá a kutató.
  • A 2013-ban és 2014-ben is folytatódó periódusváltozás megfigyelése után Molnar az Amerikai Csillagászati Társaság 2015. januári ülésén bemutatta a 15 évre kiterjedő keringési időzítést, amely alapján azt jósolta, hogy a KIC 9832227 a V1309 Scorpi nyomdokaiba lépve, 2022-ben ahhoz hasonlóan felrobbanhat.

Átmenetileg az éjszakai égbolt legfényesebb csillagává válhat

A keringési periódus csökkenésének üteme az elmúlt két évben a 2015-ös előrejelzést követte, és jelenleg meghaladja a többi kontakt bináris által mutatott értéket.

"A lényeg az, hogy valóban úgy gondoljuk, hogy az egyesülő csillagok hipotézisét nagyon komolyan kell venni, és a következő néhány évet ennek intenzív tanulmányozására kell felhasználnunk, hogy ha felrobban, megtudjuk, mi vezetett ehhez a robbanáshoz" - nyilatkozta Molnar még 2017-ben.

Ennek érdekében Larry Molnar és munkatársai 2017-től a KIC 9832227-et a teljes hullámhossz-tartományban megfigyelték: a Very Large Array (VLA), infravörös teleszkóp és az XMM-Newton űrszonda segítségével a csillag rádió-, infra- és röntgen- sugárkibocsátását vizsgálva.

Mivel a KIC 9832227 rendszer 1 800 fényévre fekszik tőlünk, az összeolvadás fényhatása fog 2022-ben látszani plusz-mínusz egy év eltéréssel.

Ha Larry jóslata csakugyan beteljesül, a projekt első alkalommal fogja demonstrálni azt, hogy bizonyos kettőscsillagok halálának folyamata megfigyelhető, és nyomon lehet követni azt a haláltáncot, ami a végső, drámai robbanáshoz elvezet" – nyilatkozta Matt Walhout, a Calvin College egyik kutatója a projekt jelentőségéről.

A Calvin College szakértői szerint ha Larry Molnar előrejelzése pontosnak bizonyul, páratlan égi látványosságban lehet részünk az idén.

A KIC 9832227 RENDSZER NAGYOBB CSILLAGA MINTEGY NEGYVENSZERES NAPTÖMEGŰ,

kisebb kísérője viszont csak harmad akkora, mint a Nap. A két csillag egybeolvadását kísérő gigantikus robbanás átmenetileg tízezerszeresére növeli az objektum fényességét. A számítások szerint ezért a KIC 9832227 válhat az éjszakai égbolt legfényesebb csillagává, csaknem egy éven át.

Felhasznált forrás:

Matt Kucinski, Lynn Rosendale, - Calvin College : Astronomers predict explosion that will change the night sky in 2022, Phys.org, 09.01./17.

www.origo.hu/tudomany/20220121-a-hattyu-csillagkepben-varhato-a-kulonleges-egi-jelenseg-felvillanasa.html