Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rejtélyes röntgensugárzást érzékeltek egy távoli galaxisban

2017.04.04

 Rejtélyes röntgensugárzást érzékeltek egy távoli galaxisban

Csillagászok egy csoportja különösen erős röntgensugárzást érzékelt egy távoli galaxisban. Most azon dolgoznak, hogy kiderítsék, mi is okozta a rejtélyes jelenséget.

A jelenséget a NASA röntgencsillagászati műholdja, a Chandra érzékelte, még 2014 októberében. A sugárzás forrását később a Hubble és a Spitzer űrtávcső azonosította, nagyjából 10,7 milliárd fényévre tőlünk.

A csillagászok észrevették, hogy egy, az égen található pont, a CDF-S (Chandra Deep Field-South) néhány óra leforgása alatt több ezerszer fényesebbé vált. Egy nappal később a pont elhalványult, szinte teljesen láthatatlan lett. A szakértők az esetről a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society-ban számoltak be.

Franz Bauer, a Chilei Pápai Katolikus Egyetem kutatója szerint a forrás felfedezése óta küzdenek az eredet megértésével.

“Olyan, mintha lenne egy kirakósunk, de nem lenne meg minden darab”

– állapította meg a szakértő.

A Chandra űrtávcső hasonló jelenséget sem korábban, sem azóta nem azonosított. Az eszköz később tovább figyelte az objektumot, de annak fénye egyszer sem változott meg újra.

A kutatók egyelőre értetlenül állnak az eset előtt, igaz, van néhány magyarázatuk. Nem lehetetlen, hogy a megnövekedett sugárzást egy gammakitörés (GRB) esemény okozta. Ezt a hatalmas csillagok összeomlása, illetve csillagok csillagokkal vagy fekete lyukakkal történő egybeolvadása válthatja ki. A jelenség olyan kilövelléseket idéz elő, melyeket megfelelő szögből mi is érzékelni tudunk.

A csillagászok szerint két GRB-hez köthető eset is megmagyarázhatja a CDF-S-nél tapasztaltakat. Az egyik lehetőség, hogy a gammakitörés egy rendkívül távoli galaxisban történt meg, vagy a kilövellő anyag nem felénk tört ki, így hozva létre a jelenséget.

Van egy harmadik elképzelés is, mely szerint a gyors fényességbeli változást egy fekete lyukban eltűnő fehér törpe váltotta ki.

Igaz, a fentiek közül egyik forgatókönyv sem magyarázza meg az összes tulajdonságot, melyet a szakértők a 2014-es vizsgálat során felismertek.

Éppen ezért nem lehetetlen, hogy egy egészen új, eddig sosem látott jelenségről van szó, melynek jellegét még meg kell határozni.

A kutatók következő célja az, hogy egyéb űreszközök – például az ESA XMM-Newton vagy a NASA Swift műholdjával – hasonló fényelváltozásokat figyeljenek meg az égbolton. Az újabb jelenségek érzékelésével ugyanis talán sikerülhet megérteni a korábbi esetet is.

forrás: IFL Science, 24.hu   www.vilagvege2012.hu/2017/04/03/rejtelyes-rontgensugarzast-erzekeltek-egy-tavoli-galaxisban/

The post Rejtélyes röntgensugárzást érzékeltek egy távoli galaxisban appeared first on Rejtélyek szigete.

Rejtélyek szigete