Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Háború: - Az Egyesült Államok kilép az iráni atomszerződésből

 Hivatalos – Az Egyesült Államok kilép az iráni atomszerződésből

Az amerikai elnök kedden Washingtonban bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből. Donald Trump szörnyűnek és egyoldalúnak nevezte a megállapodást, amely szerinte nem hozott békét és nem is fog. Mint fogalmazott, Irán támogatja a terrorizmust – a Hezbollah libanoni, és a Hamász palesztin mozgalmat, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot -, destabilizálni próbálja a Közel-Keletet.

Rámutatott, hogy az egyezmény aláírása óta jelentősen nőttek az iráni katonai kiadások, miközben az iszlám köztársaság gazdasága rosszul teljesít. Azt mondta, a nukleáris program korlátozásáról született iráni ígéret valójában nagy hazugság volt. Az amerikai elnök a Fehér Házban tartott nyilatkozata után rendeletet írt alá Irán elleni szankciók visszaállításáról.

JÖNNEK A SZANKCIÓK

Kilencven, illetve 180 napon belül ismét érvényes lesz valamennyi, az iráni atomprogramról szóló többhatalmi megállapodás keretében feloldott szankció – jelentette be kedden az amerikai pénzügyminisztérium, miután Donald Trump elnök bejelentette: az Egyesült Államok felmondja a Teheránnal megkötött szerződést. A tárca közölte: 180 nap elteltével ismét életbe léptetik a kőolajjal kapcsolatos tranzakciókra, 90 nap múlva pedig az utasszállító repülőgépekkel, alkatrészekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos exportengedélyekre, a fémkereskedelemre, az alumínium-, acél- és széneladásokra, valamint a gépjárműszektorra vonatkozó korábbi szankciókat. John Bolton, Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója pedig bejelentette, hogy az iráni atomprogrammal kapcsolatos új szerződésekre vonatkozó büntetőintézkedések visszaállítása azonnali hatályú.

MACRON: PÁRIZS, BERLIN ÉS LONDON KÉSZ A MEGÁLLAPODÁS KISZÉLESÍTÉSÉN DOLGOZNI

Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren bejelentette, hogy Párizs olyan, az iráni atomprogramról szóló szélesebb megállapodáson fog dolgozni, amely lefedi majd az iszlám köztársaság regionális tevékenységét, illetve ballisztikusrakéta-programját is.

Kollektívan fogunk dolgozni egy szélesebb megállapodáskereten, amely lefedi a nukleáris tevékenységet, a 2025-öt követő időszakot, a ballisztikus tevékenységet, valamint a Közel-Kelet stabilitását, különös tekintettel Szíriára, Jemenre és Irakra

-írta az államfő. Mindemellett hangsúlyozta, veszélyben forog az atomfegyverek elterjedését akadályozó nemzetközi rendszer.

Sajnálatosnak és aggodalmat keltőnek nevezte kedd este Londonban kiadott közös közleményében a brit miniszterelnök, a francia államfő és a német kancellár, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette az Egyesült Államok kilépését az iráni nukleáris fejlesztési programról 2015-ben kötött többhatalmi megállapodásból. Theresa May, Emmanuel Macron és Angela Merkel a közös közleményben – amelyet a három vezető megállapodása alapján a brit kormányfő londoni hivatala tett közzé – leszögezi, hogy a három európai hatalom változatlanul elkötelezett az egyezmény érvényben tartása mellett, mivel a megállapodás továbbra is fontos a közös biztonsági érdekek szempontjából. A kommüniké felhívja a figyelmet arra, hogy az Iránnal aláírt megállapodást az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag hagyta jóvá 2231-es számú határozatával, amely változatlanul kötelező nemzetközi jogi erővel bír.

MOGHERINI: AZ EU ELKÖTELEZETT A NUKLEÁRIS EGYEZMÉNY FENNTARTÁSA MELLETT

Rövid sajtónyilatkozatában Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő arra szólította fel a nemzetközi közösség többi tagját, hogy az Egyesült Államok kilépésének ellenére is őrizzék meg a 2015-ben aláírt többhatalmi egyezményt, az ugyanis kulcsfontosságú a közel-keleti térség, Európa, illetve az egész világ biztonsága szempontjából. Kijelentette, a szerződés tizenkét év munkájának az eredménye, működik, eddig elérte a célját, vagyis garantálta, hogy Irán nem fejleszt atomfegyvereket. Rámutatott, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az utóbbi években ellenőrzései során rendre megerősítette, hogy az iszlám köztársaság teljesíti vállalásait, és hozzátette, ameddig ez így marad, addig az Európai Unió is kitart a megállapodás teljes körű végrehajtása mellett.

Maradjanak hűek a vállalásaikhoz, s mi is hűek maradunk a mieinkhez

-üzente Mogherini az iráni vezetőknek, kiemelve, hogy az egyezmény bizonyítéka annak, hogy párbeszéd útján lehetséges kölcsönösen előnyös megoldásokat találni és közös nevezőre lehet jutni akkor is, ha eltérőek az álláspontok és az érdekek. A főképviselő különösen aggasztónak nevezte Trump azon bejelentését, miszerint visszaállította az amerikai szankciókat Irán ellen. Mint közölte, egyeztetni fog a nemzetközi partnerekkel ennek a lehetséges hatásairól, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az EU elkötelezett a gazdasági beruházásai védelme mellett.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt írta Twitter-bejegyzésében, hogy az új fejlemények egységes európai megközelítést igényelnek, az uniós vezetők erről is tárgyalni fognak jövő heti szófiai csúcstalálkozójukon.

 

pestisracok.hu/hivatalos-az-egyesult-allamok-kilep-az-irani-atomszerzodest/