Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő

 Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.

A világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője 305 milliárd dollárral tartozik hitelezőinek, és kifogyott a készpénzből. Egyes befektetők attól tartanak, hogy ha fizetésképtelenné válik és összeomlik a vállalat, az megrengetheti a kínai pénzügyi rendszert, és hatása tovaterjedhetne az egész világra.

A vállalatnak 83,5 millió dollárt kellett volna kifizetnie egy kétmilliárd dollár értékben külföldön kibocsátott, 2022 márciusában lejáró kötvény tulajdonosainak csütörtökön, egy másik dollárkötvény után pedig a jövő héten esedékes 47,5 millió dollár kamat folyósítása.

A Reuters hírügynökség bennfentes forrásokból származó értesülése szerint azonban a kötvénytulajdonosok nem kapták meg csütörtökön az őket megillető pénzt, ráadásul a China Evergrande még csak meg sem kereste őket. Ezzel kezdetét vette egy 30 napos türelmi idő, de ha ez idő alatt sem fizet a vállalat, az törlesztési csődöt jelent.

"Ezek a kísérteties csend időszakai, mivel ebben a szakaszban senki sem akar nagy kockázatot vállalni"

- mondta Howe Chung Wan, a Principal Global Investors amerikai vagyonkezelő ázsiai kötvénybefektetési részlegének vezetője. Hozzátette, hogy az Evergrande nagyságához mérhető kínai vállalat még nem került ilyen súlyos helyzetbe, így várni kell a következő napokban a helyzet alakulásának megítéléséhez.

A kínai központi bank pénteken ismét készpénzt juttatott a bankszektorba, amivel január óta nem látott mértékű, összesen 42 milliárd jüan extra likviditást biztosított a héten repo ügyeletek keretében. Ez a piacok támogatásának jeleként értékelhető, de a kormányzat nem szólalt meg, és a kínai állami média sem adott támpontokat egy esetleges mentőcsomagról.

A China Evergrande a múlt héten pénzügyi tanácsadókat fogadott fel, és arra figyelmeztetett, hogy fizetésképtelenné válhat. A vállalat csúfos összeomlása összezúzhatja az ingatlanpiacot, amely a kínai háztartások vagyonának 40 százalékát teszi ki. A kínai vezetésnek azt kell tehát eldöntenie, hogy mennyire tudja szigorítani a pénzügyi fegyelmet anélkül, hogy társadalmi zavargások robbannának ki.

A belföldi kockázatok jelentősek a hatalmas vagyontartalékot jelentő ingatlanszektort fenyegető veszélyek miatt.

"Az ingatlanértékesítés és a beruházások elkerülhetetlenül tovább lassulhatnak, ami közel 1 százalékpontot venne el a GDP növekedéséből"

- mutattak rá a Société Générale francia nagybank elemzői, arra figyelmeztetve, hogy minél tovább várnak a döntéshozók a cselekvéssel, "annál nagyobb lesz a kemény landolás kockázata".

A múlt héten országszerte tiltakoztak elégedetlen beszállítók, lakásvásárlók és befektetők. Az elégedetlenség tovább erősödhet egy esetleges fizetésképtelenség esetén, és más fejlesztőknél is válságot okozhat. Az Evergrande azt ígérte, hogy a hazai befektetőket részesíti előnyben, és a héten meg is oldotta az egyik hazai kötvény után járó kamatok kifizetését. Ugyanakkor egy szót sem ejtettek a külföldi kötvénytulajdonosokat megillető kamatokról.

Az Evergrande tetemes adósságából a külföldiek részesedése nagyjából 20 milliárd dollárt tesz ki.

A külföldi kötvénytulajdonosok kezdik úgy hinni, hogy egy hónapig is eltarthat, amíg a dolgok tisztázódnak, és a piacok már arra számítanak, hogy jelentős adósságleírást kell végrehajtaniuk.

Jennifer James, a Janus Henderson Investors brit vagyonkezelő elemzője szerint az a legvalószínűbb végkimenetel, hogy a vállalat és a hitelezők egy átütemezési megállapodást kötnek. Ha azonban rosszul kezelik a megállapodást, "a bizalomvesztésnek tovagyűrűző hatásai lehetnek".

infostart.hu/gazdasag/2021/09/24/megint-osszerandult-a-vilag-gyomra-a-csod-peremen-billego-kinai-oriasceg-miatt