Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Trump háborús hangja Iránnal. Teherán keresi az Európai támogatóit

 

Trump háborús hangja Iránnal szemben. Teherán keresi az Európai támogatóit TELEK

Correspondent.net, Tegnap, 17:04
A CIKK GOOGLE FORDÍTÓPROGRAMMAL KÉSZÜLT
korrespondent.net/world/3986888-voina-trampa-s-yranom-teheran-podderzhaly-v-evrope
46
 
6397
Trump háború Iránnal.  Tehran támogatott Európában
Irán elnöke és az osztrák kancellár
 

Az USA szándékozik szankciókat szítani az iráni olaj ellen, és másodlagos szankciókat fenyeget Teherán partnereivel szemben. Erre válaszul Irán bezárhatja a szorosat, amelyen keresztül az olaj egyötöde megy Nyugatra.

Az iráni elnök, Hassan Rouhani Európát az Egyesült Államok és szövetségesei, valamint az iráni gazdasági válság mélyülő szakasza között végzi.

Miután az Egyesült Államok visszalép az iráni nukleáris programról szóló megállapodásról, Teherán megpróbálja felvenni azon európai országok támogatását, amelyek ellenzi az irániellenes szankciók bevezetését.

Rowhani viszont azzal fenyegetőzött, hogy az USA megpróbálja korlátozni az iráni olajkitermelést, veszélyeztetné az egész Közép-Kelet iparát, valamint az Európai Unió energiaforrásainak kínálatát. Correspondent.net mondja a részleteket.

 

Európa Rouhani-val találkozott elismeréssel

A Roukhani európai turné kétnapos svájci látogatással kezdődött. Ebben az időben az amerikai külügyminisztérium azt mondta, hogy Washington szándékában áll "csökkenteni" az iráni olajbevételeket szankciók bevezetésével.

A Fehér Ház figyelmeztetett arra, hogy szankciókat is szorgalmazhat azokkal az országokkal szemben, amelyek fenntartják az együttműködést Teheránnal.

Svájc elnökével folytatott sajtótájékoztatóra válaszul Alain Birce Rouhani azt mondta, hogy a bejelentett olajembargó megvalósíthatatlan ötlet, hiszen még az amerikai szövetségesek sem támogatják.

"Véleményem szerint néhány amerikai tisztviselő szavai az iráni export nullára történő csökkentésére irányuló vágyról üres csattogás" - mondta az iráni vezető.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy Teherán csak akkor marad elkötelezett a nukleáris megállapodás iránt, ha megfelel Irán érdekeinek.

Svájc elnöke megállapodott abban, hogy az Irán nukleáris programjáról szóló közös átfogó cselekvési tervből való amerikai kivonás veszélyezteti az iráni nukleáris válság rendezésében elért előrehaladást.

Ausztria Rowhani-val találkozott elismeréssel / EPA-val

Bernben, Iránban és Svájcban megállapodást írt alá a szárazföldi személyszállítás és árufuvarozás területén folytatott együttműködésről.

Rouhani szintén támogatást kapott Ausztriában, amely július 1-jén az Európai Unió Tanácsának elnöke lett. Bécsben az iráni vezető katonai kitüntetéssel találkozott - az államlátogatás státuszával összhangban.

A tárgyalásokat követően az osztrák elnök, Alexander van der Bellen elmondta, hogy országa az iráni nukleáris megállapodást "fontos diplomáciai eredménynek" tekinti.

Megjegyezte, hogy az Iránnal szembeni, Ausztriát érintő másodlagos szankciók sértik a nemzetközi jogot.

 

Trump olajliga Iránnal

Irán azt mondta, hogy ha az Egyesült Államok visszaállítja az Irán elleni szankciókat és bevezet egy tilalmat az iráni olaj értékesítésére, Teherán blokkolja az olajellátást a Perzsa-öbölben a Hormuz-szoroson keresztül.

Ez keresztül jár a világolaj 20 százalékának, így a világnak szüksége van erre az olajra, hangsúlyozva Teheránban.

Ugyanakkor az USA igyekszik egyensúlyt teremteni a globális olajpiacon. Egyrészt a Fehér Ház az amerikai olajpala magas áraiért küzd, másfelől - csökkenteni kívánják az olajárakat, megkövetelik az OPEC számára, hogy növelje az ellátásokat, de blokkolja az iráni nyersanyagokat.

Az OPEC tagjai megállapodtak abban, hogy növelik a termelést az árak stabilizálása érdekében, de a mediterrán olaj Brent költsége tovább növekszik. Július 5-én az ára 78 dollár volt hordónként, bár már június 19-én, egy héttel az OPEC + döntése előtt az olaj 74 dollárért cserélt.

A kőolaj után az USA-ban a benzin árai több hétig emelkednek. Július 2-án az Egyesült Államok nyugati partján egy gallon benzin átlagosan 3,4 dollárba került.

„A monopólium OPEC kell szem előtt tartani, hogy a benzin ára emelkedik, de szinte semmit nem segít ... Bármi is volt, hogy növelik az árakat, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok megvédi néhány OPEC tagjai egy kis díjat ... a költségek csökkentése IMMEDIATELY! "- írta Donald Trump amerikai elnök a Twitteren.

 

Az amerikai kivonulás a nukleáris üzletből

2015. július 15. Irán és a hat nemzetközi közvetítő (az ENSZ Biztonsági Tanácsa és Németország öt országa állandó tagjai) történelmi megállapodást értek el az iráni atom hosszú távú problémájának rendezéséről.

Bonyolult tárgyalások eredményeként elfogadták a közös cselekvési terv esetén teljesítési Irán megígérte, hogy szüntesse meg a gazdasági és pénzügyi szankciókat az ENSZ Biztonsági Tanácsa, az Egyesült Államok és az Európai Unió.

A főbb pontok: Irán dúsított uránjának többségét külföldre exportálják; az iráni nukleáris létesítmények egyike sem lesz szétbontva; A Fordo dúsító üzem nukleáris fizikai kutatóközpont lesz, amely urán-dúsító létesítmények nélkül történik; A NAÜ az ország összes nukleáris létesítményéhez 20 éves időtartamra hozzáférhet.

Május elején Trump bejelentette az Egyesült Államok visszavonását az iráni nukleáris megállapodástól . Két héttel később az amerikai külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy Washington szándékában áll gazdasági, pénzügyi és potenciálisan erőszakos nyomást gyakorolni Teheránra.

Azt mondta, hogy miután az USA visszavonul a nukleáris üzletből, régi szankciókat fog megújítani Irán ellen, és új korlátozások fognak követni

Washington 12 kérelmet terjesztett elő, amelyek szerint az Egyesült Államok ismét készen áll arra, hogy párbeszédet folytasson Iránnal:

- közzé kell tennie a programot a NAÜ szakértőinek, és korlátlan hozzáférést kell biztosítania az Ügynökség nukleáris fejlesztési helyszínek szakértői számára;

- Ne zárja ki az uránt, ne hajálja el a plutónium feldolgozását és zárja le a nehéz atomreaktort;

- ballisztikus rakéták gyártásának és terjesztésének teljes és feltétel nélküli megtagadása;

- a Közel-Keleten való cselekedet elutasítása ", amelyek fenyegetik az Egyesült Államokat és szövetségeseit";

- szabadon bocsátja az összes letartóztatott amerikai állampolgárt, valamint az amerikai szövetségesek állampolgárait;

- semmisítse meg a Közel-Keleten működő fegyveres csoportok, például a Hezbollah, a Hamász és a tálibok támogatását; hogy ne hagyja abba az al-Kaida mezőparancsnokokat;

- Irán valamennyi erői visszavonása Szíriából;

- a régió fő amerikai szövetségeseivel szembeni fenyegetések megszüntetése: Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia.

 

Korrespondent.net hírei a Telegramban. Feliratkozás a csatornánkra: https://t.me/korrespondentnet