Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyszerűsített eljárásban kaphatnak orosz állampolgárságot a szakadár területek lakói

2019.04.25

 Egyszerűsített eljárásban kaphatnak orosz állampolgárságot a szakadár területek lakói

Egyszerűsített eljárásban szerezhetik meg az orosz állampolgárságot a délkelet-ukrajnai Donyec-medence szakadár területeinek lakói Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Kreml honlapján szerdán közölt rendelete szerint.

 

"Egyáltalán nincs szándékunkban gondot okozni az új ukrán hatalomnak. De annak a helyzetnek az eltűrése, amelyben a donyecki és a luhanszki köztársaság területén élő embereket megfosztották minden állampolgári joguktól, túllép minden határt az emberi jogok szempontjából" - jelentette ki Putyin szerdán Moszkvában az orosz törvényhozás tagjaival találkozva.

 

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy az érintettek nem utazhatnak, és nem tudnak érvényt szerezni alapvető jogaiknak.

"Ez tisztán humanitárius természetű kérdés" - hangoztatta Putyin.

Az elnök a FÁK-országokban az orosz állampolgárság iránt nagy számban megmutatkozó igénnyel kapcsolatos képviselői felvetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy személy szerint a lehető legjobban leegyszerűsíttetné az orosz állampolgárság felvételének rendjét. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy nem szabad szem elől téveszteni a biztonság szempontjait sem.

A szerdán publikált elnöki rendelet értelmében az orosz belügyminisztérium illetékes szerveinek három hónapon belül el kell bírálniuk a hozzájuk benyújtott honosítási kérelmeket. Az egyszerűsített honosítás keretében a hatóságok eltekintenek az oroszországi ötévi helyben lakás kötelezettségétől.

Ukrajna a 16 és 60 év közötti, orosz állampolgárságú férfiaknak tavaly novemberben megtiltotta, hogy beutazzanak a területére. Moszkva azt közölte akkor, hogy nem készül válaszlépésekre, sőt megkönnyíti az ukránok számára az orosz állampolgársághoz jutást. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy ennek törvényi akadálya nincs.

Putyin tavaly decemberben írta alá azt a március 24-én hatályba lépett törvényt, amely felhatalmazza az elnököt annak meghatározására, hogy a külföldiek mely kategóriái kaphatnak humanitárius okokból egyszerűsített formában orosz állampolgárságot. A jogszabály megkönnyíti az érintettek önkéntes Oroszországba költözését is. Az orosz belügyi tárca bejelentette, hogy az intézkedés elsősorban Ukrajna délnyugati részének lakosaira vonatkozik majd.

A régióból több mint egymillióan költöztek át Oroszországba. Közülük 77 ezren kaptak ideiglenes vagy állandó menedéket. A többiek munkavállalási, lakhatási vagy tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. Délnyugat-Ukrajna szakadár területeit 2014 óta Oroszország által támogatott fegyveresek tartják ellenőrzésük alatt.

Vjacseszlav Szurkov orosz elnöki tanácsadó a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva "abszolút igazságos és természetes", az érintettek számára "rendkívül fontos" lépésnek nevezte a honosítás leegyszerűsítését.

"Ez Oroszország kötelessége ezen oroszul gondolkodó emberekkel szemben, akik nagyon nehéz helyzetbe kerültek a kijevi rezsim elnyomó intézkedései miatt. Ukrajna elutasítja, hogy saját állampolgárainak ismerje el őket azzal, hogy gazdasági blokádot vezetett be ellenük, kirekesztette őket a választásokból, és katonai erőt alkalmazott velük szemben" - mondta.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Szentpéterváron elmondta, hogy Putyin a megválasztott ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szavaival és tetteivel összhangban kívánja alakítani Moszkva és Kijev viszonyát. Rámutatott: sok a "fehér folt" azzal kapcsolatban, hogy az új ukrán vezető miként viszonyul a kétoldalú kapcsolatok alapvető kérdéseihez. Ezért, mint mondta, Oroszország érdeklődéssel várja Zelenszkij megnyilvánulásait például az Ukrajnában fogva tartott oroszok, mások 

www.ma.hu/kulfold/328920/Egyszerusitett_eljarasban_kaphatnak_orosz_allampolgarsagot_a_szakadar_teruletek_lako

 

 

MOSZKVA FELRÚGJA A MINSZKI EGYEZMÉNYT?

 

 

Kurt Volker, az amerikai kormányzat ukrajnai különmegbízottja úgy véli, azzal, hogy Moszkva egyszerűsített eljárásban adna orosz állampolgárságot a kelet-ukrajnai Doneck és Luhanszk megye lakóinak aláássa a minszki megállapodást.

„Oroszország legújabb lépése rendkívül provokatív és beleillik a megszállási tervbe, Moszkva aláássa a minszki megállapodások végrehajtására tett kísérleteket, és helyreállítja Ukrajna uralmát a Donbas felett”

– írta Twitteren Kurt Volker.

„A Dombasz Ukrajna része, lakói pedig függetlenül, attól, hogy milyen nyelven beszélnek Ukrajna állampolgárai” – húzta alá.

 
 
 

i