Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ferenc pápa utasítja a vatikáni entitásokat, vigyenek át minden pénzt a Vatikáni Bankba

 Ferenc pápa utasítja a vatikáni entitásokat, hogy szeptember 30-ig vigyenek át minden pénzt a Vatikáni Bankba

 Lélek:Kérdezz |  Nyisd ki elméd és lelked

Rome Newsroom, 2022. augusztus 23., 05:51 (CNA).

Amint azt sokan jól tudják, 2022 szeptemberére különböző időpontokban sok baljós előrejelzés született, amelyek szerint valamiféle „globális pénzügyi reset” készül. Így történt, hogy a Szent Katolikus Egyház úgy döntött, hogy a szeptember 26-án érkező zsidó újévre rendet tesz a pénzügyekben, és sok tisztánlátó kötődik ehhez a dátumhoz. Nem is tudjuk, hogyan kell értelmezni ezt a hírt – a szentatyák jobban tudják, hol kell tartani a pénzt.

A pápa állítólag arra kérte a pápai állam által ellenőrzött állampolgárokat és vállalkozásokat, hogy a Vatikánon kívül tartott összes vagyonukat helyezzék vissza a páncélszekrényekbe.

Ide tartozik minden értéktárgy, amelyet külföldi széfben vagy bankszámlán tartanak, például aranyat, ezüstöt, részvényeket, kötvényeket, készpénzt és mindezt legkésőbb október 1-ig.

Sokan a pápa eme lépését egy közelgő pénzügyi – legalábbis – katasztrófával társítják, amely a Vatikánon kívüli összes vagyont meg akarja menteni.

Mások szerint ez a pápa lépése a vatikáni bank megerősítése érdekében, ahol a zord tél előtt csökken a készpénzes betétállomány.

Pontosabban, Ferenc pápa elrendelte a Szentszéket és kapcsolt szervezeteit, hogy minden pénzügyi eszközt utaljanak át a „Vallási Intézet” IOR-nek (Institute for Works of Religion), közismert nevén a Vatikáni Banknak.

A pápa augusztus 23-án kiadott szövege pontosítja a Római Kúria márciusban megjelent új alkotmánya, a Praedicate Evangelium egy paragrafusának értelmezését.

www.soulask.com/whats-coming-pope-francis-ordered-all-church-money-to-be-transferred-to-the-vatican-bank-by-october-1/

 Katolikus Világjelentés

Írta: Hannah Brockhaus a CNA-nak

Ferenc pápa elrendelte, hogy a Szentszék és a kapcsolódó entitások minden pénzügyi eszközt áthelyezzenek a Vallási Művek Intézetébe (IOR), közismert nevén a Vatikáni Bankba.

A pápa augusztus 23-án kiadott átirata pontosítja a Római Kúria márciusban kihirdetett új alkotmánya, a Praedicate Evangelium egy paragrafusának értelmezését.

Ferenc feljegyzése szerint az IOR-től eltérő bankokban tartott pénzügyi és likvid eszközöket 2022. szeptember 1-jét követő 30 napon belül a Vatikáni Bankba kell helyezni.

A Vatikánvárosi Államban található IOR-nek 110 alkalmazottja és 14 519 ügyfele van. 2021-ben 5,2 milliárd eurós (5,6 milliárd dollár) ügyfélvagyonról gondoskodott.

Bár általában „banknak” nevezik, az IOR technikailag egy pénzügyi intézet, fióktelepek nélkül, és a Vatikánvárosi Államban azon dolgozik, hogy szolgáltatásokat nyújtson az ügyfeleknek, beleértve a Szentszéket és a kapcsolódó szervezeteket, vallási rendeket, papságot, katolikus intézményeket és a Szentszéket. Lásd az alkalmazottakat.

Az IOR ügyfeleinek száma 472-vel csökkent, a 2020 végi 14 991 ügyfélről 2021-re 14 519-re. 2019-ben ügyfeleinek csaknem fele vallási rend volt.

Éves jelentése szerint a pénzintézet 19 millió dolláros nettó nyeresége 2021-ben szintén csökkent a 2020-as 44 millió dollárról, illetve a 2019-es 46 millió dollárról .

Augusztus 23-i átiratában Ferenc pápa kijelentette, hogy a Praedicate Evangelium 219. cikkének (3) bekezdését „úgy kell értelmezni, hogy a vagyonkezelő és a Szentszék és a Szentszékhez kapcsolódó intézmények ingó vagyonának őrzői tevékenysége a Vallási Művek Intézetének kizárólagos felelőssége.”

A rendelet arra kényszeríti a szentszéki intézményeket, köztük az államtitkárságot, hogy szeptember végéig áthelyezzék pénzügyi eszközeiket az IOR-hez. Ismeretes, hogy az államtitkárságnak voltak számlái svájci pénzintézetekben , köztük a Credit Suisse-ban, amelyeken keresztül kezdetben végrehajtották a vitatott londoni épületberuházást .

Az új kúriai alkotmány 219. cikkének (3) bekezdése kimondja: „Az 1. és 2. §-ban említett pénzügyi tranzakciók a Vallási Művek Intézetén keresztül valósulnak meg”, az IOR.

A 219. cikk 1. és 2. bekezdésében leírt pénzügyi tranzakciók a Szentszék ingatlanjainak és ingó vagyonának igazgatása és kezelése, valamint a vagyonukat a Szentszékre bízó entitások.

www.catholicworldreport.com/2022/08/23/pope-francis-instructs-vatican-entities-to-move-all-funds-to-vatican-bank-by-sept-30/