Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tehetetlen tömeg nagysága megnő, ha energiát közlünk vele az abszolút inerciarendszerben

 A tehetetlen tömeg nagysága megnő, ha energiát közlünk vele

 www.halljad.hu/cikkek/einstein-ekvivalenciaelvenek-cafolata/einstein-relativitaselmeletenek-tevedeseirol.html

 Relativisztikusan az energia-impulzus-tenzor kovariáns és ennek természetes része az energia, transzformációs tulajdonságai pedig ebből következnek. Azaz Einstein relativisztikus egyenlete, nem alkalmazható az álló alagútra, csak a mozgó vonatra. Amikor végrehajtjuk a Lorentz transzformációt a Minkowski-térbe, akkor a  gravitációs tér kikapcsolásakor (azaz lokálisan geodetikus rendszerben) az anyag Tik energia-impulzus-tenzorába megy át a vonat esetében. Az álló alagútra ez nem igaz, nem cserélhető fel, nem relatív a két rendszer egymással.

 

Hogyan bizonyítható az abszolút inerciarendszer léte?

 

Nézzünk egy űrhajót, távol a galaxisok gravitációs terétől. Az űrhajó egyenletes relativisztikus sebességgel halad. De erről hogyan szerez tudomást a legénysége?

 

Gondolatkísérletek a tömeg-energia reláció illusztrálására:

 

1) Ha egy testet melegítünk, nő a súlya (tömege).

2) A feltöltött akku (elem, kondenzátor) súlya nagyobb, mint a töltetlené.

3) A megfeszített rugó súlyosabb, mint a megfeszítetlen.

 

Jól látszik: Nem a tömegnek van energiája, hanem az energiának van tömege.

 

Ez a tömeg nem választható el magától a testtől, de nem a test tömege növekedett, hanem megjelent az energia tömege. A test belső energiáját sokféle módon növelhetjük, mozgásba hozzuk, melegítjük, ha rugalmasan deformáljuk, stb. és minden fajta belső energianövekedés tömeget jelent.(4)

 

A gondolati űrhajóban súlytalanság uralkodik. A relativitáselmélet értelmében a tömegek gyorsítása a haladás irányában, egyre nagyobb erőt igényel. Fénysebességnél végtelen erőt igényelne. A megfigyelő űrhajós egy lebegő tömeget több irányban adott erővel gyorsít. A haladási irányba ez jelentős erőtöbbletet igényel. Ebből kiszámítható az űrhajó sebessége és a haladás iránya.

Mivel az űrhajó sebessége önálló inerciarendszerként, semmihez sem viszonyítható, ennek ellenére jelentős sebessége van, ezt kizárólag az abszolút ienerciarendszerhez viszonyítva érheti el. Ebben az abszolút inerciarendszerben mozognak a galaxisok is.

 

Az egyidejűség tétele Einstein szerint

 

Einstein vonatos gondolatkísérlete : Tegyük fel, hogy egy vasúti kocsi középpontjában fényfelvillanás történik, amelynek hatása a vonat elején és végén egy-egy robbanást vált ki. Mekkora az időkülönbség inerciarendszerében? Nulla, mert a fény a