Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bölcs és a bolond asszony, avagy a a női hisztéria

2019.09.08

 

Azt írja az újság… avagy a bölcs és a bolond asszony

Fotó: Pixabay

Azt írja az újság… hogy mit, az nem is olyan érdekes, mióta feltalálták a rádiót. Néhány napja, utazás közben egy régi izraeli dalt hallottam, ami arra késztetett, hogy ismét megszólaljak. Egy tipikus keleti dal volt, azaz jemeni-arab zenére írt bődületes férfi-soviniszta szöveg, többször ismételve, hogy a nő jól megértse. A dal még 1996-ban jelent meg Avi Szinuáni egy albumán “A nő épít, a nő rombol” címmel.

Mint sok minden Izraelben, ez a dal is a Bibliából merít. A Példabeszédek könyvében (15:1) szerepel ez a mondat: “A bölcs asszony maga építi a házát; a bolond pedig önkezével rombolja le.”

Ezt úgy kell érteni, hogy az asszonyon múlik a ház, azaz a család és egyben a férj sikere, avagy kudarca. A Midrás példázata szerint ilyen volt Korach ben Jichar, illetve a rokona, On ben Pelet esete. Egyrészt Korach felesége felszította férje irigységét és nagyravágyását, hogy Mózes ellen lázadjon, és ezzel Korach és egész családjának a pusztulását okozta. Ez a bolond nő, aki rombol esete. On ben Pelet felesége viszont nem akarta a férjét a veszélynek kitenni, ezért cselhez folyamodott. Először is leitatta a férjét, hogy jól elaludjon, és ne tudjon részt venni a lázadásban. Mikor a lázadók közeledtek a sátrukhoz, hogy a férjet akár erővel is magukkal vigyék, akkor a feleség kiült a bejárathoz, és a haját kezdte fésülni. Ekkora szemérmetlenség láttán a lázadók elmenekültek, nem bírták egy nő hajának a látványát elviselni. Így On ben Pelet és családja megmenekült: a bölcs nő épít és megment.

A sláger szövege egész másként közelíti meg a témát:

 

Minden hülyeségből felfordulást csinálsz
Őrjítő egy nő vagy
Ha tudnád mennyire túlzol
Amikor mérges vagy.

A jóban is a rosszat keresed
Meg se próbálsz szeretni.

Építő nő, romboló nő
Miért haragszol már megint?
Mit kell csinálnom, hogy téged
lágynak, kiengesztelődve lássalak

Az élet oly rövid, szerelmem
A mai nap nem tér vissza
És kár hogy veszekedéssel ért véget
ilyen komor hangulatban

Ha a régi szenvedést elfelejted
Ha a hibákat megbocsátod
Ha adsz még egy lehetőséget
Ígérem, nem fogod megbánni.

Itt a nő kizárólag mint egy bolond hisztérika jelenik meg, aki minden bajnak az okozója. Vajon miért mérges, miért haragszik? A férfi, ugye, biztos nem tehet semmiről, a nő hibája, hogy “meg se próbál szeretni”. Aljas manipuláció. A férfi egyetlen gondja, hogy éjszaka szexet kapjon, bármi is történt, a nő “lágy és kiengesztelődött” legyen. És aztán persze kiderül, hogy ki tehet az egészről: a férfi, aki valamilyen szenvedést okozott, hibázott és megint, újra egy utolsó lehetőséget kér, és ígérget, szokás szerint. Sajnos sok férfi szemében ez a világ rendje. Pedig az ilyen férfitől azonnal messzire el kell futni. Lányok, én figyelmeztettelek titeket!

Kommentem

 

Gábor Szabó A hisztérikus viselkedés általában női tulajdonság(démon). Vannak hiszterizált férfiak is, akik női uralom alá kerülnek(Jezabel). Felismerhetőek tipikusan magas hanglejtésükről. A galamblelkű ifjú ara, a házasságban elsárkányosodik. Ennek oka a női uralom megvalósításának indíttatása. Létrehozzák a nők a papucsférjeket, akikkel azután nem sokra mennek a házasságban. Ezért persze kiborulnak, hogy a vezetés terhe rajtuk van, nekik kell mindent csinálni, mindenben dönteni. De már nem tudják visszaadni a család irányítását a férjüknek. A férfiakra addig van szükség, amíg a gyerekeket felnevelik. Utána sok nő pokollá teszi férje életét, akik így hamarabb meghalnak. Ezért a temetőt idős asszonyok látogatják. De nem marad ez mindig így, jön a Szabadító és helyreállítja a férfi vezetést a családokban is. Ézsaiás könyve:3:28 És megragad hét asszony egy férfit ama napon, mondván: A magunk kenyerét esszük és a mi ruhánkba öltözködünk, csak hadd neveztessünk a te nevedről, és vedd le rólunk gyalázatunkat! A többnejűségben könnyebben vezethetőek az asszonyok az aranykorban.

izraelinfo.com/2019/09/07/azt-irja-az-ujsag-avagy-a-bolcs-es-a-bolond-asszony/

 

További kommentárok:

Fruzsina Császár

 Nahát, a férfiak még hisztérikusak se tudnak lenni a nők nélkül? Bár lehet, hisz mindenben annyira tehetetlenek. Például még a Bibliát se tudják rendesen elolvasni, hiszen Ézsajás könyvének 3. fejezetében csak 26 vers van, az általad idézett sor viszont a 4. fejezet 1. mondata. Akárhogy is, félreértetted az írást: a leírt helyzet egy (tévesen megjósolt, akkor épp be nem következett) katasztrófa következménye. Nyilván az akkor uralmon levő férfiak bölcs döntései nyomán: "Férfiaid kard élén vesznek el, és hőseid a harcban." Ez lenne a jövő útja? Én nem pártolom.

Gábor Szabó Fruzsina Császár

 

 A Bibliát rendesen tudom olvasni. A köztünk lévő ellentét abból fakad, hogy a Károli fordításban (ami a szövegből egyértelmű) 28 vers van, míg a rom.kat. fordításban 26. igevers. Megnéztem az eredeti héber Bibliát(nem tudok héberül) de a versek hosszából látszik, hogy a rom.kat fordítás adja vissza itt az eredeti héber kiosztást. A héberben a 3. rész 26. versel végződik és jön a 4. 1, amiben az említett igevers van. Ez a kiosztás a helyes, mert az ítéletkorszak után jön az aranykor, a Messiási kor, amikor is ez az esemény majd megtörténik. És sajnos előtte a férfiak elhullanak, ahogyan az írva van. Ézsaiás(Jesaia) próféta volt, a jövőről beszélt. És értettem félre és nem tévedett. Csak még nem tartunk ott az időben. Kedves Fruzsina figyelmébe ajánlom a prófétai könyveket, Dániel és az Apokalipszis könyveit. Ha annyira bátor nő, amit remélek, csak olvasgassa. Honlapomon Dániel könyvének megvalósulását napjainkban, végigkövetheti. /negyedik-dimenzio.eoldal.hu/cikkek/daniel-megismetlodik----bemegy-a-deli-kiraly-orszagaba-/daniel-latomasa-a-tengerbol-feljovo-elso-ket-vadallatrol.html

Zsolt Iakab

Nem akarok senkivel kötekedni de a Bibliát felhozni a 21 század férfi - nő konfliktusának megoldására szánalmas. Igaz a Biblia azt írja, ha rabnőt vásárolsz adj neki négy hetet hogy sirassa ( társaid által meggyilkolt) családját, és utánna ( kezd erőszakolni annyiszor és olyan módon ahogy neked tetszik) kezdjen szolgálni téged, de itt ki is merül a nők iránti tolerancia. Az Úr úgy beszél a nőktől mint veszélyes ravasz, de szűklátókörű lényekről akiket maximális felügyelet alatt kell tartani mint a szép de makrancos lovakat. Ezzel semmi baj nem volt háromezer éve de azt hiszem magunk mögött tudtuk ezt a fajta mentalitás. Legalábbis néhány országban..

Gábor Szabó Zsolt Iakab

 Kultúránk valóban fejlődött, de a Biblia pont azért helytálló, mert az emberi viselkedés alapjait demonstrálja. Így a női alapviselkedési formulát is. Ősanyánk, Éva állt szóba a kígyóval, amiből a bűneset következett. A fejlett női kommunikáció már itt megmutatkozik. Isten nem mondta, hogy nem nyúlhatnak a tudás fájának gyümölcséhez, csak azt, hogy ne egyenek belőle. De Éva, már ezzel is bővítette a társalgást. És a bűnbe esett asszony a férjét is rávette, hogy kövesse példáját. Megetette. És kész volt a balhé. A nőt, biológiailag legyengítette az Örökkévaló, ezért versenyeznek külön a nők, és férfias tulajdonságokat is kapott azáltal, hogy a férfi véréből is van benne. A jelen világkorszakban a nőknek nem feladata a vezetés. Vannak vezetésre termett nők, de alapjaiban nem ez a feladatuk. Ez onnan is látszik, hogy nagy nehezen, mesterségesen, kvótákkal kényszerítik őket irányító pozíciókban. Ez rémálom. És valóban, ha nem érzik a nők a férfi vetetést, felügyeletet, hajlamosak lesznek a lázadásra, amiből nem sok jó származik. A gyenge férfi és öntudatos döntésképes nő példájára és annak eredményére példa: https://izraelinfo.com/.../30/a-nok-teste-meg-a-joguk-hozza