Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az izraeli legfelsőbb bíróság dönt arról, hogy újra miniszterelnök lehet-e Netanjahu

2020.04.22

 Az izraeli legfelsőbb bíróság dönt arról, hogy újra miniszterelnök lehet-e Netanjahu

Shiri Zsuzsa - MTI

 -

2020-04-22

benjamin netanjahu szónokol

Az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság befogadott három, Benjamin Netanjahu újbóli miniszterelnökké választásának megakadályozását kérő beadványt, és csütörtökre választ kért rájuk az államügyésztől, Ganztól és Netanjahutól – jelentette a helyi média kedden.

Három petíció kérte a korrupcióval, csalással és a közhivatallal való visszaéléssel, és elítélése esetén büntetett előéletűnek számító Netanjahu kormányalakításának megakadályozását jogi érvelés alapján.

A 123 ismert személy petíciója azt kérte a legfelsőbb bíróságtól, hogy a törvényeknek megfelelően tiltsa meg bűncselekménnyel vádolt személy számára a miniszterelnöki hivatal viselését.  

A második petíció azt követeli, hogy Reuven Rivlin államelnök akadályozza meg a kormány felállítását Netanjahu kinevezésének megtagadásával. A Minőségi Kormányzás mozgalma azt hangsúlyozta, hogy Netanjahu jelenleg csak a parlament, a kneszet tagja, és nem megválasztott miniszterelnök, hanem a jogfolytonossági törvény értelmében csak ügyvivő miniszterelnökként szolgál. Ebben a helyzetben szerintük nem a hivatalban lévő miniszterelnökre, hanem a parlamenti képviselőkre vonatkozó szabályok érvényesek rá. Ez a kérdés azért fontos, mert a helyi törvények szerint hivatalban lévő miniszterelnök a helyén maradhat vádemelés esetén egészen az ellene folyó bűnügyi eljárás végéig, esetleges elítéléséig.

A beadványokat a legfelsőbb bíróság befogadta, noha korábban hat alkalommal is elutasította a hasonló kéréseket, mert túlságosan “elméletinek” vélték annak a felvetését, hogy alakíthat-e kormányt Izraelben köztörvényes bűncselekményekkel vádolt személy, miközben egy régebbi döntés alapján a minisztereknek hasonló helyzetben le kell mondaniuk hivatalukról.  

A hétfő este aláírt pártközi megállapodás számos kitételt tartalmaz a jogállamiság, és a jogrend helyi kérdéseiben. Az egyezmény szerint Netanjahu, illetve az általa vezetett párt például vétójogot kapott a legfőbb ügyész kinevezése fölött, ami befolyásolhatja az ellene folyó, elvileg májusban kezdődő peres eljárást is.

Shiri Zsuzsa - MTI

 

Újságíró, az MTI jeruzsálemi tudósítója

Az egységkormány megalakításáról hétfőn, Benjamin Netanjahu és Beni Ganz által aláírt megállapodást azonnal számos kritika érte, és nem csak azért, mert ilyen sokáig tartott annak tető alá hozása – írja a The Jerusalem Post. És az újság nyomán a  neokohn.hu/   hírportál

Azok a parlamenti bizottságok, melyek korábban a kormány felügyeletét gyakorolták, jellemzően az ellenzék kezében voltak. Most azonban Hauser képviselő lesz az állítólagos ellenzéki vezetője a külügyi és biztonsági bizottságnak. A Kneszet törvényi bizottságot, mely a jogi kérdéseket felügyeli, szintén egy korábbi Likud párti képviselő vezeti majd. A befolyásos pénzügyi bizottságot, mely korábban az Iszráel Béténu párt felügyelete alatt működött, most ismét az Egyesült Tóra Judaizmus párt képviselője vezeti majd.

Fontos kinevezések:

Az ellene folyó három vizsgálat ellenére Netanjahunak továbbra is jogában áll megvétózni az új főügyész, államügyész és rendőrségi vezető kinevezését. Az ellentmondásos karrierrel bíró Dan Eldad, jelenlegi megbízott államügyész, akit a most leköszönő igazságügyi miniszter, Amir Ohana nevezett ki, további hat hónapra hivatalában marad, csak ezt követően nevez ki helyére új államügyészt a Kék-Fehér párt által delegált új igazságügy miniszter, Avi Nisselkorn.

A rendőrség új vezetőjét pedig Netanjahu és felesége egyik legfőbb bizalmasa, a belbiztonságért felelős miniszter, Miri Regev jelöli majd ki.

Ha a Legfelsőbb Bíróság valamilyen okból úgy dönt, hogy Netanjahu nem lehet továbbra is miniszterelnök, azonnal új választások kerülnek kiírásra, ez jelenleg a vírus miatt lehetetlen volna. A megállapodás ezen kitétele megköti a kezét bármelyik bírónak, aki Netanjahu ellen akarna ítélni, hiszen egy ilyen döntés nem kötelezné Netanjahut a távozásra. https://neokohn.hu/2020/04/21/uj-kormany-izraelben-ezek-a-megallapodas-legvitatottabb-pontjai/