Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Microchipet minden gyereknek? Bizarr ötlettel állt elő Netanjahu

2020.05.09

 

 

Microchipet minden gyereknek? Bizarr ötlettel állt elő Netanjahu

Egy sajtótájékoztatón vetette fel az új technológia bevetését

 
Kulifai Máté 2020.05.08. 18:20

Kiberszakértők kifejezetten kockázatosnak tartják az izraeli miniszterelnök azon javaslatát, mely szerint mikrochippel ruháznák fel az összes olyan gyereket, akik visszatérnek az iskolákba és óvodákba a koronavírus járvány miatti korlátozások feloldásával. A tervezetről a Ynet számolt be pénteken.

 
 
Egy hétfőn tett sajtótájékoztatóján Netanjahu felvetetette, hogy az Egészségügyi Minisztérium egy új technológia használatával segítene visszatérni az embereknek az új napi rutinhoz, miközben fokozatosan oldják fel a vírus miatti korlátozásokat. „Ez egy olyan technológia, amit korábban nem használtunk, és még alakítani kell a jogszabályokon, hogy engedélyezve legyen” – fogalmazott. 
 
Mint az autókon a távolságjelző
 
„Beszéltem a technológiai vezetőinkkel, hogy találjunk olyan eszközöket, mint például a szenzorok, amiknek a fejlesztésében Izrael élen jár. Például minden ember, minden gyermek – először a gyerekeket akarnám – kapna egy szenzort, ami jelezne, ha túl közel kerülsz valakihez, mint amilyen az autókon van” – magyarázta a miniszterelnök. 
 
„Nehéz lenne mind az egymillió iskolásnál kivitelezni ezt, - akik most visszatérnek az oktatási intézményekbe – csak azért, hogy biztosan tartsák egymástól a két méter távolságot. Ez veszélyes és egyelőre fikció” – fogalmazott a lapnak egy kiberszakértő, Einat Meron. 
 
A Hetek korábbi lapszámában részletesen is foglalkozott a digitális víruskövetés különböző technikáiról, és a felmerülő aggályokról. A cikket ezen a linken lehet elérni.
 
„Teoretikusan érthető az ötlet, de habár az ilyen távolságot jelző mikrochipek léteznek a járműveken, teljesen máshogy funkcionálna az embereknél.” – fogalmazott. 
 
Kötelező chipek: mi lesz az adatokkal?
 
A szakértő szerint itt a fontos szempont a kényszer, és ez mindent megváltoztat. A gyerekeket bemikrochipeztetése semmilyen jogi és gyakorlati szűrőn nem fog átmenni. Ráadásul nem is a távolságtartás betartása itt a legnagyobb kérdés, hanem az, hogy a szenzorokból nyert információkat ki mire tudja használni. 
 
A Miniszterelnök Irodája a lap cikkére reagálva úgy fogalmazott, hogy az nem egy adatbázisba kerülne fel, hanem csak a felhasználóknak jelezne a távolságtartásra vonatkozóan. Ez egy önkéntes megoldási lehetőség arra, hogy a gyerekeknek segítséget nyújtson a szabályok betartásában, ahogyan ez a járműveknél is van.
 
A hivatal hangsúlyozta, itt a távolságtartás betartását segítő ötletről van szó, nincs szó a személyes adatokkal való visszaélésről. 
 
Minden adatot rögzítenek és tárolnak
 
Korábban a Walla írt arról, hogy az Izraelben történő járműmozgásokról a rendőrség egy törvénytelen adatbázist vezet Eagle Eye (Sasszem) néven. A forrásuk azt mondta, hogy az információkat akár évekig raktározhatják. 
 
Az Izraeli Emberi Jogi Szövetség (ACRI) már nyújtott be kérelmet az illetékes szervekhez, hogy válaszokat kapjon a Sasszemmel kapcsolatos kérdésekre. Az izraeli rendőrség a szervezetnek úgy reagált, hogy a rendszerük tevékenységét nem hozzák nyilvánosságra. 
 
Márciusban még a Yediot Aharonot számolt be egy titkosított Sinbét (izraeli titkosszolgálat) adatbázisról, ami az összes izraeli állampolgárról és a legtöbb palesztin fennhatóságú területen lakóról is információkat tárol: legyen szó a mozgásukról, telefonhívásaikról és szöveges üzeneteikről.