Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


„bárki beesik hozzánk, legyen csak egy kis lágyéksérve, könyörtelenül megoperáljuk."

2018.12.31

 

Horrorisztikus viszonyok a kórházakban: a személyzet dolgozna, de a korrupció behálózza az egész intézményrendszert!

 2018. december 31. - 08:17

 


 

Miért menekülnek az orvosok és asszisztensek, ha van hová?

A kép illusztráció! János kórház - Forrás: 24.hu

Azt hihetné az ember, hogy mindenki, aki az egészségügyben dolgozik, a beteg és az orvosok a betegségek mögött csak a bevételt látják.

Pontosítunk.

A gyógyító személyzet éppen ellenkezőleg, nem hogy nem bevételként tekint a betegre és a betegségre, nem is tudja, hogy miért mennyit kap az intézmény, nem is érdekli. A gyógyító személyzet a gyógyításért van ott. Nem érdekeli őket, hogy egy gyógyszer drága vagy sem. A feladatuk a gyógyítás.

A menedzsmentet érdekli csak a bevétel és jönnek az osztályvezetőknek havonta a teljesítményértékeléssel. Évente pedig a következő évi vállalással. Igen, vállalni kell, hogy a következő évben növeljük a teljesítményt. Mint valami rossz múlt századi szocialista rendszerben. Éves terv, vállalás. Ők ez alapján mérik a személyzetet. Emiatt alapvető érdekellentét feszül a menedzsment és a gyógyító személyzet között.

Nyáron csökken a teljesítmény. Ejnye-ejnye! Javasolhatjuk, hogy a szabadságra menő személyzet helyére álljon be a menedzsment. Elfelejtik, hogy az ő fizetésüket is a személyzet termeli.

Sajnos, a személyzet is elfelejti ezt, így birkaként fogadnak minden kritikát, pedig fordítva kellene, hogy legyen. A menedzsment elfelejti azt is, hogy mi felett „menedzserkednek”. Ez nem egy üzem, egy gyártósor, ahol szalag munkások állítják elő a csavarokat és/vagy szerszámokat, alkatrészeket. A munkások pedig nem robotok a szalag mellett.

"Az ember a legértéktelenebb termelési tényező a mai gazdasági, társadalmi körülmények között. Az egészségügy „teljesítményfinanszírozásában” a legfontosabb, hogy minél több beteget kezeljen a kórház."

Ezzel teljesen egyet lehet érteni, alátámasztja azt, amit fentebb írtam.. Bár külön kell választani a menedzsmentet és a gyógyítókat. Az előbbiek feladata az lenne, hogy előteremtsék és biztosítsák a gyógyítás feltételeit, nem pedig presszionálni az utóbbiakat, hogy olcsón és sokat gyógyítsanak. Sőt, továbbmegyek az is a feladatuk lenne, hogy a szakmai protokollokat betartassák, hogy a gyógyítók mindent elkövessenek, mindent megadjanak a betegnek a teljes és mihamarabbi gyógyulás érdekében. Nehogy megfeledkezzenek valamiről. Ehelyett mindig le- és leépíteni kell a "regiment". Elrendel az orvos valamit, majd kapja a választ a nővértől, hogy nincs. Majd a főnővértől, hogy nincs. Még csak másfél hét telt el a hónapból, de az osztály elhasználta a havi keretét. Keretgazdálkodás, ez az! Gyártsál havonta 200 autót, de csak 50 gyártásához van elegendő anyag és alkatrész, a többit old meg magadtól. Hogyan tudja a dolgozó megoldani? Hát kevesebbet, gyengébbet használ fel mindegyikhez. Lesz autó, amelyik szerencsés lesz és működik, valamelyik csak az első kilométereket bírja ki, míg lesz amelyik el sem készül, de már a bontóba kerül. Sebaj, papíron meg van a 200 autó.

Egy kisváros sebész főorvosa így fogalmazott: „bárki beesik hozzánk, legyen csak egy kis lágyéksérve, könyörtelenül megoperáljuk."

Ezért is lehet, hogy a kisvárosi sebészeten mindent leoperálnak. A kisvárosban, ahol a nagy centrumhoz képest kevesebb a beteg, ott lehet, hogy kapva kapnak a betegek után és a teljesítménykényszer és a menedzsment állandó riogatásának bekövetkeztétől való félelem (miszerint ha nincs elég műtét, akkor be fogják zárni az osztályt) miatt, ill., hogy a fiatalok is gyakorolhassanak, mert hát a főorvos úrhoz bejelentkező betegeken mégsem gyakorolhatnak. Persze ez megint csúsztatás, nyilvánvalóan nincs így. Vannak ún. „megélhetési” műtétek, mint pl. a mandulaműtét, amit egyes fül-orr-gégészek, ha kell, ha nem kivetetnek. Ez utóbbinak is a paraszolvencia az oka, nem pedig a teljesítménykényszerEzzel kapcsolatos érdekesség: az egyetemen, a fül-orr-gégészet gyakorlaton, a magyar karon sokkal kevesebb hallgató tudja egymást megvizsgálni és megnézni, hogyan is néz ki egy normál mandula, mert oly sokaknak van kivéve. A külföldi hallgatók között ellenben majdnem mindenkinek megvan a mandulája. 

civilhetes.net/horrorisztikus-viszonyok-a-korhazakban-a-szemelyzet-dolgozna-de-a-korrupcio-behalozza-az-egesz-intezmenyrendszert