Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A levendula- és teafaolajok a fiúk mellét növesztik, a tudósok figyelmeztetnek

 

Az Independent írja, hogy teafa és levendula illóolajak miatt egyre több fiatal fiúnak nőnek mellei. Amerikai kutatók figyelték meg, hogy a szappanokban, samponban, parfümben használt olajok bezavarnak a fejlődésben lévő, kamaszodás előtti fiúk hormonjaiba.

Az úgy nevezett endokrin romboló vegyületek, mint amilyen a levendula- és a teafaolaj, a hormonháztartást szabályozó mirigyek működését változtatják meg. Ezek vagy a férfi hormont, a tesztoszteron termelését blokkolják, vagy a női ösztrogén hormonhoz hasonló tüneteket okoznak.

index.hu/mindekozben/poszt/2018/03/18/egyre_tobb_fiatal_fiu_noveszt_melleket_a_levendulaolaj_miatt/

 

A levendula- és teafaolajok a fiúk mellét növesztik, a tudósok figyelmeztetnek

 

 

Google fordítóprogram

A levendula és a teafa olajokkal való érintkezés fiatal fiúknak okozhat melleket, hiszen olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek utánozhatják a női hormonok hatását - figyelmeztetett a tudósok.

Az amerikai kutatók azonosítottak olyan vegyi anyagokat a szappanokban, tisztítószerekben és otthoni jogorvoslatokban használt illóolajokban, amelyek megmagyarázhatják, hogy a fiúk miért alakultak ki előfeszített gynecomastia nevű állapotban.

Az állapot, ahol a férfiak rendellenesen nőnek a mell, ritkán fordul elő a pubertás előtt, de egyre gyakoribbá válik.

Az orvosok szorosan figyelik a környezetben lévő "vegyi endokrin diszruptorok" nevű közös vegyi anyagokat, amelyek megzavarják a hormonok termelését és működését - a test kémiai hírnökeit.

"Társadalmunk biztonságosnak tartja az illóolajokat" - mondta J Tyler Ramsey, a Nemzeti Környezetegészségügyi Intézet munkatársa és  a tanulmány vezető szerzője .

"Mindazonáltal rendelkeznek vegyesen különböző vegyi anyagokkal és óvatossággal kell őket használni, mivel ezeknek a vegyi anyagoknak egy része potenciális endokrin diszruptorok."

Az endokrin rendellenességek egyre növekvő kutatási területet alkotnak , mivel széles körben használják a termékeket, a kozmetikumoktól az italok palackokig és bevételekig.

Az általuk okozott hatások kevéssé ismertek, de összefüggésben álltak a gyermekkori elhízással, a termékenységgel és a megnövekedett rákkockázattal.

Különös aggodalmak merültek fel a biszfenol A (BPA) miatt, amely olyan széles körben alkalmazott tudósok, akiknek a káros egészségügyi hatásai is aggódnak, nagy hatással lehetnek a népesség szintjére.

Az orvosok azt gondolták, hogy hasonló problémák merülhetnek fel az illóolajokkal kapcsolatban, olyan esetek után, amikor a fiúk rendszeresen használtak teafa szappanokat és bőrtermékeket.

Azonban az állapot eltűnt, miután abbahagyták a teafa termékek használatát. Úgy tűnik, hogy egyes emberek hajlamosabbak a hormonromboló hatásra, a szerzők szerint.

A csapat nyolc kulcsfontosságú vegyi anyagot vizsgál, köztük eukaliptolt, gyakori a köhögés elleni gyógyszerek és a dekongestánsok, a teafa és levendulaolajok több száz komponense közül.

Mind a nyolc esetben hormonromboló hatás volt, akár a női nemi hormon ösztrogénhez hasonlóan, akár a férfi hormonok blokkolásában.

Míg a vegyi anyagokat a laboratóriumban termesztett humán sejtekben vizsgálták, az eredmények összhangban voltak a hormonális állapotokkal, amelyek emberi gyomor-gyulladáshoz vezetnek, állítják a kutatók.

Ezek a vegyi anyagok megtalálhatók 65 egyéb illóolajban is, amelyek gyakoriak a szappanokban, krémekben, samponokban, fodrászcikkekben, kölniváltakban és mosószerekben.

"A levendulaolaj és a teafaolaj potenciálisan környezeti egészségügyi problémákat vet fel, és további vizsgálatokat kell folytatni" - tette hozzá Ramsey.

Ieuan Hughes professzor, az UK Endocrinology Society és a Cambridge-i Egyetem gyermekgyógyász professzora tagja szerint a megállapítások "úgy tűnik, hogy megerősítik, hogy az ilyen vegyszereket tartalmazó ilyen olajokat használó egyén hogyan fejti ki mellszövetét".

"Meggyőző, hogy a klinikai hatás: a gynaecomastia, megoldja az expozíció megszüntetését, és javasolja, hogy figyelmet kell szentelni ezeknek a termékeknek a jobb szabályozásában. Nyilvánvaló, hogy az expozíció hosszabb távú hatásai ismeretlenek. "

Azt mondta, hogy különösen érdekes volt, hogy a tanulmány beszámolt néhány vegyi anyagot, amely blokkolja a férfi hormonokat, de nem volt lehetséges megjegyzést tenni arról, hogy ez a hatás mennyire hatásos volt a tanulmány teljes adatainak hiányában.

A megállapításokat az ENDO 2018 konferencián kell közzétenni Chicago-ban, és még nem tették közzé.

Hughes professzor azonban hozzátette, hogy Ken Korach professzor (az e hormonhatások világszintű szakértője) által vezetett tanulmány józanul vezetett volna.

www.independent.co.uk/news/boy-breasts-lavender-tea-tree-essential-oils-hormone-disruptor-endocrine-study-a8260326.html

  • További informá