Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A rendőrök háromnegyede pályaelhagyáson gondolkozik, a bűnözők pedig majd elkapják magukat

 A rendőrök és a tanárok a világon mindenütt alulfizetettek. Ez abból következik, hogy olyan összetett képességeket kívánó munkákról van szó, amelyet ha valaki tud jól csinálni, más, a piacon nagyon megfizetett munkára is alkalmas. Az a tanár, aki képes 30-40 gyerek figyelmét fenntartani, miközben az ideális gázok állapotát leíró egyenletet vagy Vörösmarty valamelyik különösen depresszív versét tanítja, csuklóból el tud látni valamilyen középvezetői feladatot, hiszen értelmes, nagy munkabírású, és ért az emberekhez.

 Az a zsaru, aki képes felderíteni egy drogcsempész banda minden titkát vagy kinyomozni, hogyan csábítják ki a stricik a lányokat külföldre prostituáltnak az kiválóan alkalmas olyan munkára, ahol szükség van egyszerre analitikus és intuitív gondolkodásra, egy lesben álló macska türelmére és egy bulldog kitartására. Egy ilyen embert bármikor  felvesz mondjuk egy áramszolgáltató, hogy járjon utána az áramlopásoknak. Egy nappal azután hogy leadta a “sétálópapírt” másnap a céges Octavián már nincs kék lámpa, van viszont hozzá egy korlátlan benzinkártya meg egy tábornoki fizetés a tegnap még századosként robotolónak.

Ez az aránytalanság a világon mindenütt megvan. Két dolog ellensúlyozza, az elhivatottság, és a hivatással járó előnyök.

Az elhivatottság olyan mint a tehetség. Fejleszthető, előhívható, de az, hogy van vagy nincs, nagyrészt adottság. Van akiben erős az “elhívás” ahogy a pap mondaná, hogy gyerekeket készítsen fel az életre vagy hogy a bűnt üldözze. Megvannak ezeknek a pályáknak a pénzben nem kifejezhető jutalmai. Pisztollyal járni mint a seriff és a törvény nevében elkapni egy csirkefogót, könnyezve nézni amint a tanítvány átveszi a megyei matekverseny első díját, vagy mihaszna kölökből gimnáziumba készülő komoly nyolcadikossá válik, ezek olyan dolgok, amelyek sokakat egész durva munkafeltételek és megalázóan alacsony fizetés elviselésére is képessé tesznek.

De nem a végtelenségig.

Ha az állam semmit sem tesz a piac csábítása ellen, akármennyire is fájó szívvel, de el fogják hagyni a pályát.

A rendőrök kedvezményes nyugdíja az egyik olyan kedvezmény, amely vonzóvá tette a pályát. Nem kérdés, hogy volt, aki visszaélt vele, de ez a szokásos 95/5 eloszlás. Öt százaléknyi trükközőre hivatkozva megszüntettek egy 95%-ban hasznos és jó intézményt, ahelyett hogy megreformálták volna.

 Mire jó a korkedvezményes nyugdíj?

A rendőri munkában nagyon el lehet fáradni és ki lehet égni. Ha valaki a közrendvédelmi vonalon dolgozik, akkor a munkája rendkívüli fizikai megterheléssel jár. Akkor is ha nem járőröző őrmester-törzsőrmester már, folyamatosan kint van helyszíneken, rohan ide, rohan oda, folyton intézkedni kell. Az intézkedésről aztán jelentést írni, aztán rohanni megint intézkedni, eseményeket biztosítani, mindezt váltott műszakban, nem ritkán 12 vagy 24 órás szolgálatban, hétvégén ha a futballmérkőzéseken tomboló irodalombarátokhoz kell rohanni vagy ha valaki akkor akar leugrani a háztetőről, vagy csavarja fel az autóját a villanyoszlopra. Gazdaságvédelmi, vizsgálati vonalon papírhegyek vannak, közben pedig tanúkat kell kihallgatni, helyszínekre kell kijárni, minderről folyton jelenteni.

Ez egy rendkívül pörgős munka, amelyben 20-25 év alatt teljesen el lehet fáradni, ki lehet égni, és ki is égnek. Persze ez nem jelenti azt, hogy utána ő már használhatatlan aggastyán. De az utcán járőrözés, a mindenféle balhékhoz kirohangálás nem 50-60, hanem legfeljebb 30-40 éves embereknek való. Aki tovább csinálja, annak az ízületei, szíve be fogja dobni a törölközőt, és egy sima téli megfázást vagy épp koronavírust, amelyet pl. egy kórház biztosításánál össze lehet szedni, már nem úgy bírja mint a 25 éves törzsőrmester. A nyomozási munkában a százhetvenötödik csaló vagy sikkasztó után nyomozva eljön a kiégés, amikor már nincs meg az az éhség, hogy a gazembert látni akarja, amint az álarcos fiúk egy szál gatyában kirángatják a házból és összecsomagolják.

Ha tehát valahol a rendőr pályafutásával terveznek, azt maximum 20-25 évre szabad tervezni. Kivételek persze vannak, és a rendszernek ezt is kell tudni rugalmasan kezelni, volt az egyik kerületi rendőrkapitányságon olyan legendás rendőr, akit a kollégái és a bűnözők is “Cattani” néven ismertek, és ő fullba nyugdíjig végigtolta a rendőri munkát. Amikor legutóbb arra jártam, a neve még mindig kint volt az ajtón, pedig már nyugdíjas.

A többség azonban elfárad vagy kiég és más munka után néz. Az egy jogos kérdés, hogy kell-e neki teljes nyugdíjat adni, vagy ki kell találni olyan konstrukciót, hogy valamennyi nyugdíjat kiegészíthessen legális munkabérrel vagy vállalkozói bevétellel. Ezt meg is kellett volna tenni, ám a kormány azt a megoldást választotta, hogy egyszerűen beszüntette a korkedvezményes nyugdíjat.

 

Természetesen erre akinek lehetősége volt lelépni, lelépett, és elkezdett az egész cég létszámproblémákkal küzdeni. Ehhez jön a szokásos magyar idiotizmus, hogy mindent rendőrrel kell megoldani. Hisz például a hajléktalanság is elmúlik majd, ha a rendőr intézkedik. Tehát a maradék állomány egyre undorítóbb melókat kapott a nyakába a normál rendőri munka mellé, mindezt ráadásul olyan órakeretben, hogy a rendes munkaidő októberre elfogy, a maradék két hónap pedig túlóra. Amit vagy kifizetnek, vagy nem.

Tehát az egyébként is 20-25 év “szavatosságú” rendőröket 120-130%-ra terheljük, és elvárjuk hogy a teljes, 40 éves aktív korukat dolgozzák végig a nyugdíjért. Mindezt annyi pénzért, hogy bármelyik bolt árufeltölője többet kap, nemhogy a bűnüldözésre (problémák megoldására) kiképzett, jól vezető, fegyelmezett, makulátlan erkölcsi bizonyítványú, író-olvasó, megbízható, nagy munkabírású alkalmazott. Ha esetleg kevésbé okos rendőrről van szó, ma Budapesten egy őrmesteri fizetést simán össze lehet biciklizni, ugyanúgy egész nap kinn járkál, de nem kell gumikesztyűben intézkedni a dizájnerdrogtól félpucéran őrjöngő emberekkel szemben, vagy a hetediken öt napja oszladozó nyugdíjasra rárúgni az ajtót.

 

Ráadásul a rendőr nem kilincs vagy kapanyél, hogy 30% plusz terhelés hatására 30%-kal hamarabb “menjen tönkre” vagyis dobja be a törölközőt. Hanem ha azt látja, hogy a munka lehetetlen, nincs megfizetve, nincs megbecsülve, és szinte bármi mással többet lehet keresni, akkor bizony pár év után azt mondja, hogy oké, csinálja ezt más.

Persze valamennyi jelentkező mindig akad, sőt van kifejezetten minőségi utánpótlás, a rendőrségen sok a fiatal és okos ember, csak épp 4-5 évente új fiatal és okos emberek jönnek.

Miért baj ez? A rendőri munka sok más munkához hasonlóan olyan, hogy ez a 4-5 év pont arra elég, hogy beletanuljon valaki. Egy budapesti kerületi nyomozó ennyi idő alatt tanulja meg fejből hogy a saját és a szomszédos kerületekben melyek a problémás környékek, melyik az a kocsma ahol mindig balhé van, ki az aktuális nagyhangú, erőszakos banda, hol szoktak balesetet okozni a depressziós otthonülők, akik ittasan vezetnek, melyik az az idióta aki folyton alaptalan feljelentésekkel bombázza a rendőrséget, melyik iskola mellett árulnak drogot, és így tovább. Ennyi idő alatt kb. hallja az összes tipikus zsiványdumát a “nem mi voltunktól” a minden védekezések királynőjéig, miszerint “ha én ütöttem volna meg, nem a járomcsontja törik el, hanem meghal, tehát nem én ütöttem meg”.

 Egy ilyen 4-5 éve szolgáló rendőr az, akinek el lehet engedni a kezét, mert a továbbiakban alkalmas összetettebb rendőri feladatokra. Ha már 10 éve szolgál, mellé lehet adni a zöldfülű rendőrt, hogy tanítsa be, vigye le azokba a kocsmákba és kupikba, amelyet a kerületben ismerni kell, mesélje el neki, hogy a Csökösnek miért Csökös a beceneve, és hogy Sebaj Tóbiás melyik kurvánál húzza meg magát ha valami cikisebb dolog után el akar tűnni szem elől.

Na ilyen rendőr nincs, hanem kezdő rendőr van, aki 5-6 év után hagyja a francba az egészet. Ez az (egyik) ára a kedvező gazdasági makromutatóknak, az állam egyszerűen nem fizeti ki azokat a kiadásokat, amelyek a feladatai ellátásához szükségesek. Közben meg a rendőrök háromnegyede pályaelhagyáson gondolkozik. És el is fogják hagyni a pályát. De nem baj, mert Kocsis Máté majd felemeli a büntetési tételeket, a bűnözők pedig majd elkapják magukat, hiszen ezt tanultuk róluk a Pázmányon. Ja nem.