Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A volt igazságügyi államtitkárt bíróvá nevezték ki, ítélkezési tapasztalat nélkül

2021.06.03

Telex.hu - Home | Facebook

Bíróvá nevezték ki a volt igazságügyi államtitkárt, ítélkezési tapasztalat nélkül kerülhet a Kúriára

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének javaslatára bíróvá nevezte ki Hajas Barnabást az államfő. Áder János határozata a legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg. Noha a határozat nem részletezi, Hajas2021. június 1. napjától nemcsak határozatlan időre bíró, de úgy tudni, egyenesen a Kúriára érkezik, ahol Varga Zs. András főbíró vezető pozíciót szán neki.

 

 

 

Hajas Barnabás csak márciusban mondott le, addig az Igazságügyi Minisztérium (IM) igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára volt. Hajas ugyanakkor Varga Judit miniszterségét megelőzően is a kormánynak dolgozott, sokáig Trócsányi László egykori igazságügyi miniszter kabinetfőnöke volt, ám 2014-ben távozott erről a posztról, miután a Népszava feltárta, hogy az ő számítógépéről származhatnak azok a képfájlok, amelyekkel a Magyar Nemzet támadást indított Székely László ombudsman ellen a józsefvárosi tűcsereprogram ügyében.

Hajas kormánytisztviselői jogviszonya ettől függetlenül megmaradt, sőt, 2018. június 1-től

„a közigazgatási bíráskodás fejlesztésével kapcsolatos feladatok koordinálására, továbbá a kapcsolódó jogszabályok előkészítésével összefüggő feladatok irányítására és összehangolására”

miniszteri biztossá nevezték ki, addigi fizetésén felül helyettes államtitkári díjazással és külön titkársággal.

2014-et megelőzően Hajas egyébként az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának (AJBH) munkatársaként dolgozott, méghozzá 2002-től, azelőtt pedig két évig ügyvédjelölt volt. Magyarán ítélkező bíróként sosem tevékenykedett.

De nem Hajas az egyetlen, kormányzati kötelékből, gyakran érdemi ítélkezési tapasztalat nélkül a Kúriára érkező új bíró, több volt igazságügyi minisztériumi dolgozó mellett már Patyi András (aki a Kúria elnökhelyettese lett) és Gyarmathy Judit (aki főtitkár lett) is a Varga Zs. András vezette Kúrián kötött ki, ahol ráadásul március végén váratlanul 8 bírói álláshelyet is meghirdettek.

Arról már többször írtunk, hogy sokan döbbenten fogadták a bírói karban, hogy tárgyalóteremben sosem ítélkező, egykori ügyészségi vezetőből csinálna kúriaelnököt a politikai hatalom. Varga Zs. András volt alkotmánybíró Polt Péter helyetteseként, sőt jobbkezeként vált ismertté, miután azonban tavaly év végén a Fidesz–KDNP a Kúria elnökévé választotta, a legfelsőbb bírói fórum átalakításába kezdett.

telex.hu/belfold/2021/06/01/hajas-barnabas-biroi-kinevezes-kuria-varga-zs-andras

 

Diétás Magyar Múzsa

@dmagyarmuzsa Közösség

 

Olvasom, hogy Hajas Barnabásból kúriai bíró lesz. Ha naiv lennék, akkor mondanám, hogy egy ilyen szembeköpés tán csak valamit mozdít a nagyrészt csinovnyikokból álló magyar bírói karon, dehát pont azért áll a magyar bírói kar nagyrészt csinovnyikokból, hogy még egy ilyen szembeköpés se mozdítson rajta semmit.

Az se mozdított, hogy a Kúria élére nemrég kineveztek egy ügyészt, aki nemrég még Polt egyik helyettese volt.

Persze mit lázadozzunk, a Kúria már jó ideje az ejtőernyősök célbaugró pontja. A bírák nagy része a rendes úton érkezik, vagyis végigjárja a bírói ranglétrát, ám időről-időre előkerül egy húsz évet az Igazságügyminisztériumban letudó, ügyészségről áthelyezett stb. ember.

Önmagában ezzel nem feltétlenül lenne baj abban a közigazgatási kollégiumban, ahova Hajas Barnabás is került. A közigazgatási jog elég nagy része elméleti, és elképzelhető, hogy valamilyen speciális területhez, legyen az adatvédelem, környezetvédelem vagy más hasonló terület. Ilyenkor nem lenne gond az, hogy valakit húsz év minisztériumi főosztályvezetés után átvesznek oda bírónak. A Kúrián az ügyféllel, különösen közig ügyszakban már nem nagyon találkoznak, így a klasszikus bírói erényekből itt sokkal inkább a tudásra és a becsületességre van szükség, mint az emberismeretre, tárgyalásvezetésre és a többi, csak a tárgyalóban megszerezhető tulajdonságra.

A gond akkor kezdődik, ha a Kúriából hű elvtársaknak csinálnak kellemesen langymeleg elfekvőt, cserébe csak annyit várva, hogy ha majd egyszer kérnek valamit, akkor ne legyen húzódozás. Persze lehet, hogy nem fognak soha semmit kérni. A közigazgatást leépítették, a nagy disznóságokat Zrt-k és Nemzeti Vagyonlopó Alapítványok segítségével csinálják. Amiben közigazgatási bírósági utat lehetne igénybe venni, jellemzően nemzetileg kiemelt stratégiai beruházás, ahova nincs jog engedve.

A közig bírósági tevékenység mennyiségében és jelentőségében is közelít a Magyar Csendes-Óceáni Flotta méretéhez és jelentőségéhez. Így tulajdonképpen lassan teljesen mindegy, hogy Hajas Barnabásból lesz bíró, vagy Mészáros Lölő lepi meg Andit nászajándékként egy ilyen bírói kinevezéssel.

A bírók majd jó arcot vágnak hozzá, vagy ha nem, majd megszokják, ahogy mindent megszoktak eddig is. Hajasnak élete végéig van egy fix fizetése, amiért cserébe ugyanúgy semmit sem kell csinálni, mint ahogy slambucmannként sem kellett, fel lehet mellé venni még egy egyetemi docensi, vagy ha sikeresen debilitál, horribile dictu nagydoktorál, akkor egy egyetemi tanári fizetést és kiröhögni azokat, akik még ennyit sem tudnak elintézni.

 

Mi jogászok, különösen a Pázmányon végzettek, akik vizsgáztunk nála, elsőre seggünkig felvonjuk szemöldökünket, aztán legyintünk. A NER ezt a káderkarámot külön bíróságba akarta szervezni, abból nem lett semmi, akkor megcsinálja a Kúrián. Lehetnének kormánybiztosok vagy kuratóriumi tagok is, helyette bírók lettek. A bírói talár méltóságáért meg aggódjanak azok, akiknek van bírói talárja és hozzá méltósága.