Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Árpád híd metróállomás ezentúl a Göncz Árpád városközpont metróállomás nevet viseli majd

2020.01.15

 

Újabb átnevezés Budapesten

Ferencváros vasútállomás - Málenkij Robot emlékhely, Szent Gellért tér - Műegyetem M, Semmelweis Klinikák M... És a lista nem ér véget. Információink szerint január végén újabb fővárosi közlekedési csomópont veszíti el megszokott nevét: az Árpád híd metróállomás ezentúl a Göncz Árpád városközpont metróállomás nevet viseli majd. Egyesületünk ellenzi az átnevezést, és kéri az érintetteket, hogy még a bevezetés előtt álljanak el tőle.

Budapest csomópontjainak neve az elmúlt időszakban egyfajta sajátos játszótérré alakult. Mint azt a posztunk elején lévő felsorolás is mutatja, sorra jelennek meg különböző átnevezések, hozzátoldások, kezelhetetlenül hosszú megállónevek, miközben ezektől egyáltalán nem lesz egyszerűbb a tájékozódás. Joggal merül fel a kérdés: milyen városközpont az, amelyik 4 kilométerre van a város tényleges központjától? Milyen félreértésekhez vezethet ez angolul?

Egyesületünk szerint kifejezetten zavaró, hogy (sokszor pusztán politikai indíttatásból) évente többször, több csomópont neve is megváltozik. Kétségtelenül vannak szerencsétlen megállónevek, csomóponti elnevezések, amiket össze kellene gyűjteni, és egy csomagban megváltoztatni. Viszont amikor az is fél évbe telik, hogy a városban lévő térképek utólagosan lekövessék az M3 metrópótlás következő fázisát, ezek a zavaró, ad-hoc átnevezések pazarlóak és indokolatlan többletmunkát rónak az egyébként is leterhelt közlekedési dolgozókra.

Éppen ezért kérjük a Főváros új vezetését: az eddigi rossz gyakorlat folytatása helyett inkább készítsenek egy átfogó koncepciót a budapesti megállónevek jövőbeli egységesítéséről, esetleges módosításáról.

 

www.facebook.com/kozlekedotomeg/posts/2829470283814449

 

Tényleg patkányra cserélik a fejedelmet: január végétől Göncz nevét viseli az Árpád híd metróállomás

Január végétől az Árpád híd metróállomás a Göncz Árpád városközpont metróállomás nevet viseli majd – írja a Közlekedő Tömeg egyesület nyomán a hvg. Attól már eddig is lehetett tartani, hogy a XIII. kerületi csomópontot az egykori antimagyar köztársasági elnök nevére "keresztelik" át, de a pontos időpont nem volt ismeretes. A Fővárosi Közgyűlés még 2016 márciusában határozott úgy, hogy a XIII. kerületnek lesz egy új, ötödik városrésze Újlipótváros, Angyalföld, Vizafogó és a Népsziget mellett, ami a Göncz Árpád városközpont nevet veszi majd fel. Bár a felújított 3-as metró hivatalos látványtervein már Göncz Árpád megállóként szerepelt az Árpád híd nevű állomás, a hivatalos átnevezés eddig nem történt meg, csak a Momentum ragasztotta át egyszer a megálló nevét (ez látható a fenti fotón). A Közlekedő Tömeg ugyanakkor ellenzi az átnevezést, és kéri az érintetteket, hogy még a bevezetés előtt álljanak el tőle. Az egyesület szerint Budapest csomópontjainak neve az elmúlt időszakban egyfajta sajátos politikai játszótérré alakult.
Forrás: https://kuruc.info/r/2/207211/