Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bonthatják a világörökségi területen található műemlék Radetzky laktanyát a Bem téren

2019.01.17

 Megjött a kilövési engedély az MDF-székházra - újabb ikonikus épületet bonthatnak le Budapesten

 

Bonthatják, illetve átalakíthatják a Radetzky laktanyát. Bár a hatóság két évvel ezelőtt a világörökségi területen található műemlék épületen végzett építési-bontási munkálatok azonnali leállítását rendelte el, a legújabb határozat szerint már nem védett, tehát bontható az épület.

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent egy több műemléket érintő rendelet, amely néhány épületet műemlékké tesz, másokat pedig megfoszt ettől a címtől. Ilyen a Radetzky-laktanya is:

Az épület a monarchia laktanyájaként épült a századfordulón (átépítettek egy 1840-es években épült raktárat), 1956-ban előtte, a Bem téren megtartott nagygyűlés miatt szimbolikus épületté vált, 1989-ben pedig az MDF székháza lett. A zenitjén túlfutó egykori kormánypárt aztán külföldi kézbe adta a műemlék épületet. Már 2008-ban le akarták bontani, de akkor megvédte a műemléki védettsége.

© MTI / Marjai János

A külföldi tulajdonostól 2016-ban vette meg a HB Reavis ingatlanfejlesztő, amely az Árpád-hídnál épít felhőkarcolót. A szlovák tulajdonú cég hozzá is látott az épület bontásának. (A korábbi tulajdonos Európa Ingatlanbefektetési Alap is bontotta már az épületet 2012 óta). (Update: eredetileg azt írtuk, nem volt kiviteli engedélye a cégnek, de ez nem volt igaz, A cég a következő pontosítást kérte: "a HB Reavis az építési engedéllyel rendelkező, kivitelezés alatt álló Bem Palace projektet 2016 áprilisában jelentős részben az építési hatóság – a korábbi tulajdonos, az Európa Ingatlanbefektetési Alap részére 2016 februárjában megküldött - megerősítő tájékoztatásának ismeretében vásárolta. Az eladó a hatályos építési engedélye alapján a kivitelezési és bontási munkálatokat 2012 szeptembere óta végezte."): Irodaházat akart ugyanis ide építeni. A Fővárosi Kormányhivatal viszont a műemléki védettségre hivatkozva leállította a bontást.

Ahogy Lázár János is megírta Fodor Gábornak az írásbeli kérdésére adott válaszában, a főváros kormányhivatalának I. kerületi szerve arra kötelezte a Radetzky-laktanya tulajdonosát, hogy az év végéig állítsa helyre az épület eredeti állapotát. A cég megtámadta a döntést, végül a Kúria kimondta, hogy eljárásjogi problémák miatt meg kell ismételni az eljárást. A Magyar Időkben megjelent cikk meg is mondta, mit kellene tenni: meg kéne vennie az államnak az épületet.

A megindult tehát a megismételt eljárás, de fordulat következett: a perbeli felek közösen kérték 2018 novemberében az eljárás megszüntetését, megegyzés következhet be a felek között, hívta fel a figyelmet a Magyar Patrióták Közössége. Ez a húzás kizárólag a HB Reavisnak volt jó, az örökségvédelmi szempontokat elvileg képviselő államnak nem, mert a bíróság vélhetőleg újra kimondta volna a bontás jogszerűtlenségét. Az eljárás addig szünetel, amíg valaki nem kéri a folytatását, illetve hat hónap elteltével megszűnik.

Érdeklődtünk korábban a HB Reavisnál, hogy hogy folynak a tárgyalások, mit lehet látni. A cég annyit válaszolt: "egyelőre nem áll módunkban hivatalos információt közölni: folyamatosan keressük a megoldást Bem Palace épületére vonatkozóan, és az ezzel kapcsolatos egyeztetéseink még folyamatban vannak".

Ez épülhet hamarosan
© 

Nem ez az egyetlen műemlékekkel kapcsolatos kormányzati döntés, amely Budapest fő pontjait átalakíthatja. Felvetődött például, hogy kiszélesítenék a Lánchidatkülön rendeletet hoznak, hogy a miniszterelnök veje kapja meg a műemléki MAHART-székház épületét, állagmegóvás címen totálisan átépítik a Károlyi-Csekonics-kastélyt a Reviczky utcában, és engedélyt adnak arra, hogy megszórják a várost a befektetők toronyházakkal.

hvg.hu/ingatlan/20181218_Gyurcsany_megvedte_Orban_viszont_megadta_a_kilovesi_engedelyt_a_volt_MDFszekhazra