Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eltitkolt fertőzés van, rezisztens baktérium, felelős nincs

2019.12.13

 

Eltitkolt fertőzés van, felelős nincs

Publikálás dátuma
2019.12.13. 06:40


Fotó: Röhrig Dániel / Népszava

Sorra táppénzre mennek a bázakerettyei szociális otthon ápolói – tudta meg lapunk. A tárca magyarázkodik, a falu a turizmusát is félti.
"Van egy olyan egészségügyi helyzet, egy fertőzés, ami ismert, és amelyet már kezelnek szűrésekkel" – mondta az MTI-nek Fülöp Attila, a humántárca államtitkára a Népszava csütörtöki cikkére reagálva.
 
Arról viszont nem tett említést, hogy ezt az MRSA-fertőzést nem most, hanem több mint egy éve észlelték először a pszichiátria betegeket gondozó bázakerettyei intézményben, a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) pedig csak a napokban tudta meg ezt és kezdett intézkedni. Azt viszont állította: szó sincs az ügy eltussolásáról. Fülöp Attila nem beszélt arról, miként történhetett meg, hogy a fenntartó több mint egy évig nem szerzett tudomást a fertőzésekről.
 
 A Népszava írta meg elsőként, hogy Zala megyei Bázakerettyén a múlt héten közmeghallgatást tartottak, és a helyiek itt értesültek arról: a szociális otthonban antibiotikum-rezisztens baktérium fertőz tavaly nyár óta, az intézmény vezetése pedig senkit nem értesített. Annak ellenére sem, hogy az otthon lakói kijártak a faluba, a helyiek közül pedig többen is az intézményben dolgoznak. Úgy tudjuk, augusztusban több tucatnyian szenvedtek a gennyes tályogokkal és fekélyekkel járó betegségben, s jelenleg is 20-25 gondozotton mutatható ki a fertőzés. A helyiek szerint a közmeghallgatáson a háziorvos bejelentette: egészségügyi vészhelyzetet rendelt el. Az SZGYF és az Emmi államtitkára tagadta ezt. Az viszont tény: az SZGYF vizsgálatot indított, kedden pedig karantént rendeltek el az intézményben, és megszervezték a gondozottak, dolgozók teljes MRSA-szűrését is. A Zala Megyei Kormányhivatal közölte: „Az otthonban történt megbetegedés a lakosság számára veszélyt nem jelent.”
Úgy tudjuk, az intézmény főnővére és több ápolója táppénzre ment az ügy kirobbanása után. Emiatt nagyobb teher hárul a maradókra. Olyannyira, hogy forrásaink szerint az egyik ápoló, aki már több napja szolgálatban volt, rosszul lett munka közben. Jelenleg tehát a szükséges létszámnak csak egy része dolgozik az intézményben, ahol amúgy is nagy a fluktuáció.
 
Az MRSA-fertőzés kezdete óta a dolgozók 20-25 százaléka távozott, sokan azért, mert nehezményezték, hogy a vezetőség megpróbálta eltussolni a fertőzést. Az intézményt a fertőzéses időszak jelentős részében Tomposné Gyuricza Judit vezette: ő október óta Csömödér polgármestere, és nem kívánt nyilatkozni. „Az intézményvezető 2019. október 13-ai közös megegyezéssel történő jogviszony-megszüntetése semmiféle kapcsolatban nem áll az otthonban kialakult helyzettel” – közölte érdeklődésünkre Györe Edina, az SZGYF zalai kirendeltségének vezetője.

Féltik a turizmust

 Bázakerettyén sokan a turizmusból élnek, a település tavasztó őszig üzemelő termálfürdője évente tízezreket vonz, így a vendéglősök, szállásadók most attól tartanak, a fertőzés híre miatt a vendégek más települést választanak majd, vagyis az otthon vezetésének felelőtlensége miatt komoly bajba kerülnek. Remélik, most, hogy az illetékesek is tudnak a problémáról, a fürdőszezon kezdetére sikerül úrrá lenni a fertőzésen.

nepszava.hu/3060329_eltitkolt-fertozes-van-felelos-nincs