Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÍGY TÉPTÉK KI GYÖKERESTÜL AZ ANDRÁSSY ÚTI FÁKAT (VIDEÓVAL)

2019.08.11

 AZ ANDRÁSSY UTÁN A KÖRÚTON IS MEGCSONKÍTOTTÁK A FÁKAT

 

Alig pár napja metszették vissza, majd tépték ki gyökerestül az Andrássy úti fákat. De úgy látszik, nem volt elég a pusztításból. Most a körúti fákon a sor.

ke_pernyo_foto_2019-08-10_0_42_51.png

Kép: Bár a munkások azt mondták, a forgalmat zavarják az ágak, jól látható, hogy a ház felőli oldalon csonkították meg a teljesen egészséges, gyönyörű fákat.

Egyik olvasónk küldte ezeket a szomorú fotókat péntek délután. Több méteres egészséges ágakat metszettek le a Teréz körúti fákról. Olvasónk próbálta megtudakolni, hogy mi az oka az újabb pusztításnak. Válaszul azt a hanyag feleletet kapta: “zavarja a forgalmat”. Márpedig a képek alapján egyértelműen látszik, hogy a szép, egészséges fáknak a ház felőli oldalát csonkították meg.

Nagy veszteség ez a belvárosnak, ahol így is fájóan kevés a fa és a zöld terület. A statisztikák szerint Terézváros különösen rosszul teljesít a növények tekintetében, itt az egyik legkisebb az egy főre jutó zöldfelület. Minden emberre egy kisebb méretű cserepes virágnyi jut csupán, alig 0,4 négyzetméternyi.

Vajon miért van az, hogy gyönyörű, egészséges fáinkat minden következmény nélkül meg lehet csonkítani, ki lehet vágni? Miért van az, hogy természeti értékeinket sem a főváros, sem a VI. kerület vezetői nem védik. Meddig hagyjuk még ezt a pusztítást? Meddig tűrjük, hogy a szakmailag alkalmatlan városvezetők miatt szépen lassan belefulladunk a szmogba?

Pedig közös érdekünk lenne, hogy megbecsüljük fáinkat, és tovább bővítsük a zöld terület méretét. Hogy városunk zöldebb, otthonosabb és egészségesebb legyen. Kár, hogy ezt csak az itt élők szeretnék, vezetőink viszont annál kevésbé...

 

 

Kép: Több méteres, teljesen egészséges ágakat vágtak le a Teréz körúti fákról.

 ÍGY TÉPTÉK KI GYÖKERESTÜL AZ ANDRÁSSY ÚTI FÁKAT (VIDEÓVAL)

 

Korábban azt hittük, csak durván visszametszik az Andrássy úti fákat, azonban mára kiderült, teljesen kiirtják őket. A fővárosi kertészet arra hivatkozik, hogy a fák betegek voltak, ezért kell most őket gyökerestül kitépni. Csak egy kérdés merül fel bennünk, vajon a megbetegedésüket nem lehetett volna megelőzni?

A több évtizede ültetett, felnőtt fák radikális megcsonkítása a múlt héten kezdődött. Akkor még azt hittük, megelégszenek ennyivel a fővárosi kertészek. Azonban mára kiderült, teljesen kiirtják őket. Lehet, hogy betegek voltak. Lehet, hogy tényleg ki kellett őket vágni. De azért felmerül bennünk a kérdés: vajon nem éppen a hanyag gondoskodás okán betegedtek meg ezek a növények?

Az már kiderült, hogy a pázsitot képtelenek tartósan fenntartani az Andrássyn, kivéve ha műgyepről van szó. A fák ugyan ritkább gondozást igényelnek, de úgy látszik, a városvezetés velük sem bírt el. Nyolc fa esett áldozatául a budapesti és a hatodik kerületi vezetés nem törődömségének. Bár új fákat ígértek a régiek helyére, ha azokat is így gondozzák majd, nagy jövőt nem jósolunk nekik. Terézvárosban így még kisebb lesz a zöld terület mérete, még egészségtelenebb és koszosabb lesz a belváros levegője.  

Miért nem lehet odafigyelni természeti értékeinkre? Miért nem lehet megóvni a fáinkat? Miért kell addig várni, amíg már menthetetlenek lesznek szerencsétlenek?

6ker.blog.hu/2019/07/23/igy_teptek_ki_gyokerestul_az_andrassy_uti_fakat_videoval