Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar abszurd: Bírói figyelmeztetést kapott egy hajléktalan, mert hajléktalan

2019.07.25

 Bírói figyelmeztetést kapott egy hajléktalan, mert hajléktalan

 

Magyari PéterCzinkóczi SándorIGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSma 14:12 261 1544

Hosszabb szünet után ismét őrizetbe vettek egy embert a rendőrök Magyarországon, mert az illetőt hajléktalanságon kapták. 

A magyar parlament 2018-ban kriminalizálta az életvitelszerűen köztéren tartózkodást, néhány embert elő is állítottak tavaly, de aztán leálltak a gyakorlattal, kivárva az Alkotmánybíróság döntését a törvényről. Az alkotmánybírók júniusban megállapították, hogy a törvény rendben van, és csütörtökön máris előállítottak valakit.

https://secure.adnxs.com/seg?add=10469573&t=2

Cs. Bélát a Nagyvárad tér egyik padjáról vitték be a Gyorskocsi utcába. Pénteki tárgyalásán személyesen nem vehetett részt, a bíró videótelefonon kérdezgette, ő pedig megbilincselve válaszolt egy kamerának. Ügyvédet viszont kisebb huzavona után beengedtek hozzá.

Cs. Béla hajléktalan pere.Fotó: Czinkóczi Sándor/444.hu

A rendőrség azt kérte, hogy ítéljék közmunkára, de a bíró ennél enyhébb ítéletet hozott, és csak figyelmeztetésben részesítette. Cs. Béla védői fellebbeznek, szerintük nem követett el szabálysértést a védencük, mert törekszik arra, hogy ne az utcán éljen.

Cs. Béla elmondta, hogy felesége 2016-os halála után eladta a lakását, és az érte kapott pénzt a gyerekének adta, azóta nincs állandó otthona. Volt hajléktalanszállón is, de ott ellopták a cipőjét, és azóta nem akar visszamenni. 

Szobafestő, rendszeresen dolgozott hajléktalanként is, és amikor akadt munkája, akkor előfordult, hogy tudott szobát bérelni magának havi 60 ezer forintért, vagy éppen munkásszállón lakott. Valaki mostanában munkát ajánlott neki megint, amivel szintén járna munkásszálló, oda szeretne bejutni. 

A rendőrség közölte, hogy háromszor is figyelmeztették a férfit, hogy ne legyen közterületen. A figyelmeztetések július 22. délután és 23. késő este között történtek, ám Cs. Béla védője jelezte, hogy nem mindegyik jegyzőkönyvet írták alá. Cs. Béla azt állította, hogy őt csak egyszer figyelmeztették. Később ezt úgy pontosította, hogy háromszor valóban igazoltatták, de nem figyelmeztették. 

 

444.hu/2019/07/25/biroi-figyelmeztetest-kapott-egy-hajlektalan-mert-hajlektalan

 

"Az Alaptörvény értékrendje szerint a nincstelenségre, a hajléktalanságra senkinek nincs joga, ez az állapot nem az emberi méltósághoz való jog része (...)" Alkotmánybíróság, 2019. június.

Miután az Alkotmánybíróság megvédte a Kormány törvénymódosítását, már csak a bíróságokon múlik, meg fogják-e büntetni a hajléktalan embereket.

Az új szabályozáscsomag tiltja az életvitelszerű utcán lakást, azaz az utcai hajléktalanságot. A szabálysértési törvénybe csomagolt új jogszabály az egész országban tiltást vezet be, tehát már nem csak az önkormányzat által kijelölt területeken nem tartózkodhatnak hajléktalanok, hanem egyetlen közterületen sem.

Erről óhatatlanul a halhatatlan Rejtő Jenő egyik hőse jut eszembe, akit a világ valamennyi országából kitiltottak és ezért csak a legteljesebb titokban tartózkodhatott ezen a Földön...

"Aki megtette ezt a legkisebbel,velem tette meg." - Máté evangéliuma

Kép: 1971. Adományozó: Urbán Tamás / Fortepan 87392

A kép csak azért nem újabb, mert nem szeretnék gondot okozni egy hajléktalannak, hogy lefényképezem az utcán. Még felhasználnák ellene bizonyítékként...

Frorrás: fb.com/utcajogasz