Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Óriási lakóparkot építenének a Svábhegyre

2019.04.04

 


ZSUPPÁN ANDRÁS
KÖVETÉS

2019.04.02. 23:42

A_terület_jelenleg2.PNG

Jelentős lakópark-beruházás készülődik a budai hegyvidék egyik legértékesebb területén, az egykori Svábhegyi Szanatórium telkén. 

A beruházás engedélyezési eljárásának kezdetét jelző előzetes vizsgálati eljárást a Normafa – természetesen Facebook-csoport vette észre a Pest Megyei Kormányhivatal honlapján. A feltöltött anyagok között szerepel egy látványtervet is tartalmazó dokumentáció, és ez a terv elég jól visszaadja, milyen óriásberuházás indulhat el a fogaskerekű svábhegyi állomása mellett:

Buda Hills lakópark látványterve

Buda Hills lakópark látványterve

Az Eötvös út sarkán álló hatalmas telek régóta kihasználatlan, korábban Svábhegyi Szanatórium néven a Semmelweis Egyetemhez tartozott, ami 2010-ben adta el 1,6 milliárd forintért. A 3,5 hektáros, ma jórészt fákkal borított területen 120 lakás kialakítását tervezi az E10 Project Kft. Buda Hills villapark néven.

A Svábhegyi Szanatórium a budai hegyvidék egyik legimpozánsabb történelmi épülete. Elődje egy 1883-ban alapított vízgyógyintézet volt, a szanatórium 1927-ben épült, és a két háború között élte fénykorát. Később üdülőszállóvá alakították, és Hajós Alfréd tervei szerint uszodával bővítették. A háború után tüdőszanatórium, majd belgyógyászati klinika lett, de 1998-ban bezárták. Azóta a Jakab Dezső és Sós Aladár által tervezett, a nagy nyugat-európai grand hotelekre emlékeztető létesítmény üresen pusztul, és csak akkor kerül be a hírekbe, amikor gazdát cserél – legutóbb a tavalyi év elején vettük észre, hogy 4,5 milliárd forintért árulták az ingatlanpiacon.

Maga a főépület védett, és az jó hír, hogy a tervek szerint meg is őriznék, sőt a későbbi hozzáépítésektől megszabadítva helyreállítanák az eredeti állapotába. Ami nem annyira jó hír, hogy ehhez a park jelentős részét fel kellene áldozni, ugyanis a beruházó 6 darab közel egyforma, „társasvillát” helyezne el a parkban. A földszint + 2 emelet + penthouse szintet tartalmazó épületek közül 3-3 közös mélygarázzsal kapcsolódna össze. Mindehhez 240 darab térszint alatti parkolóhely tartozna.

  

A felszínen a szabályozási tervben megengedett 15%-os beépítettségen belül maradnának, de azért a látványterven érzékelhető, hogy milyen mértékig változna meg a városkép: a zöld park közepén álló, méltóságteljes szanatórium egy modern lakópark központi épületévé alakulna át. A felszín alatti beépítettség mértéke 21%-os lenne, a zöldterület 68%-os. Ráadásul a nagyszámú új lakás – és ahogy a parkolók jelzik, várhatóan csupa jómódú, autóval közlekedő lakó – miatt jelentős forgalmi terhelésre kellene számítani az Istenhegyi úton, amely szinte egyetlen köldökzsinórként köti össze a Svábhegy tetejét a belvárossal. 

Az engedélyezési eljárás várhatóan hónapokig eltart majd. A fejlesztőről egyelőre csak annyit tudni, hogy a projektcég tulajdonosa Hollandiában van bejegyezve, és a cégvezetés brit üzletemberekből áll.

index.hu/belfold/budapest/2019/04/02/oriasi_lakoparkot_epitenenek_a_svabhegyre/

Normafa - természetesen 2010-ben, 1,6 milliárdért vették meg az Egyetemtől. Az új szabályozást, amelyik a lakópark építést állítólag lehetővé teszi, 2018 februárban fogadták el. Akkoriban 4,6 milliárdért árulták a területet. 2018 májusban új tulajdonosa lett, aki most engedélyt kért a 120 lakásra.

Tiltakozás az új svábhegyi lakópark felépítése ellen

 

Az egykori Svábhegyi Szanatórium területén a tulajdonos 120 lakásos lakóparkot, ahhoz pedig 240 parkolóhelyes mélygarázst építtetne fel.

Budapest tüdejeként is említett Budai hegységben található telek Natura 2000 minősítésű, kiemelt vízvédelem miatt. Az említett telek jelentős része zöldterület, fával borított. A beruházás elkerülhetetlenné teszi a fakivágásokat, a csökkenő fák száma miatt még porosabbá válhat a környék. A jelenlegi tájkép és talajviszonyok jelentős megváltozása várható.

A Google műholdja alapján a terület így néz jelenleg felülről:A_terület_jelenleg2.PNG

A beruházást követően pedig így festene:
55857729_2343356579017084_7820711700247609344_n2.jpg

Az építési munkák hosszú hónapokra, akár évekig jelentős zajt és porszennyezést okozhatnak. A munkagépek használata a környékbeli utak minőségének jelentős romlásához fog vezetni. Lgealább a kivitelezés ideje alatt a terület mellett tapasztalható hulladéklerakási gondok tovább súlyosbothatnak.

A lakópark felépítését követően jelentősen megnövekedne az autóforgalom az amúgy is túlterhelt Istenhegyi úton, az egyetlen jelentős városközpontba vezető úton, a környéken lokális dugók kialakulása várható. Az új lakók igényeinek és a már itt lakók igényeinek kiszolgálására jelentős közlekedési, oktatási és szolgáltatási fejlesztésekre, kapacitásbővítésre lenne szükség. Ezek elmaradása élhetetlenné teszi a környéket.

Ha Ön is szeretné, hogy a környék élhető maradjon, biztosítva legyen a friss levegő, ne alakuljon ki közlekedési káosz, úgy a jelen petíció aláírásával tiltakozhat a beruházás miatt.

Ne romboljuk tovább Budapest tüdejét, ahogy teszik a Normafa Kapuja projekt esetében és számos budai beruházás kapcsán!