Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Országszerte összeírják a sertéseket a járási állategészségügyi szakemberek

  Sokszínű VidékSokszínű Vidék - Home | Facebook

 2022. 08. 29. 11:29

Országszerte korcsoportonként írják össze a sertéseket a járási állategészségügyi szakemberek 2022 november végéig.

 

Az afrikai sertéspestis (ASP) elleni eredményes védekezéshez kulcsfontosságú, hogy naprakész adatok álljanak a hatóság rendelkezésére, valamint, hogy az állattartók megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a betegségről és tisztában legyenek az állattartásból fakadó kötelezettségeikkel – írta meg a Nébih.

Ennek biztosításához dr. Bognár Lajos országos főállatorvos 2022. augusztustól november végéig az ország teljes területén elrendelte a sertéstartó gazdaságok felkeresését, a sertésállományok korcsoportonkénti összeírását, valamint ezzel egyidőben az állattartók informálását, járványvédelmi tájékoztatását.

A cenzus során a szakemberek – az állattartásra vonatkozó általános előírások  felfrissítése mellett – több, a járványhelyzet miatt a sertéstartók estében kiemeltem fontos kötelezettséget is átbeszélnek a tartókkal. Többek között, hogy milyen változásokat és egyéb eseményeket kell haladéktalanul jelenteni a területi állategészségügyi hatóságnak (pl. tartás befejezése, szüneteltetése, újraindítása; tartási hely változása; házi vágás a fertőzött területeken). Mindezeket a tudnivalókat, valamint a „Jó Sertéstartási Gyakorlat” útmutatót  nyomtatott formában is átadják a sertéstartók részére.

sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2022/08/29/sertes-sertesszamlalas-nebih/

 A feketevágás története

 

Ahogyan a Szabad Nép 1951. december 18-i beszámolója is érzékelteti, a feketevágás büntetését igen komolyan vették a Rákosi-érában. Bacsó Péter A tanú című filmje könnyed hangulata ellenére is erről tanúskodik: Pelikán József hiába volt párttag, valamint hithű kommunista, amikor az ávósok a pincében megtalálták a disznót „feldolgozott állapotban”, azonnal elvitték a gátőrt, hiszen a kor törvényei értelmében közellátási bűncselekményt követett el.

Ezzel együtt megkezdődött a sertésipar államosítása, a magánfogyasztókat pedig tovább sújtották azzal a rendelettel, amely kimondta, hogy a „polgármester magánfogyasztás céljára történő sertésvágáshoz sertésvágási engedélyt csak annak adhat, aki a vágástól számított egy évre a háztartásához tartozó személyek zsírellátásáról lemondott”. Emellett a polgármester feladata lett azt is ellenőrizni, hogy az adott család az ugyanennek a rendeletnek megfelelő mennyiségű zsírt szolgáltat-e be a vágás után.

 Vágási engedélyt csak azok kaphattak, akiknek nem volt adó- vagy beszolgáltatási hátralékuk. A szigorú büntetések tudatában azonban sokan mégis leölték disznójukat titokban, legtöbbször a pincében, hiszen a parasztok is éheztek.

szabadfold.hu/lakohelyem/megtorni-a-parasztsagot-a-feketevagas-tortenete-285607/