Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Portugália engedélyezte az eutanáziát a gyógyíthatatlan betegeknek

2020.02.28

 

Portugália engedélyezte az eutanáziát a gyógyíthatatlan betegeknek

A portugál parlament 5, “a halálhoz való jogot” biztosító törvényt hagyott jóvá és mindegyiket akadály nélkül gyorsan szavazták meg - írja az AP Hírügynökség. 

Az ország elnöke viszont még közbe avatkozhat és megakadályozhatja a törvény hatálybalépését. A hírek szerint az elnök vonakodik az eutanázia legalizálásától.

Ha viszont megvétózza, a parlament még mindig felülírhatja a lépést egy újabb szavazással. 

A szavazás előtt tüntetők jelentek meg a parlamentnél, tiltakozva a törvény ellen. Igent az Életre! - kiabálták sokan.  

A törvényjavaslat komolysága miatt a képviselők nem elektronikusan, hanem papíron szavaztak az ügyről. A parlamenti szavazás ilyen módja ma már csak olyan komoly kérdéseknek van fenntartva, mint a politikai vezetők eltávolítása vagy a háború és béke kérdése. 

 

(Christian Post)

 

 Gábor Szabó A következő jogok kizárólag az én megítélésem, nem pedig polgári jog, noha az is lehet benne. Az orvos nem segédkezhet az élet kioltásában. Joga van minden betegnek visszautasítani a gyógykezelést és joga van meghalni. Ez a passzív eutanázia. Ez nem igényel orvosi beavatkozást. Joga van a betegnek kérni, hogy adjanak az egészségét veszélyeztető mennyiségű fájdalomcsillapítót.Kizárólag a betegnek van joga arra utasítani az orvost, hogy a mesterséges táplálást hagyják abba. Joga van a hozzátartozónak kérnie az életbetartó gépekről való lekapcsolást. Mindezek mellett ismerek olyan történetet, hogy ismert közszereplő hónapokig kómában feküdt. Egy ápoló, mindig amikor elment az ágya mellett, belerúgott az ágy lábába. Magához tért és felelősségre is vonta ezért, és elmondott mindent, ki látogatta, mit mondtak az orvosok. Mindez úgy, hogy orvosilag kómában volt.

www.hitradio.hu/hirek/portugalia-engedelyezte-az-eutanaziat-a-gyogyithatatlan-betegeknek