Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Putyin: az ukrán vezetés bátorítást kap a minszki megállapodások lebontásához vezető úton a Nyugattól

  A Nyugat nem veszi komolyan a moszkvai figyelmeztetéseket, hogy ne lépje át az orosz érdekek “vörös vonalát” – jelentette ki Vlagyimir Putyin a moszkvai diplomáciai tárca kibővített kollégiumának ülésén elmondott beszédében. Az orosz elnök arra is rámutatott, hogy a Fekete-tengeren megtartott nyugati hadgyakorlat “túllépi a kereteket” és hogy az orosz államhatártól 20 kilométerre repülnek hadászati bombázók.

 

Folyamatosan hangot adunk aggodalmainknak ezzel kapcsolatban, szólunk a “vörös vonalakról”, de természetesen értjük, hogy partnereink – hogy is mondjam, finoman? – nagyon sajátosan, nagyon felületesen viszonyulnak minden figyelmeztetésünkhöz és a “vörös vonalakról” szóló szavainkhoz

 

– fogalmazott az orosz államfő. Putyin azt hangsúlyozta, hogy Oroszországnak komoly és hosszútávú biztonsági garanciákat kell kérnie és kapnia a Nyugattól. Leszögezte, hogy Oroszországnak nincs szüksége konfliktusokra az ország nyugati határain, és ez ügyben “figyelmeztetéseket” is küldött, amelyek feszültséget eredményeztek. Kifejezte aggodalmát amiatt, hogy megnőtt az operatív reagálást megkövetelő regionális konfliktusok száma.

Az elnök szerint a NATO Oroszországgal szemben hangsúlyozottan konfrontatív magatartást tanúsít és folyamatosan közelíti infrastruktúráját az orosz határok felé, amire megfelelő választ helyezett kilátásba. 

 

A szövetséget hibáztatta a párbeszéd mechanizmusainak lerombolása miatt, emlékeztetve a szövetség mellett működő orosz misszió diplomatáinak kiutasítására, amelyre Moszkva a képviselet bezárásával reagált. Hangsúlyozta, hogy a katonai és a politikai feszültség csökkentése nemcsak Oroszország, hanem egész Európa érdekében áll.

Nehezményezte továbbá, hogy az EU szankcióival eltaszítja Oroszországot, ami beszűkíti az együttműködés lehetőségét. Putyin szerint az elválasztó vonalak a kontinensen nem vezetnek jóra és kifejezte Oroszország érdekeltségét a jószomszédi, konstruktív viszonyban.

 Elégtelennek minősítette az orosz–amerikai kapcsolatok minőségét, és kifejezte készségét a konstruktív párbeszédre. Mint mondta, a Joe Biden amerikai elnökkel júniusban megtartott genfi csúcstalálkozója teret nyitott a kapcsolatok javítására. Fontosnak nevezte, hogy mindkét fél teljesítse az ott elért megállapodásokat.

Putyin a külügyminisztériumban csütörtökön hangot adott álláspontjának, miszerint Kijev demonstratívan nem teljesíti az ukrajnai válság rendezéséről megkötött minszki megállapodásokat. Úgy vélekedett, hogy az ukrajnai válság még távol van a rendezéstől. 

Az orosz elnök szerint az ukrán vezetés gyakorlatilag bátorítást kap a minszki megállapodások lebontásához vezető úton a Nyugattól, amely azzal, hogy halált okozó harci eszközöket szállít Kijevnek, kiélezi a Donyec-medencei válságot.

Forrás: MTI;

pestisracok.hu/putyin-szerint-a-nyugat-nem-veszi-komolyan-az-orosz-figyelmezteteseket/