Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Putyin a puccskísérlet minden lépéséről tudhatott

2020.05.10

 MAKRO / KÜLGAZDASÁG

2020. MÁJUS 10. 06:35

 

Az orosz hírszerzés már fél éve tudott arról, hogy amerikai különleges erők érkeztek Kolumbiába. A Kreml zsoldosai az elbukott partraszállás után drónokat kezdtek el üzemeltetni Venezuela fölött, hogy a még le nem tartóztatott beszivárgókat elkapják. Káncz Csaba jegyzete.

 

Gyorsan felgöngyölítve

Május 1-én 60 felfegyverzett önkéntes és a különleges erők katonája 2 hajón akart észrevétlenül behatolni Venezuelába. A "Gideon hadművelet" keretében rajtaütéseket akartak végrehajtani katonai bázisokon és el akarták foglalni az elnöki palotát, forradalmat kirobbantva a szocialista Nicola Maduro elnök ellen. A Silvercorp USA amerikai őrző-védő cég hősiesnek szánt küldetése azonban gyorsan kudarcba fulladt, a venéz határőrség ugyanis pillanatok alatt felgöngyölítette őket. 

 

Ezt a játszmát Putyin nyerte (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin) Ezt a játszmát Putyin nyerte (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)

 

Az akciót két ember tervelte ki: a Silvercorp USA vezetője, Jordan Goudreau, aki egykor Afganisztában és Irakban szolgált a különleges erők szanitéceként; illetve Cliver Alcalá, a venezuelai hadsereg nyugalmazott dandártábornoka, aki ellen vádat emeltek az Egyesült Államokban a venezuelai kábítószer-csempészet egyik kulcsembereként és jelenleg egy new york-i szövetségi börtönben várja tárgyalása kezdetét.  Goudreau-nak volt hátszele az amerikai mélyállamban is, hiszen tavaly februárban ő biztosította azt a CIA műveletet, amely segélykonvojnak álcázva akart bejutni Venezuelába

Putyin drónjai

A Maduro rezsim már ekkor biztosan tudott a készülő akcióról, mivel a venezuelai kormánypárti sajtó a fegyverek lefoglalása kapcsán említést tett a puccsistákról. Az elnök jobbkezeként számon tartott Diosdado Cabello, az alkotmányozó népgyűlés és a szocialista párt elnöke  arról beszélt, hogy mindent tudtak, annyira beszivárogtak az önkéntesek közé, hogy egyes találkozókon ők fizették a cechet.

A venezuelai hatóságok nyolc önkéntest megöltek, tizenhárom továbbit, köztük két amerikai állampolgárt, Luke Denmant és Airan Berryt, a különleges erők egykori tagjait pedig letartóztatták.  Az önjelölt felkelők pedig ahelyett, hogy megdöntötték volna Madurót, óriási propaganda győzelmet ajándékoztak neki: az államfő eddig is azzal tüzelte fel táborát, hogy az USA puccsra készül ellene, ezentúl pedig bizonyítékként hivatkozhat a Gideon-hadműveletre.  Caracas azt is felhasználhatja az Amerika-ellenes érzelmek szításához, hogy a kudarcos akció hasonlít a CIA által megszervezett, Fidel Castro, akkori kubai elnök megdöntését célzó 1961-es disznó-öbölbeli invázióhoz.

Putyin már tavaly átdobta az orosz zsoldoscég, a Wagner Group katonáit Venezuelába Maduro védelmére.  A napokban a helyi venéz lapok arról számoltak be, hogy az orosz zsoldosok drónokat kezdtek el üzemeltetni Venezuela fölött, hogy a még le nem tartóztatott beszivárgókat elkapják.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

privatbankar.hu/cikkek/makro/putyin-a-puccskiserlet-minden-lepeserol-tudhatott.html