Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ukrajna leállítja az áramexportot az európai országokba

Címlap

 Ukrajna leállítja az európai országokba irányuló áramexportját az energetikai létesítmények ellen hétfőn végrehajtott nagyszabású orosz rakétatámadás miatt - közölte az energetikai minisztérium.

A tárca közleményében - amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett - leszögezte, hogy Oroszország "energiaterrort" alkalmaz Ukrajna és az Európai Unió ellen egyaránt.

"Az ukrán villamos energia, amelyet exportáltunk, segítette Európát az orosz gáz kiváltásában, és támogatta az európai energiarendszer stabilitását"

- emelte ki a minisztérium.

Hozzátették, hogy

Ukrajna még a több mint hét hónapja orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű leállítása után is teljesítette európai partnereivel szembeni villamosenergia-exportban vállalt kötelezettségeit.

karpatinfo.net/2022/10/11/ukrajna-leallitja-keddtol-az-aramexportot-az-europai-orszagokba-200066474

"Azonban a mai rakétacsapások, amelyek hőtermelő és elektromos alállomásokat értek, arra kényszerítik Ukrajnát, hogy 2022. október 11-től leállítsa az elektromos áram exportját saját energiarendszerének stabilizálása érdekében" - magyarázta a minisztérium.

"Az Ukrajnából származó villamos energia exportja segített Európának csökkenteni az orosz energiaforrások fogyasztását, és ez az oka annak, hogy Oroszország tönkreteszi az energiarendszerünket, lehetetlenné téve, hogy Ukrajnából áramot exportáljunk"

- jelentette ki Herman Haluscsenko energetikai miniszter.