Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A világ zsidóságától kér segítséget az ukrán kabinetfőnök az orosz támadással szemben

 KárpátHír - Home | Facebook

ZELENSZKÍJ KABINETFŐNÖKE SEGÍTSÉGET KÉR UKRAJNA HARCÁHOZ A VILÁG ZSIDÓSÁGÁTÓL

Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke az egész világ zsidóságának segítségét kérte Ukrajna harcához az orosz támadással szemben a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportálon pénteken.

“EZEKBEN A NAPOKBAN UKRAJNA IZRAEL: AHOGYAN A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ IDEJÉN A ZSIDÓK A NÁCIK ÁLDOZATAIVÁ VÁLTAK, AKKÉPPEN VÁLNAK AZ UKRÁNOK OROSZORSZÁG NÉPIRTÁST MEGVALÓSÍTÓ TETTEI ÁLDOZATÁVÁ”

– állította a zsidók segítségét kérő ukrán vezető.
Jermak hangsúlyozta, hogy noha Putyin azt állítja, Ukrajna “nácitlanítása” miatt kezdte az inváziót, jelenleg Ukrajnában él Európa harmadik, s a világ ötödik legnagyobb zsidó lakossága. Ukrajna elnöke zsidó, és korábban zsidó miniszterelnöke is volt az országnak a volt Szovjetunió egykori tagországai közül egyedüliként.
Az orosz elnök egyébként nemcsak “nácitlanításról” beszélt, hanem leszögezte, hogy Moszkva célja Ukrajna demilitarizálása.
Segítségkérésében Jermak emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában található Uman, a népszerű zsidó turisztikai célpont, a haszid judaizmus szülőhelye, a breslovi haszid zsidók legfőbb zarándokhelye is.
Kiemelte, hogy közel 80 évvel a Babij Jar-i tömeggyilkosságok után az ukránok túlnyomó többséggel elnökükké választották a zsidó Volodimir Zelenszkijt, és tavaly az ukrán Rada (a parlament) elsöprő többséggel elfogadta az antiszemitizmust bűncselekménynek kimondó törvényt is.
Zelenszkij kabinetfőnöke azzal vádolta meg Oroszországot, hogy bombáival célba veszi a zsidó vallás szent helyeit Babij Jar-ban és Umanban, és hogy lerombolja a toleráns, békés társadalmat, amelyet a modern ukránok felépítettek.
“A megszállók megpróbálják ostrom alá venni Kijevet, ahogyan a nácik tették Leningráddal. Számomra ez nagyon személyes: mindkét nagyszülőm túlélte a blokádot”- írta Andrij Jermak.

“A ZSIDÓ NÉP TÚLSÁGOSAN IS JÓL ISMERI A KIIRTÁS VESZÉLYÉT. MA UKRAJNA JELENTI IZRAELT. AZ UKRÁNOK ÉPPEN ÚGY ÁLDOZATUL ESNEK OROSZORSZÁG GONOSZ HÁBORÚJÁNAK, AHOGY A ZSIDÓK IS ÁLDOZATUL ESTEK A NÁCIKNAK, AKIK MINDEN ZSIDÓT KI AKARTAK IRTANI” – ÁLLÍTOTTA AZ UKRÁN ELNÖK KABINETFŐNÖKE.

Írásában Zelenszkij kabinetfőnöke felemlítette, hogy 1948-ban, Izrael függetlenségi háborújában, az amerikai zsidók fegyverrel és repülőgépekkel segítettek Izraelnek, és ennek szellemében segítséget kér Ukrajna harcához a szerte a világon élő zsidó közösségektől és családoktól. Jermak fegyvereket és azonnali repüléstilalmi zónát kért Ukrajna felett, valamint embargót az orosz olajra.

“FELSZÓLÍTJUK IZRAELT ÉS A NEMZETKÖZI KÖZÖSSÉGET, HOGY EMLÉKEZZENEK A ‘SOHA TÖBBÉ’ SZAVAKRA, ÉS TEGYENEK HATÁROZOTTAN AZÉRT, HOGY NE ISMÉTLŐDHESSÉK MEG A TÖRTÉNELEM UKRAJNÁBAN. AZ UKRÁN ZSIDÓKNAK, UKRÁN KERESZTÉNYEKNEK, MINDEN VALLÁSÚ ÉS NEMZETISÉGŰ UKRÁNNAK SZÜKSÉGE VAN A SEGÍTSÉGRE, HOGY MEGVÉDHESSÜK MAGUNKAT, KÖZÖS EMLÉKEZETÜNKET ÉS JÖVŐNKET. UKRAJNÁNAK ÉS AZ EGÉSZ EMBERISÉGNEK”

– zárta írását az izraeli médiumban Andrij Jermak.