Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az oroszok szerint polgári utasszállító mögé bújva bombázott az izraeli légierő

2020.02.07

 

2020. február. 07. VILÁG

 

Az oroszok szerint utasszállító mögé bújva bombázott az izraeli légierő

 

Egy polgári utasszállító repülőgép veszélyeztetésével vádolta meg az izraeli légierőt pénteken kiadott közleményében Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov szerint csütörtökre virradóra négy izraeli F-16-os vadászgép éppen akkor támadta nyolc rakétával Damaszkusz elővárosait a nemzetközi légtérből, amikor leszálláshoz készült egy Teheránból érkező Airbus A320-as utasszállító gép, fedélzetén 172 emberrel.

A orosz tábornok közölte, hogy a repülőgép "csaknem a halálos légvédelmi és rakétatűz zónájába került", emiatt a legközelebbi tartalék-repülőtérre, a Hmejmím orosz katonai bázisra kellett irányítani.

Konasenkov közleményében bírálta az izraeli vezérkart, és kijelentette: "az izraeli légierő jellemző vonásává válik", hogy a szíriai légvédelem ellen polgári utasszállító gépeket használ fel fedezéknek.

Az izraeli harci gépek annak ellenére jártak el így, hogy az izraeli rádiólokációs eszközök egyértelműen érzékelték a Damaszkuszba tartó utasszállító gép helyzetét - közölte a vezérőrnagy.

2018. szeptember 17-én a szíriai légvédelem lelőtt egy orosz felderítő repülőgépet. Moszkva azt állította, hogy a szíriai célpontokat támadó izraeli vadászgépek fedezékként használták fel az orosz repülőt. Moszkva erre hivatkozva Sz-300-as légvédelmi rendszert szállított Damaszkusznak.

hvg.hu/vilag/20200207_Az_oroszok_szerint_utasszallito_moge_bujva_bombazott_az_izraeli_legiero

 

Moszkva szerint Izrael pajzsként használt egy orosz utasszállító repülőt a legutóbbi szíriai légicsapásai során

 
0
 

ujkelet.live

Oroszország szerint Izrael pajzsként használt egy orosz polgári repülőgépet a csütörtökön végrehajtott légicsapásai során Damaszkusz közelében.

Az orosz katonaság szerint egy Airbus-320 utasszállító repülő, fedélzetén 172 utassal próbált leszállni a Damaszkusz Repülőtéren az állítólagos izraeli csapások során, ám ehelyett a Khmeimimben lévő orosz légibázison volt kénytelen landolni, közölte a Sputnik.

A Reuters szerint a repülőgépet a szíriai légvédelmi rendszerek majdnem eltalálták. A hírügynökség továbbá azt állította, hogy az izraeli vadászgépek nem léptek be a szíriai légtérbe a légicsapások idején.

Az orosz védelmi minisztérium elítélte Izrael „általános gyakorlatát”, hogy utasszállítókat használ „pajzsként”, a Russia Today szerint.

2018 szeptemberéreb Szíria véletlenül lelőtt egy orosz felderítő repülőgépet, amikor légvédelme egy izraeli támadásra reagált. A repülőgépet egy orosz gyártmányú SZ-200 légvédelmi rendszer kényszerítette földre, a 15 fős legénység minden tagja meghalt.

A csütörtök hajnali légicsapásokban huszonhárom iráni és külföldi harcos vesztette életét, mely számos célpontot megsemmisített Damaszkusz közelében. A SANA szír állami média szerint a támadás mögött Izrael állt.

A SANA azt állította, hogy az ország légvédelmi rendszerei számos rakétát lelőttek a légicsapások során.

„A légvédelmünk egy izraeli támadással konfrontálódott” a fővárostól nyugatra, közölte a SANA, hozzátéve, hogy a támadást az izraeli Golán-fennség légteréből hajtották végre.

A SANA szerint az izraeli légicsapások al-Kiswah kerületet célozták – egy Damaszkuszon kívüli térséget, Izrael a múltban már hajtott végre támadást a területen, mivel Irán műveleti bázisként használta -, valamint Marj al-Sultánt és Jisr Bagdadot.

Összességében legalább három kormányzati és iráni pozíciót céloztak Damaszkusz közelében és a fővárostól nyugatra, közölte a brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja, hozzátéve, hogy az egyik területen tűz ütött ki.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője azt mondta, hogy tudomása van a riportokról, de nincs hozzáfűzni valója.

A hadsereg ritkán kommentel külföldi riportokat.

Annak ellenére, hogy Oroszország Bassár Aszadot támogatja, és szövetkezett Iránnal, ez idáig nagyrészt szemet húnyt az Izraelnek tulajdonított rendszeres szíriai és iráni célpontok elleni támadások felett.

Az izraeli és az orosz katonák között van egy úgynevezett dekonflikciós mechanizmus annak biztosítására, hogy a két hadsereg ne kerüljön összeütközésbe egymással a szíriai légtérben. Az izraeli biztonsági tanácsadók rendszeresen találkoznak orosz kollégáikkal az együttműködés fenntartása érdekében.

Izrael évek óta figyelmeztet Irán folyamatos kísérleteire, hogy megvesse lábát Szíriában, és csendes hadjáratot folytat az ellen, hogy Teherán új frontot hozzon létre a határain.

ujkelet.live/2020/02/07/moszkva-szerint-izrael-pajzskent-hasznalt-egy-orosz-utasszallito-repulot-a-legutobbi-sziriai-legicsapasai-soran/