Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Irán hetekre van attól, hogy az atombombához szükséges mennyiségű hasadóanyagot állítson elő

 Izraelinfo

 

Ganz: Irán hetekre van attól, hogy az atombombához szükséges mennyiségű hasadóanyagot állítson elő

Shiri Zsuzsa - MTI

 -

2021-08-04

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter szerint Irán hetekre van attól, hogy az atombombához szükséges mennyiségű hasadóanyagot állítson elő – jelentette a Háárec című újság hírportálja szerdán.

Ganz szerint Irán megszegte a 2015 -ös nukleáris egyezményben meghatározott összes irányelvet, és körülbelül 10 hétre van szüksége az atomfegyverhez nélkülözhetetlen minőségű hasadóanyagok előállításához.

A védelmi miniszter az ENSZ Biztonsági Tanácsában részt vevő országok nagyköveteivel tartott találkozóján beszélt, melyet a két emberéletet követelő, izraeli működtetésű teherhajó ellen Omán térségében elkövetett támadás miatt hívtak össze.

Ganz az iráni Forradalmi Gárda két magas rangú tagját, a drón-hadviselést irányító Szaid Ardzsanit, és a légierőt vezető Amir Ali Hadzsizadét nevezte meg felelősnek a Mercer Street nevű hajó elleni támadásért, amelyben meghalt a legénység két tagja, egy brit és egy román állampolgár. Izrael, Románia, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok Iránt okolja az incidensért, de Teherán tagadja, hogy köze lenne hozzá.

Az izraeli politikus szerint Irán megszegte a korábbi nukleáris egyezményben meghatározott határértékeket, és Teherán ismét bebizonyította, hogy olyan nemzetközi és regionális kihívást jelent, amely Izraelt is fenyegeti. Ganz hangsúlyozta, hogy Irán több tucat terrorcselekményért felelős a Közel-Keleten, és milíciákat működtet Jemenben, Irakban és más országokban.

A 2015-ös nemzetközi megállapodás értelmében Teherán korlátozta atomprogramját, cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Donald Trump előző amerikai elnök viszont kilépett a megállapodásból, és visszaállította a büntetőintézkedéseket. Válaszul Teherán is fokozatosan felmondta a szerződésből fakadó kötelezettségeit.

Az újabb egyezményről folytatott, áprilisban megkezdett megbeszéléseket júniusban felfüggesztették, miután a keményvonalas Ebrahím Raiszi megnyerte az iráni elnökválasztást, és egyelőre nincs kitűzve a folytatás időpontja. Az izraeli védelmi miniszter egy nappal Raiszi beiktatása előtt beszélt Teherán nukleáris fejlesztéseiről.

Shiri Zsuzsa – MTI   Újságíró, az MTI jeruzsálemi tudósítója

HOZZÁSZÓLÁSOK

Gilad Gur

Ezt hallom 32 éve. Nem beszélve arról, hogy urániumból csak az elmaradott puska típusú bombát lehet elkészíteni, ami nem alkalmas rakétafejnek, csak repülőről ledobható. Ahhoz, hogy rakétára szereljék, ahhoz termonukleáris fej kell, aminek két része van. Egy imploding típusú atombomba, ami plutóniummal működik. Plutóniumot atomreaktorban kell gyártani és évtizedekre van szükség egy első bombához elegendő mennyiségre.

A termonukleáris fej másik része agy hidrogénbomba, amihez trícium típusú nehézvíz kell, amit szintén atomreaktorban lehet előállítani. Ezek gyakorlatilag legyőzhetetlen technikai nehézségeket görgetnek Irán elé. Termonukleáris bombát idáig kizárólag az Usa, Oroszország, Kína, Brittánia, Franciaország és ....... Izrael tudott előállítani. Az újabb atomhatalmaknak, mint Pakisztánnak, Indiának és Eszak-Koreának csak a primitív puska típusu bombájuk van. Nem tudom miért nem beszél erről senki Izraelben. Talán mert a riogatás szükséges a közvélemény beállításához.

Ma lesz a holnap tegnapja/FB oldal

 

Arról meg nem is szólva, hogy Jeruzsálem szentváros minden muszlim számára, a síták számára is. Nem valószínű, hogy atombombát dobjanak Izraelre az irániak, bármennyire is jár a pofájuk. Jó kis ellenségkép-gyártás ez.

izraelinfo.com/2021/08/04/ganz-iran-hetekre-van-attol-hogy-az-atombombahoz-szukseges-mennyisegu-hasadoanyagot-allitson-elo/