Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Iráni rakéta csapódott izraeli hajóba az Arab-tengeren

Hetek közéleti hetilap

Iráni rakéta csapódott izraeli
hajóba az Arab-tengeren

 

EZ IDÉN A MÁSODIK HASONLÓ INCIDENS, AMI MÖGÖTT IZRAELI BIZTONSÁGI SZAKÉRTŐK TEHERÁNT SEJTIK

 A haifai TX Management tulajdonában levő hajó folytatja útját India felé, ahol is felmérik majd a károk teljes mértékét.

Nem ez az első eset, hogy Irán hasonló akciót vitt véghez: idén februárban ugyanis a perzsa országnak tulajdonított rejtélyes robbanás rázta meg a szintén izraeli tulajdonban levő MV Heios Ray tartályhajót az Ománi-öbölben.

"Folytatnunk kell a nyomozást, de biztosan kijelenthetjük, hogy Irán igyekszik kárt okozni az izraeli infrastruktúrának, és fájdalmat okozni az izraeli állampolgároknak" - nyilatkozta akkor Benny Gantz védelmi miniszter. A hajó Iránhoz való közelsége az eset során megerősítette a gyanút Teherán szerepével kapcsolatban, tette hozzá.

A hónap elején Ali Rabiee iráni kormányszóvivő azt mondta, hogy Irán "a nyílt tenger biztosítására törekszik", amely az izraeli hajók potenciális veszélyeztetésére utalhat. A Helios Ray elleni támadásban való esetleges iráni érintettségre azonban nem reagált.

(Jpost/Hetek)   www.hetek.hu/cikkek/online/irani-raketa-csapodott-izraeli-hajoba-az-arab-tengeren

Iráni rakétatalálat ért egy izraeli tulajdonú hajót az Arab-tengeren/Részlet

A Reuters hírügynökség nem tudta független forrásból ellenőrizni az incidenst, a cég sem reagált megkeresésekre. Az izraeli külügyminisztérium pedig közölte, hogy még ellenőrzik az értesülést.

A Háárec című izraeli lap nemrég arról számolt be, hogy komoly gazdasági károkat okozó tengeri viszály folyik Irán és Izrael között. Az újság tudni véli, hogy Izrael több tucat iráni olajtankerre mért csapást, több milliárd dolláros kárt okozva Iránnak, sikeresen megzavarva az iszlám köztársaság tengeri szállításait.

Két hete kárt szenvedett egy iráni tartályhajó egy “terrorista” támadásban a Földközi-tengeren, amiről az Iráni Iszlám Köztársaság Hajózási Vállalatának (IRISL) szóvivője számolt be a Nournews nevű iráni félhivatalos hírügynökségnek.

Február 26-ra virradóra pedig ismeretlen eredetű robbanás történt a tel-avivi székhelyű Ray Shipping cég tulajdonában álló, bahamai zászló alatt hajózó Helios Ray hajón az Ománi-öbölben. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Iránt hibáztatta a történtekért. Egy izraeli tisztségviselő szerint tapadóaknák rongálhatták meg a hajótestet a vízvonal felett. Teherán tagadta, hogy bármi köze lett volna a történtekhez

orientalista.hu/irani-raketatalalat-ert-egy-izraeli-tulajdonu-hajot-az-arab-tengeren/