Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Izraeli támadás ért egy katonai bázist Szíriában /Bejegyzésem/

2020.01.15

 

Izraeli támadás ért egy katonai bázist Szíriában – 3 halott

Izraeli támadás ért egy katonai támaszpontot Szíria középső részén – jelentette kedd éjjel a szíriai állami média katonai forrásra hivatkozva.

A SANA állami hírügynökség jelentése szerint a Homsz tartományban fekvő T-4 katonai bázist helyi idő szerint 22 óra után érte támadás. A hírügynökséget tájékozató szíriai katonai forrás szerint a legtöbb rakétát lelőtték, négy talált célba, de senki sem sérült meg, csak anyagi károk keletkeztek. Később kiderült, hogy legalább három fegyveres meghalt a támadásban.

Izraeli részről egyelőre nem kommentálták a történteket. A zsidó állam számos alkalommal hajtott már végre légitámadást szíriai célpontok ellen, de szinte soha nem erősítik meg hivatalosan, hogy valóban izraeli akció történt.

Ezek célpontjai a legtöbbször a kormányerők oldalán harcoló iráni vagy iráni támogatást élvező egységek a szomszédos arab országban.

izraelinfo.com/2020/01/15/izraeli-tamadas-ert-egy-katonai-bazist-sziriaban/

Netanjahu miniszterelnök úr kénytelen az orosz ellenkezés ellenére támadni Szíriában az iráni célpontokat, mert a közelgő választások miatt, fent kell tartania a "cselekvő miniszterelnök" képét. Jelen esetben túl feszült a helyzet ahhoz, hogy az ilyen akciók ne jelentenének veszélyt a katonai konfliktus kiszélesedésére. Mert mi történik, ha az orosz légvédelem leszedi a támadó izraeli gépeket? Igaz, azzal a mártír miniszterelnök szerepébe léphetne Netanjahu, Izrael védelmezőjeként, választási győzelemmel. Talán ezt gondolja Putyin elnök úr is, ezért csak a rakétaelhárítás működik jelenleg a támadó gépekkel szemben. Fent áll az esete annak, hogy ha az USA nem támadja meg Iránt, amire nagy esély van, akkor Izrael miniszterelnöke rendelheti el a támadást a perzsa állam ellen. Már csak a választások megnyerése céljából is. A háború mindig összekovácsolja a nemzetet, ősi tapasztalat. Egyszerűbb lenne, ha a bíróságon védekezne a vádak ellen a miniszterelnök úr, viszont az iráni támadás több eséllyel kecsegtet. És akkor elérkezhetünk végre Ezekiel próféta egy sorához. Csak Putyin elnök úrnak előbb el kell intéznie egy kis ügyét.


 

 

Irán kész fontolóra venni minden konstruktív erőfeszítést az atomalku megmentésére

 

Teherán gyenge lépésként értékeli az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás vitarendezési mechanizmusának aktiválását, de kész fontolóra venni minden konstruktív javaslatot az atomalku megmentésére – közölte Abbász Muszavi külügyi szóvivő kedden.

„Az Iráni Iszlám Köztársaság, ahogy azt a múltban is tette, teljességgel kész támogatni minden olyan konstruktív erőfeszítést és jó szándékú megnyilvánulást, amely ennek a fontos nemzetközi egyezménynek a megmentésére irányul” – olvasható az iráni külügyi tárca honlapján közzétett közleményben.

„Az atomalku vitarendezési eljárását Irán valamivel több mint egy éve kezdeményezte, amikor Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter hivatalos levelet küldött a JCPoA (Joint Comprehensive Plan of Action) végrehajtásáért felelős Közös Bizottságnak. Most tehát semmi újdonság nem történt” – fogalmazott Muszavi. Hozzátette, hogy az európaiak cselekedete gyenge és passzív lépésnek minősül.

A teheráni vezetés kihágásai miatt Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság közösen elindította az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás vitarendezési eljárását – közölte kedden a német külügyminisztérium. A tárca szerint Irán magatartása miatt nem maradt más választás, mint az ország nukleáris fejlesztési programjának korlátozásáról és ellenőrzéséről 2015-ben kötött többhatalmi megállapodásban (JCPoA) rögzített vitarendezési mechanizmus beindítása.

Hangsúlyozták: nyomatékosan felszólítják Iránt az egyezmény betartására és arra, hogy tartózkodjék az erőszaktól és a nukleáris fegyverek terjedése felé mutató lépésektől.

Az atomalku vitarendezési mechanizmusa szerint a vita tárgyát a megállapodásban részes országok és az EU képviselőiből álló Közös Bizottság elé terjesztik, és ha ez a testület nem tud dűlőre jutni az ügyben, a kérdés végső döntésre az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé kerül.

Oroszország nem látja indokoltnak a vitarendezési mechanizmus beindítását, mivel ez a lépés lehetetlenné teszi, hogy visszatérjenek az atomalku végrehajtásához – jelentette a TASZSZ hírügynökség a külügyminisztériumot idézve.

Moszkva szerint a három európai ország döntése meggondolatlan, csalódást és nyugtalanságot kelt.

„Nem zárjuk ki, hogy tovább bonyolítja a megállapodás körül kialakult helyzetet” – nyilatkozta a minisztérium egy közleményben.

 

MTI     orientalista.hu/blog-post/iran-kesz-fontolora-venni-minden-konstruktiv-erofeszitest-az-atomalku-megmentesere/