Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Oroszország szerint Izrael kis híján utasszállítókat lőtt le Damaszkusz felett

2018.12.27

Netanjahu: Izrael továbbra is támadni fogja Irán szíriai érdekeltségeit

Izrael továbbra is támadóan lép fel Irán szíriai térnyerése ellen – jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerdán a Szíriában éjszaka végrehajtott, Izraelnek tulajdonított légicsapásra utalva a Jediot Ahronot cmű újság honlapja, a ynet szerint.

“Nem fogadjuk el Irán ellenünk irányuló erősödését Szíriában. Ezekben a napokban is fellépünk ellene támadóan, folyamatosan” – mondta az izraeli kormányfő a frissen kiképzett vadászpilóták avatóünnepségén.

“Donald Trump amerikai elnök azon döntése, hogy kivonja az amerikai katonákat Szíriából, nem változtatja meg politikánkat. Megvédjük magunkat minden fenyegetéssel szemben” – tette hozzá Netanjahu.

Az izraeli közszolgálati rádió külföldi értesülésekre hivatkozva azt közölte, hogy az éjjeli támadás célpontja egy iráni repülőgép szállítmánya volt. Kedd este egy iráni szállítógép landolt Damaszkuszban, amely rakományát hátrahagyva két órán beül már távozott is.izraelinfo.com/2018/12/26/netanjahu-izrael-tovabbra-is-tamadni-fogja-iran-sziriai-erdekeltsegeit/

Az izraeli vezérkarból kiszivárgó információk szerint a célpontok között szerepelt egy, a damaszkuszi repülőtéren felszálláshoz készülődő gép is, ami a szíriai polgárháborúban elit milíciaként harcoló Hezbollah terrorszervezet tisztjeit szállította volna Iránba. Más források szerint egy Iránból érkező gép volt a célpont, ami a Hezbollah Izraelt fenyegető rakétáinak precíziós célba juttatását szolgáló különleges GPS-rendszereket szállított Damaszkuszba, hogy onnan teherautókkal vigyék tovább Libanonba az alkatrészeket.

 

Az oroszok szerint az izraeli légicsapást pont úgy időzítették, hogy egybeessen két polgári utasszállító felszállásával a beirúti, illetve a damaszkuszi repülőtérről, így azután a szíriai légvédelem nem mert tüzet nyitni a gépekre, félve attól, hogy az utasszállítókat találja el. Az F-16-osokról kilőtt irányított 16 rakéta közül így is sikerült megsemmisíteni 14-et.index.hu/kulfold/2018/12/26/izrael_sziria_legicsapas_civil_gepek_oroszorszag/

 

 Oroszország szerint Izrael kis híján utasszállítókat lőtt le Damaszkusz felett

 

Rényi Pál Dániel KÜLFÖLDdecember 26., szerda 16:59 123 131

Kedden rakéták csapódtak be egy szíriai fegyverraktárnál Katifah városában, 40 kilométerre a főváros Damaszkusztól. Három katona is megsebesült. 

Izrael nem vállalta a felelősséget a támadásért, de annak nyilvánosságra kerülése után nem sokkal azt elismerték, hogy célba vettek szíriai légvédelmi rakétákat. 

https://gdehu.hit.gemius.pl/_1545901607/redot.gif?id=0stLyy_K2DCk82S5ygbwceVyTKjpgLiUskhdaJnkUBP.E7/fastid=dhrmkupjmgrcvkjeqapbaevphgjz/stparam=ljdfjsdkjl/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=

Izrael számos rakétatámadást intézett Szíria ellen az elmúlt években, a hivatalos álláspont szerint azért, hogy megnehezítsék az Irán-párti Hezbollah fegyverkezését és megerősödését az országban, miután a terrorszervezet folyamatosan szervez fegyverszállítmányokat Iránból Szíriába. 

A szíriai kormány legfőbb szövetségese, az orosz kormány „provokatív izraeli agressziónak” nevezte és elítélte a rakétatámadást, ami a moszkvai külügy szerint közvetlenül veszélyeztetett két ártatlan (nem orosz) légi utasszállítót is, amelyek épp leszállni készültek Bejrút illetve Damaszkusz repterein. 

Moszkva szerint hat F-16-os lőtt ki 16 rakétát Damaszkusz irányába, ezek közül 14-et sikerült hatástalanítani. A szíriai hadsereg ezzel párhuzamosan annyit hozott nyilvánosságra, hogy a támadásokat a libanoni légtérből hajtották végre. Egy brit katonai forrás szerint a másik rakéta a szíriai kormány mellett álló, iráni Forradalmi Gárda egyik állását találta el.

Izrael nem ismerte el, de nem is cáfolta a támadást. Benjamin Netanyahu kormányfő egy katonai rendezvényen szerdán azt nyilatkozta, hogy továbbra is eltökélten dolgoznak és mindent megtesznek az ellen, hogy Irán katonailag teret nyerjen Szíriában. (BBC / Washington Post)

 

444.hu/2018/12/26/moszkva-szerint-izrael-kis-hijan-utasszallitokat-lott-le-damaszkusz-felett